avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... admitere in magistratura fara concurs
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

admitere in magistratura fara concurs

Orice jurist avizat cunoaste frecventa ridicata a modificarilor legislative in Romania.Se adopta acte normative "la pachet", fie ca se intituleaza legi, ordonante de urgenta, hotarari de guvern...
Urmeaza modificari legislative de substanta, cele patru coduri:civil, penal, de procedura civila si de procedura penala.
In acest context, Senatul Romaniei scuteste de concurs anumite categorii de juristi(ma refer la fostii procurori si judecatori care au activat in aceste functii minim 10 ani, si apoi, din motive neimputabile lor , nu mai presteaza aceste activitati).
Considerati aceasta scutire de examen disriminatorie in raport cu celelalte categorii de juristi(notari, avocati, consilieri juridici) sau o considerati perfect normala?Astept opiniile dimneavoastra avizate si motivate...
Cel mai recent răspuns: ContSters87904 , utilizator 13:26, 4 Mai 2009
Nu sunt in masura acum sa motivez temeinic dar ..este discriminatorie.
Dar am incetat sa ma mai mir.Eu auzisem ca vor intra si avocatii. Se pare ca m-am inselat.

numai bine
av. Ileana Schwarz
eu as vrea sa stiu daca poti intra in magistratura fara examen avand experienta 5 ani ca si consilier juridic sau cata experienta treb sa ai?

multumesc frumos anticipat celor ce imi raspund
Nu se poate intra ca si consilier juridic fara concurs de admitere in magistratura, indiferent de vechime. Nu mai stiu daca avocatii cu 10 ani vechime mai pot intra pe baza de interviu, dar cred ca s-a modificat legea si in privinta aceasta.
Legea nr.303/2004 prevede ca:
Art. 33. - (1) Pot fi numiti in magistratura, pe baza de concurs, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 14 alin. (2), fostii judecatori si procurori care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1), avocatii, notarii, asistentii judiciari, consilierii juridici, personalul de probatiune cu studii superioare juridice, ofiterii de politie judiciara cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare juridice, persoanele care au indeplinit functii de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, din Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane si Institutul Roman pentru Drepturile Omului, cadrele didactice din invatamantul juridic superior acreditat, precum si magistratii asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu o vechime in specialitate de cel putin 5 ani.
Ultima modificare: Duminică, 3 Mai 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
multumesc celor care mi-au raspuns, dar eu totusi mai am o nelamurire...care e diferenta dintre un licentiat in drept fara exp si un consilier juridic cu 5 ani exp daca amanoi la intrarea in magistratura dau examen???/

Alte discuții în legătură

Nu se mai organizeaza concurs de intrare in magistratura pentru cei cu 5 ani vechime danielled danielled Am auzit ca nu se mai organizeaza concurs pentru admitere in magistratura pentru cei cu 5 ani vechime, voi stiti ceva? (vezi toată discuția)
Admitere magistratura consilier juridic veratena veratena este vreo diferenta intre a avea vechime ca si cons.jur.si a fi inregistrat la UCJR?In sensul:ma pot folosi de aceasta vechime pt a intra in Magistratura, fara ... (vezi toată discuția)
Admitere magistratura?!? anneka_zarova anneka_zarova Va rog frumos poate cineva sa-mi raspunda la urmatoarea intrebare: Se poate sa dai examen pentru admitere la magistratura provenind dintr-o ramura judiciara ... (vezi toată discuția)