Decizia de concediere trebuie emisa in scris si, sub sanctiunea nulitatii, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa indice termenul in care poate fi contestata si instanta judecatoreasca la care se contesta.
1. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Codul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Codul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comunicată în scris angajatului.
2. HG 905/2017
art.7
...
(3) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal, în termen de 15 zile lucrătoare de la data solicitării.
(4) Documentele sunt eliberate în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana împuternicită de angajator.
Constituie contravenţie şi se sancţionează de catre ITM cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei încălcarea de către angajator a prevederilor art. 7 alin. (3) - (6).
Concediere ilegala
dbranna
Aseara la ora 22:00 seful m-a anuntat prin telefon sa-mi caut de lucru, pentru ca am refuzat din motive familiale participarea la o sedinta la ora mentionata, ... (vezi toată discuția)
Concediere carrefour
dana3007
Mama mea a lucrat pe postul de casiera la Carrefour. A schimbat din monede in hartie 10 lei, la casa ei. A fost inregistrata pe camera, iar in momentul in care ... (vezi toată discuția)