avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... angajare temporara si pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

angajare temporara si pensie anticipata

Buna seara! speta: o persoana a depus dosarul de pensionare anticipata in urma cu 6 luni; deocamdata nu a primit nici un raspuns; este solicitat sa incheie un CIM pe perioada determinata de 3 luni.
Daca accepta incheierea CIM, ce se intimpla in momentul cand este stabilita pensionarea anticipata? din cate am citit in lege se suspenda plata pensiei anticipate pe perioada obtinerii veniturilor, plata pensiei anticipate fiind reluata la cererea pensionarului cand situatia de obtinere de alte venituri (CIM) a incetat. E corect ?
Plata pensiei anticipate se calculeaza din momentul depunerii dosarului ?
Referitor la suspendarea pensiei anticipate, in cazul obtinerii de venituri, am auzit si opinia conform careia pensionarul este obligat sa restituie valoarea cumulata a pensiilor incasate din momentul acordarii deciziei de pensionare si pana in momentul in care devine salariat, inclusiv pe perioada CIM (in cazul in care a incasat cumva pensia aferenta perioadei de la inceperea contractului de munca) si i se retrage si dreptul de a se angaja . Este corecta aceasta opinie? ma puteti ajuta cu o baza legala?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: iolanda76ada , utilizator 18:35, 6 Septembrie 2016
1. - In cazul pensiei anticipate si a celei anticipate partiale pensia se pune in plata de la data cand se depune la Casa de Pensii dovada incetarii raporturilor de munca.
- Decizia de pensionare ramane valabila de la data precizata in ea dar punerea in plata se face cum am spus mai sus.

2. - Daca in timp ce primeste pensie se angajeaza se suspenda plata pensiei, prin incheierea unui contract individual de munca (CIM), aceasta se va relua cand va inceta CIM.
- Si suspendarea platii si reluarea ei se fac prin cerere adresata Casei de Pensii.
- Pensia anticipata si pensia anticipata partiala nu se pot cumula cu venituri salariale decat in conditiile prevazute de lege.
- Cititi pe:
www.avocatnet.ro/content/art...

3. Restituirea pensiei incasate necuvenit se face numai in cazul cumularii pensiei cu salariul.
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata plus cim perioada nedeterminata BiancaTudose BiancaTudose Buna ziua! Un salariat cu CIM pe perioada nedeterminata poate cumula salariul cu pensie anticipata? Persoana in cauza este salariata, iar in aceasta calitate ... (vezi toată discuția)
Decizie de pensionare anticipata jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Vreau sa va supun dezbaterii un subiect legat de sistarea pensionarii anticipate, potrivit legilor austeritatii din 30 iune 2010. Anterior intrarii ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata + angajare bvlutu bvlutu in ce conditii "legale" pot angaja un pensionar care este in plata unei pensii anticipate partiale? (vezi toată discuția)