avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere Carrefour
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere Carrefour

Mama mea a lucrat pe postul de casiera la Carrefour. A schimbat din monede in hartie 10 lei, la casa ei. A fost inregistrata pe camera, iar in momentul in care a iesit din tura a fost luata de cei de la paza si s-au gasit asupra ei cei 10 lei. Au acuzat-o de furt si au concediat-o pe loc, desi s-a facut casa imediat si a iesit chiar pe plus cu 7 lei. Intrebarea mea este daca este legal cum au procedat ei, mai ales ca nu s-a dovedit furtul.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 16:57, 29 Noiembrie 2013
Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

Prin urmare, potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii
dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.


In speta, mama dvs sa depuna o solicitare scrisa sa i se elibereze decizia de incetare a c.i.m. De la data primirii deciziei are lal dispozitie un termen de 30/45 de zile pentru a o contesta in instanta.

Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
Concedierea nu se poate face decat in urma unei cercetari disciplinare.
Chiar daca a incalcat procedurile de lucru (probabil nu au voie sa intre cu bani personali in schimb ptr a nu se amesteca cu plusurile care raman), angajatorul era obligat sa convoace comisia de disciplina. Angajatorul a facut un abuz asa ca ar putea sa faca o sesizare la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere ilegala dbranna dbranna Aseara la ora 22:00 seful m-a anuntat prin telefon sa-mi caut de lucru, pentru ca am refuzat din motive familiale participarea la o sedinta la ora mentionata, ... (vezi toată discuția)
Am fost instiintat sa vin sa predau tinuta pe motiv ca as fi instigator la greva. ce trebuie sa fac? Alexwow Alexwow Ma numesc Alecu Silviu si lucrez la firma de paza numita [editat] la departamentu transport valori ,ieri am fost instintat sa vin sa predau tinuta pe motiv ca ... (vezi toată discuția)
Concediat fara vina andrei1tm andrei1tm Buna ziua Daca am fost concediat verbal fara ... (vezi toată discuția)