Buna ziua doamnelor si domnilor, am urmatoarea situatie:
Am terminat facultatea de medicina dentara in acest an, si am o oferta de munca la o clinica privata de stomatologie. In contract este stipulat, ca contractul se incheie pe o perioada de 5 ani, in cazul nerespactarii acesteia fiind obligat sa platesc o suma de x000 euro. Intrebarea mea este ca acest contract este legal? Se poate ca cineva sa ma oblige pe ani de zile sa lucrez acolo cu clauza de reziliere? Iar in caz invers, daca sunt concediat nu primesc nimic(nu este specificat nimic) Intreb asta ca am auzit de la un coleg ca exista o lege care se refera la cazuri similare.
Multumesc anticipat :)
PS aveti grija de igiena orala :D
nu, puteți pleca oricând plătind penalizarea stabilită.
dar în contractul ăla probabil că sunt ceva mai multe clauze decât asta cu lucratul pentru 5 ani. niște obligații pentru firmă, ce se întâmplă când contractul se reziliază unilateral de către firmă din motive neimputabile dumneavoastră...
art.3 C.mun.:
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
....
.Încalca libertatea muncii, fiind prin urmare lovita de nulitate, clauza din contractul individual de munca prin care se interzice salariatului sa paraseasca unitatea o anumita perioada de timp, fara a exista premisa pregatirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 198 din Codul muncii.
Buna ziua
IULIAN 2012
Un act adițional care îmi interzice dreptul de a lucra în stomatologie daca plec din firmă pe o perioadă de 1an este legal asa ceva?Momentan sunt in ... (vezi toată discuția)