avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 257 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata plus cim perioada nedeterminata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata plus cim perioada nedeterminata

Buna ziua! Un salariat cu CIM pe perioada nedeterminata poate cumula salariul cu pensie anticipata? Persoana in cauza este salariata, iar in aceasta calitate a solicitat si ulterior primit pensie anticipata. In aceste conditii, salariatul are vreo obligatie data de angajator? Daca nu comunica angajatorului faptul ca s-a pensionat, salariatul poate fi sanctionat in vreun fel?
Cel mai recent răspuns: BiancaTudose , utilizator 18:39, 23 Noiembrie 2013
1. Codul muncii spune:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

2. Daca angajatorului i s-a comunicat, de catre Casa de Pensii, decizia de pensionare atunci este obligat sa emita decizia de incetare a contractului individual de munca (CIM).

3. - Daca nu i s-a comunicat nu este nici un bai.
- Pensia nu va fi pusa in plata pana cand salariata nu duce la Casa de Pensii decizia de incetare a CIM.
- Asa ca nu putea sa primeasca pensie anticipata si sa lucreze in continuare.

4. Poate si salariata sa prezinte angajatorului o copie dupa decizia de pensionare dar nu exista baza legala pentru a o sanctiona daca nu o face.

5. Pensia anticipata nu se poate cumula cu un venit din salariu.




Problema este ca salariatul primeste pensie de 8 luni...
Casa locala va emite decizie de debit si va suspenda pensia anticipata sau anticipta partiala.

Legea 263/2010

ART. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:

b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni;
1. - Poate nu stiti dvs. totul despre aceasta situatie.
- Nu putea sa fie pensia pusa in plata daca nu ducea la Casa de Pensii decizia de incetarea a CIM.
- Poate a suspendat plata pensiei si a lucrat in continuare.

2. - Nu stiu de ce nu a fost depistat pana acum in baza declaratiilor lunare nominale (D112).
-Cand va trebui sa restituie pensia incasata necuvenit s-ar putea sa nu-i convina.
Este vb despre tatal meu asa ca situatia este asa cum am prezentat-o. Este salariat pe per nedeterminata, acum 8 luni a primit decizia de pensionare anticipata...primeste pensie in fiecare luna...cat si salariul. Este obligatia salariatului sa anunte angajatorul cu privire la faptul ca primeste si pensie?

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata si angajare dijmarescu dijmarescu Buna ziua! Am urmatoarea situatie, va rog sa ma ajutati O persoana a depus dosarul pentru pensionare anticipata partiala. Inca nu a iesit decizia. Intre ... (vezi toată discuția)
Angajare temporara si pensie anticipata iolanda76ada iolanda76ada Buna seara! speta: o persoana a depus dosarul de pensionare anticipata in urma cu 6 luni; deocamdata nu a primit nici un raspuns; este solicitat sa incheie un ... (vezi toată discuția)
Decizia de pensionare deea_nov deea_nov Buna seara. Ma aflu in urmatoarea situatie si am nevoie de un sfat. O angajata primeste in urma depunerii dosarului pentru pensie anticipata decizia de ... (vezi toată discuția)