avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie de pensionare anticipata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie de pensionare anticipata

Buna ziua! Vreau sa va supun dezbaterii un subiect legat de sistarea pensionarii anticipate, potrivit legilor austeritatii din 30 iune 2010. Anterior intrarii in vigoare a acestor legi, s-a depus o cerere de pensionare anticipata, decizia de pensionare a fost comunicata persoanei care a solicitat pensionarea anticipata, dar aceasta se hotaraste sa ramana inca in activitate, cu acordul angajatorului, fara sa primeasca pensie, ci doar salariu. Dupa un timp, persoana care a solicitat pensionarea se razgandeste si vrea sa plece de la serviciu si sa beneficieze de pensie in baza deciziei de pensionare pe care o are. Este posibila punerea in executare a deciziei de pensionare anticipata, cu o intarziere de cateva luni, avand in vedere ca au intrat in vigoare legile austeritatii?
Va multumesc si astept cu interes raspunsul dvs.
Daca decizia de pensionare a fost comunicata persoanei ce a solicitat pensionarea anticipata inseamna ca beneficiaza de pensie anticipata. Daca lucreaza in sectorul bugetar poate cumula pensia cu salariul daca pensia nu depaseste 1700 lei. Daca a renuntat la pensie inseamna ca are un contract de munca incheiat cu dvs ce ii asigura un salariu mai mare decat pensia si care depaseste1700 lei, insa pentru aceasta trebuia sa opteze pentru sistarea pensiei anticipate ceea ce inseamna ca ramane doar cu salariul si nu mai poate beneficia de pensie anticipata in conditiile legiii vechi deoarece a intrat in vigoare Legea119/ 2010 prin care se sisteaza pensionarea anticipata.
Decizia de pensionare nu a fost inca comunicata persoanei care a solicitat pensionarea, urmeaza sa -i fie comunicata, deoarece dosarul a fost depus inainte de intrarea in vigoare a Legii 119/2010. Intre timp persoana care a solicitat pensionarea lucreaza la vechiul loc de munca (care este la o firma privata). Intrebarea mea este: dupa ce se primeste decizia de pensionare, daca persoana respectiva continua sa lucreze, cum se aplica pensionarea anticipata? Poate sa continuie sa lucreze si, dupa o perioada de cateva luni sa beneficieze de pensie in baza deciziei?
Spre deosebire de pensionarii pentru limita de varsta, beneficiarii pensiei anticipate, respectiv anticipate partiale, nu isi pot continua activitatea profesionala nici in situatia in care angajatorul lor doreste acest lucru, neputand sa cumuleze pensia cu salariul.

Temeiul legal al acestei interdictii este dat de dispozitia art. 41 alin. (5) din Legea nr. 19/2000, modificata ti completata. Astfel, se stabilette ca numai asiguratii care indeplinesc conditiile legale pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta isi pot continua activitatea profesionala cu acordul angajatorului, fiind exclusi in mod expres de la orice activitati profesionale beneficiarii ambelor categorii de pensii anticipate.

De asemenea, interdictia realizarii unor venituri din activitati profesionale pentru beneficiarii pensiei anticipate si anticipate partiale rezulta si din dispozitia art. 94 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata. In cadrul acestui articol sunt enumerate in mod limitativ toate categoriile de beneficiari ai unor pensii care pot cumula respectivele pensii cu venituri din activitati profesionale:

a) copiii orfani de ambii parinti, beneficiari ai pensiei de urmat, pe toata perioada scolarizarii;
b) persoanele nevazatoare, indiferent de tipul de pensie de care beneficiaza;
c) pensionarii pentru limita de varsta;
d) pensionarii de invaliditate de gradul III;
e) beneficiarii pensiei de urmat, daca veniturile brute lunare realizate din activitati profesionale nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.

IMPORTANT!

Persoanele care au depus dosarul in vederea acordarii pensiei anticipate, respectiv a pensiei anticipate partiale, au obligatia ca ulterior primirii deciziei de admitere a cererii de pensionare sa depuna la casa teritoriala de pensii de care apartin o adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat in sistemul public de pensii.
Numai dupa prezentarea acestei adeverinte casele de pensii vor pune in plata drepturile stabilite prin decizia de pensionare.

● Reluarea activitatii profesionale

Ce se intampla daca beneficiarul unei pensii anticipate ori anticipate partiale doreste reluarea activitatii profesionale?

In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 92 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, plata pensiei anticipate ori anticipate partiale va fi suspendata incepand cu luna urmatoare celei in care, dupa caz:
– beneficiarul pensiei incheie un contract individual de munca ori este numit intr-o functie publica;
– beneficiarul pensiei este numit intr-o functie electiva in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului;
– beneficiarul pensiei devine membru cooperator in cadrul unei organizatii a cooperatiei mestetugaresti.

Potrivit art. 96 din lege, beneficiarul pensiei are obligatia de a comunica casei teritoriale de pensii orice modificare privind conditiile de acordare a pensiei in termen de 15 zile. In cazul de fata, acest termen incepe sa curga de la data reluarii activitatii profesionale de catre beneficiarul pensiei anticipate.

Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie, pentru care poate fi aplicata amenda de la 300 lei la 600 lei. Totodata beneficiarul pensiei va avea obligatia de a restitui casei de pensii sumele incasate in mod necuvenit.

Pe durata suspendarii pensiei anticipate, respectiv anticipate partiale, in temeiul dispozitiilor art. 92 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000, beneficiarul acestor prestatii dobandeste iarasi calitatea de asigurat in sistemul public de pensii.

In conditiile in care beneficiarul pensiei anticipate suspendate contribuie o anumita perioada de timp la sistemul public de pensii, stagiul de cotizare realizat in aceasta perioada va putea fi valorificat numai la data implinirii varstei standard de pensionare, atunci cand pensia anticipata, respectiv anticipata partiala, se transforma in pensie pentru limita de varsta (art. 9 punctul C din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare).

In conditiile in care beneficiarul pensiei anticipate, respectiv anticipate partiale, suspendate inceteaza activitatea profesionala, va solicita printr-o cerere adresata casei teritoriale de pensii, reluarea in plata a pensiei.

Data de la care se produce reluarea in plata a pensiei suspendate difera in functie de data la care beneficiarul a depus cererea la casa teritoriala de pensii, dupa cum urmeaza:
– incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul a incetat activitatea profesionala,
daca cererea de reluare in plata a pensiei a fost depusa in termen de 30 de zile de la data incetarii activitatii profesionale;
– incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea de reluare in plata, daca aceasta cerere a fost depusa mai tarziu de 30 de zile de la data incetarii activitatii profesionale.


Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2010
Loredana Puscasu,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala Emilia Tofan Emilia Tofan Am un angajat care doreste sa se pensioneze anticipat. Indeplineste conditiile de varsta si stagiu de cotizare asa cum sunt prevazute de legea 19/2000. ... (vezi toată discuția)
Incetare contract pensionare anticipata Vioreld Vioreld buna ziua. imi puteti spune cu ce articol inceteaza un c.i.m. in acest caz? (vezi toată discuția)
Imi pierd pensia de urmas de erou martir daca ma angajez cu carte de munca? andrutza_boricik andrutza_boricik Buna ziua! sunt noua pe acest forum si sper ca nu incalc vreo regula a acestui forum asa de la inceput. am si eu o mare nelamurire. beneficiez de o pensie de ... (vezi toată discuția)