avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata si angajare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata si angajare

Buna ziua!

Am urmatoarea situatie, va rog sa ma ajutati

O persoana a depus dosarul pentru pensionare anticipata partiala. Inca nu a iesit decizia. Intre timp i s-a oferit un loc de munca cu CIM pe per nedeterminata.
Ce poate face pentru a nu pierde pensia?
Solutia 1
sa astepte decizia de pensionare anticipata partial, dupa care sa se angajeze si sa solicite suspendarea pensiei?
riscul in acest caz este sa piarda locul de munca, stiindu-se faptul ca pana la emiterea deciziei de pensionare pot trece si doua luni daca nu mai mult?

solutia 2
sa se angajeze si sa anunte casa de pensii ca s-a angajat?
Ce se poate intampla in acest caz?

Multumesc frumos

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:14, 21 Octombrie 2011
1. In cazul pensiei anticipate partiale se emite decizia de pensionare dar pensia nu este pusa in plata pana cand solicitantul nu duce dovada ca a incetat orice contract individual de munca (CIM).
2. Asadar poate lucra in continuare, primeste decizia de pensionare, o pastreaza bine, si cand doreste sa primeasca pensia duce la Casa de Pensii decizia de incetare a CIM.
Multumesc
Apreciez raspunsul dvs.

Trebuie sa mentionez insa faptul ca initial decizia a fost respinsa ptr ca persoanei in cauza ii lipseau 6 zile de stagiu de cotizare.
Dupa primirea negatie a facut contract cu casa de pensii si s-a asigurat pentru cele 6 zile lipsa, dupa care a depus o noua cerere de pensionare ca o completare a primului dosar.
In primul dosar s-a declarat deja ca persona fara loc de munca.

Al doilea dosar, desi considerat o completare a primului, are un alt numar, persoana in cauza fiind trecuta tot ca una fara loc de munca.
Mentionez ca el nu lucreaza in prezent, dar i s-a oferit posibilitatea de a se angaja. Inca nu a iesit decizia favorabila de pensionare.

Inca o data multumesc

interesul meu era sa aflu daca cel in cauza poate se angajeza pana la iesirea deciziei de pensionare anticipata partiala fara sa pierda dreptul la pensie sau este mai bine daca asteapta decizia de pensionare care automat va fi si pusa in plata cel in cauza declarand la data depunerii dosarului ca nu munceste, iar ulterior sa se angajeze si sa anunte casa de pensii in termenul legal ca s-a angajat si ca urmare sa suspende plata pensiei.

In ce conditii se poate angaja persoana fara sa-si piarda dreptul la pensia anticipata partiala.

Multumesc mult, mult:help:
1. Ramane valabil raspunsul meu precedent.

2. - Decizia de pensionare anticipata partiala este o decizie de admitere la pensie fara a se pune in plata.
- Punerea in plata se va face dupa ce solicitantul dovedeste ca nu are venituri pentru care se retine contributia pentru pensie.

3. Daca decizia va fi pusa "automat" in plata, cum spuneti dvs., atunci este bine sa astepte sa iasa decizia de pensionare si apoi, daca vrea sa se angajeze, va face cerere de suspendare a pensiei pana la incetarea activitatii lucrative.

4. La data cand se va face transformarea pensiei anticipate in pensie de limita de varsta i se va recalcula pensia prin adaugarea si perioadelor de cotizare ulterioare stabilirii pensiei anticipate partiale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent-pensie anticipata sau anticipata partiala!!! anabell anabell Buna ziua, Am si eu o intrebare, si v-as fi recunoscatoare daca as primi un raspuns cat mai curand: in cazul in care un salariat face o cerere catre ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata plus cim perioada nedeterminata BiancaTudose BiancaTudose Buna ziua! Un salariat cu CIM pe perioada nedeterminata poate cumula salariul cu pensie anticipata? Persoana in cauza este salariata, iar in aceasta calitate ... (vezi toată discuția)
Pentru pensie anticipata, cand se face lichidarea de la locul de munca? ContSters122901 ContSters122901 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca la depunerea dosarului pentru pensie anticipata, trebuie sa depune la dosar si lichidarea de la locul de munca. Intrunesc ... (vezi toată discuția)