avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imi pierd pensia de urmas de erou martir daca ma ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imi pierd pensia de urmas de erou martir daca ma angajez cu carte de munca?

Buna ziua! sunt noua pe acest forum si sper ca nu incalc vreo regula a acestui forum asa de la inceput. am si eu o mare nelamurire. beneficiez de o pensie de urmas de erou martir de pe urma tatalui meu care a murit in Revolutia din 1989. acum sunt studenta in anul II si as vrea sa stiu daca exista riscul sa pierd pensia in situatia in care m-as angaja cu carte de munca sau contract. am citit legea pensiilor , stiu ce drepturi imi revin, insa nu se mentioneaza nicaieri situatia in care m-as angaja , ce se intampla cu pensia. exista vreo lege speciala care sa reglementeze aceste lucruri?Va multumesc anticipat! astept raspunsurile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:56, 3 August 2008
Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie - art.94 alin.2 din Legea nr.19/2000
Art. 92 din Legea 19/2000: Plata pensiei de urmas se suspenda in luna urmatoare celei in care beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie sau la data la care copilul urmas nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 66 lit. b), respectiv daca nu isi mai continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani si c), respectiv dacă nu se mai află într-o stare de invaliditate.
Art. 93. - (1) Reluarea in plata a pensiilor suspendate se face la cerere, incepand cu luna urmatoare celei in care a incetat cauza suspendarii, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data incetarii cauzei suspendarii.
(2) In situatia in care cererea de reluare in plata a fost depusa dupa expirarea termenului de 30 de zile, plata se face incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea.
(3) Reluarea in plata a pensiei de urmas suspendate ca urmare a neindeplinirii conditiilor prevazute la art. 66 lit. b) si c) se face de la data inceperii anului scolar sau de la data emiterii deciziei medicale de incadrare intr-un grad de invaliditate.

Art. 94. - (1) Pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective:
a) copiii urmasi orfani de ambii parinti, pe perioada scolarizarii, pana la varstele prevazute la art. 66 lit. a) si b);
b) nevazatorii;
c) pensionarii pentru limita de varsta.
d) pensionarii de invaliditate de gradul III.
(2) Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).

Astfel, dacă veniturile brute lunare nu depăşesc 1/4 din 1700 lei, adică 425 lei, veţi putea cumula pensia de urmaş cu veniturile, în caz contrar, va trebui să daţi înapoi pensia de urmaş încasată nelegal. ;)
Ultima modificare: Vineri, 1 August 2008
Corina Capotã, Avocat
Va multumesc frumos pentru lamuririle date. am citit si eu legea aceasta la cateva minute dupa ce am trimis mesajul meu pe acest forum. am descoperit-o intamplator dintr-un mesaj tot de la dvs. eu citisem ca veniturile nu trebuie sa depaseasca jumatate din salariul mediu pe economie, dar probabil legea a fost modificata. oricum., va multumesc inca odata pentru raspunsul dvs. acum stiu ce am de facut.:)
Salariul mediu brut este de 1.550 lei - art.14 alin.2 din Legea nr.387/2007.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de urmas apocalyptica apocalyptica Iau pensie de urmas.M-am angajat cu carte de munca,insa din cauza lipsei clientilor am fost data afara dupa o luna...si apare o demisie cu acordul ambelor ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumãtate din salariul mediu brut pe economie; lucrockit lucrockit Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumătate din salariul mediu brut pe economie, in anul ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas bmihai bmihai Buna ziua ! Daca vreau sa ma angajez cu CM sau sa lucrez ca PFA mi-as putea pastra pensia de urmas, de 443 RON ? Exista vreun prag minim de salariu care ... (vezi toată discuția)