avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua

Un act adițional care îmi interzice dreptul de a lucra în stomatologie daca plec din firmă pe o perioadă de 1an este legal asa ceva?Momentan sunt in preaviz de la acest cabinet stomatologic,ce îmi sugerati?
Ultima modificare: Joi, 15 Februarie 2018
IULIAN 2012, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:28, 15 Februarie 2018
1. Codul Muncii
Art. 3
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
....
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.

Doctrina a opinat ca, "Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp, fără a exista premisa pregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 195 alin. (1) din Codul muncii - in prezent art.198 alin.1 C.mun. - . (Ion Traian Ştefănescu, Şerban Beligrădeanu, Prezentare de ansamblu şi observaţii critice asupra noului Cod al muncii, în Dreptul nr. 4/2003, p. 64).

2. Ne puteti posta in intregime acea clauza?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La nivelul unei societăți, se dorește ca urmare ocupării ... Oana1812 Oana1812 La nivelul unei societăți, se dorește ca urmare ocupării anumitor posturi (prin concurs) salariații sa aibă o clauza prin care mimim 2 ani sa nu ... (vezi toată discuția)
Act adițional marcela392000@yahoo.com marcela392000@yahoo.com Am o problema pe care nu mai ma-mai confruntat, lucrez la o Pensiune și Patronul a zis că îmi face un act adițional în caz că vreau să îmi dau demisia ... (vezi toată discuția)
Contract de munca cu clauze abuzive Alex1909 Alex1909 As dori sa inchei un contract de munca cu o companie din domeniul IT insa acestia doresc sa imi impuna o perioada de 24 luni in care nu voi putea parasi ... (vezi toată discuția)