avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna ziua,
Va rog sa-mi raspundeti daca pot beneficia de somaj in urmatoarele conditii:

Am fost in somaj un an apoi la sfarsitul celor 12 luni de somaj am fost angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata si am lucrat un an si o luna ,(lucrez si in prezent) iar acum firma urmeaza sa faca reduceri de personal - din lipsa comenzilor-.
Mentionez ca in ultimii 2 ani am 13 luni lucrate.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:10, 24 Noiembrie 2013
In conditiile mentionate de dvs, puteti beneficia din nou de somaj.

1.Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :

Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:

a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.

2. Indemnizaţia de şomaj se acordă, la cerere, de la data incetarii raporturilor de munca, dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.
Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută anterior, indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
Termenul de maximum 12 luni este termen de decădere din drept.

Ultima modificare: Duminică, 24 Noiembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca veti fi concediat prin desfiintarea postului (art.65 din Codul muncii) veti putea beneficia din nou de indemnziatie de somaj deoarece in ultimele 24 de luni aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj dumvlad dumvlad Administratorul unei firme si angajat la aceiasi firma are dreptul sa beneficieze de ajutorul de somaj in cazul in care ACTIVITATEA FIRMEI A FOST SUSPENDATApe ... (vezi toată discuția)
Somaj marcucarolina marcucarolina Buna ziua, Imi spuneti si mie va rog daca am avut un contract pe perioada determinata beneficiez de somaj si in cat timp am voie sa depun ... (vezi toată discuția)
Conditii somaj hela hela Buna seara,dati-si si mie,va rog detalii asupra conditiilor pentru a intra in somaj daca in ultimele 24 de luni ai lucrat 12 luni.Ce alte conditii mai trebuie ... (vezi toată discuția)