avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Cum sunt achitate drepturile salariale castigate in ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Cum sunt achitate drepturile salariale castigate in instanta

In anul 2011 am fost disponibilizat, am contestestat in instanta respectiva decizie care in urma unui proces desfasurat, am castigat definit si irevocabil anularea concedieri si rencadrarea pe functia detinuta anterior datei respective precum si plata drepturilor salariale pana la data rencadrari efective. Am fost rencadrat in luna august dar drepturile salariale nu le-am incasat inca dar in urma demersurilor facute sa primit avizul pozitiv de legalitate din partea ministerului, acum am inteles ca sunt in desfasurare restul procedurilor care trebuiesc urmate. Intrebarea este in cazul platii drepturilor salariale in acest caz care ar fi procedura legala de plata, plata conform legii de plata a drepturilor salariale in transe pe o perioada de 5 ani sau plata intr-o singura transa.Mentionez ca sunt functionar public
Cel mai recent răspuns: claris05desi , utilizator 20:31, 11 Ianuarie 2014
OUG nr.92/2012:
Art. XI
(1) Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2013, se va realiza astfel:
a)în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu;

b)în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu;
c)în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
d)în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
e)în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu.
(2) În cursul termenului prevăzut la alin. (1), orice procedură de executare silită se suspendă de drept.
(3) Sumele prevăzute la alin. (1), plătite în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă, se actualizează cu indicele preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
(4) Prin ordin al ordonatorilor principali de credite va fi stabilită procedura de efectuare a plăţii titlurilor executorii, cu respectarea termenelor prevăzute la alin. (1).
Ultima modificare: Duminică, 24 Noiembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Aceeasi procedura se aplica si in cazul in care eu am fost disponibizat si am fost reincadrat?
Intr-adevar, aceeasi procedura este aplicabila si in situatia dvs.
Din pacate nici acum institutia care ar fi obligata sa achite acesta despagubire echivalenta cu drepturile salariale si a tuturor drepturilor cuvenite de la data concedieri pana la data reicadrari efective nu este in masura sa-mi raspunda care este procedura de plata, daca se va plati suma bruta sau suma neta, cum vor fi platite obligatiile catre stat(somaj, pensii, impozit pe salariu, etc.). Care este primul an de plata, si cum vor fi platite aceste sume in transe egale pe an sau aleatoriu.
Se va plati suma neta. Din suma bruta se vor retine contibutiile catre stat.

In primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu. In speta, plata va putea fi facuta si in 2013.

Legea nu face disctinctie in ceea ce priveste modul cum se face plata. Insa avand in vedere esalorarea, consider ca procentul prevazut in lege se va achita integral si nu in rate.

Alte discuții în legătură

Interpretarea articol din lege Ilinca1958 Ilinca1958 Buna ziua, Va rog tare mult sa ma lamuriti in ceea ce priveste modul de interpretare a urmatorului articol din OUG 83/20014 [i][b]Art. 34. - (1) Plata ... (vezi toată discuția)
Hotarare irevocabila ambrozia2 ambrozia2 Buna seara!In cat timp ar trebui sa primesc drepturile salariale restante in urma unei hotarari judecatoresti irevocabile?Am castigat procesul cu scoala ... (vezi toată discuția)
Plata drepturilor salariale castigate in instanta Cecilia-S Cecilia-S Cum se face plata unor drepturi salariale castigate in instanta prin hotarare definitiva si irevocabila din 1 aprilie 2014. Mentionez ca lucrez in institutie ... (vezi toată discuția)