Art. 92 din Legea 19/2000: Plata pensiei de urmas se suspenda in luna urmatoare celei in care beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie sau la data la care copilul urmas nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 66 lit. b), respectiv daca nu isi mai continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani si c), respectiv dacă nu se mai află într-o stare de invaliditate.
Art. 93. - (1) Reluarea in plata a pensiilor suspendate se face la cerere, incepand cu luna urmatoare celei in care a incetat cauza suspendarii, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data incetarii cauzei suspendarii.
(2) In situatia in care cererea de reluare in plata a fost depusa dupa expirarea termenului de 30 de zile, plata se face incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea.
(3) Reluarea in plata a pensiei de urmas suspendate ca urmare a neindeplinirii conditiilor prevazute la art. 66 lit. b) si c) se face de la data inceperii anului scolar sau de la data emiterii deciziei medicale de incadrare intr-un grad de invaliditate.
Art. 94. - (1) Pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective:
a) copiii urmasi orfani de ambii parinti, pe perioada scolarizarii, pana la varstele prevazute la art. 66 lit. a) si b);
b) nevazatorii;
c) pensionarii pentru limita de varsta.
d) pensionarii de invaliditate de gradul III.
(2) Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
Astfel, dacă veniturile brute lunare nu depăşesc 1/4 din 1700 lei, adică 425 lei, veţi putea cumula pensia de urmaş cu veniturile, în caz contrar, va trebui să daţi înapoi pensia de urmaş încasată nelegal. ;)
Va multumesc frumos pentru lamuririle date. am citit si eu legea aceasta la cateva minute dupa ce am trimis mesajul meu pe acest forum. am descoperit-o intamplator dintr-un mesaj tot de la dvs. eu citisem ca veniturile nu trebuie sa depaseasca jumatate din salariul mediu pe economie, dar probabil legea a fost modificata. oricum., va multumesc inca odata pentru raspunsul dvs. acum stiu ce am de facut.:)