avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum sa determin, legal, chiriasi-cabinete medicale sa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum sa determin, legal, chiriasi-cabinete medicale sa practice intrare din strada ?

Buna seara.
Sunt presedinte, de o luna, al unei asociatii de proprietari si de curand m-am confruntat cu o problema legata de solicitarea unui locatar de a se efectua, de către proprietarul a doua apartamente de la parterul blocului, a unei intrari separate de intrarea casei scarii, intrare care sa fie practicata direct din strada. Situatia de drept se prezinta astfel:
- proprietarul apartamentelor 1 si 2 din respectivul imobil este Primaria municipiului care a inchiriat cele doua apartamente la 3 cabinete de medici de familie si de aici problema, casa scarii s-a transformat in sala de asteptare pentru circa 50-150 de pacienti zilnic, existand riscul inbolnavirii si contaminarii locatarilor in primul rand, nu se pastreaza linistea si ordinea, nu se pastreaza curatenia ba mai mult s-au inregistrat si o serie de distrugeri, geamuri sparte, usi distruse, zugraveala murdarita, tencuiala doborata, etc.
Cu era normal locatarul a sesizat asociatia de proprietari in vederea rezolvarii acestei situatii, iar din discutia purtata cu acesta am constatat ca de-a lungul timpului s-au mai facut plangeri la primarie si de catre proprietari si de catre asociatia de proprietari, de unde au venit cativa oficiali la fata locului, s-au facut sedinte peste sedinte, s-au facut promisiuni insa situatia a ramas neschimbata.
Mentionez ca la asociatie s-a depus o plangere si tabel nominal cu 11 proprietari (blocul are 14 apartamente) ce solicita rezolvarea acestei probleme care, dupa cate am mai spus, treneaza de foarte multi ani.
Acestea fiind spuse vin cu o rugaminte la dvs. in speranta ca voi gasi o cale si o baza legala de a determina conducerea primariei sau chiriasii acesteia, cele 3 cabinete medicale, sa practice o intrare separata de cea cu acces la casa scarii.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: loadingvirus , utilizator 19:17, 5 Aprilie 2009
nu aveti nici o cale legala sa-l determinati sa faca asta...;)
Multumesc pentru raspuns!:">
Mai multe apartamente de la parterul blocurilor au fost transformate in ultimii ani in sparii comerciale, cabinete medicale, de avocatura, notariat, etc. Majoritatea si-au facut intrare direct din strada, din trotuar sau chiar au facut alee din trotuar pana la intrarea lor. Eu cred ca se poate si la dv , dar trebuie ca cei care au acolo punct de lucru, cabinet sa inteleaga si sa faca demersurile necesare la primarie. Daca nu vor sa-si faca intrare separata aveti posibilitatea sa-i mai fortati un pic prin solicitatrea unor sume suplimentare de bani in contul asociatiei pentru reparatii, curatenie, etc. Exista stipulat in lege si norme precizari referitoare la conventiile ce pot fi incheiate cu acestia suplimentar fata de cotele normale.
Art. 37. -
(1) Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde menajere şi a hranei; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere; vidanjare. Modul de repartizare a acestor cheltuieli se stabileşte printr-o convenţie aprobată de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari.
(2) Convenţia prevăzută are durată nedeterminată, fiind valabilă pe toată perioada activităţii desfăşurate de deţinătorii prevăzuţi la alin. (1), şi se actualizează periodic, în funcţie de elementele noi care intervin, în funcţie de numărul persoanelor care desfăşoară zilnic activităţi în spaţiul sau apartamentul respectiv, de numărul mediu zilnic de clienţi şi de obiectul de activitate. Numărul acestora se stabileşte de deţinătorul spaţiului şi se certifică de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari. Acest număr se utilizează pentru calculul cheltuielilor pe persoană aferente spaţiului respectiv.
(3) Convenţia precizează contribuţia proprietarului la cheltuielile asociaţiei de proprietari, cu privire la consumurile care nu pot fi înregistrate distinct pe fiecare proprietate în cauză şi care sunt determinate de activitatea desfăşurată.
(4) Convenţia completează obligaţiile proprietarului faţă de cheltuielile din cadrul asociaţiei de proprietari menţionate la art. 47 din Legea nr. 230/2007 lit. b)-f).
(5) În situaţia în care, la notificarea scrisă din partea asociaţiei de proprietari, proprietarii spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu refuză încheierea convenţiei, sunt aplicabile criteriile stabilite şi adoptate în acest sens de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari prin decizie scrisă şi în baza constatărilor vizuale cu privire la activitatea desfăşurată din punct de vedere al numărului de persoane angajate şi al numărului de clienţi.
(6) În situaţia în care, la notificarea scrisă a proprietarului, conducerea asociaţiei de proprietari refuză încheierea convenţiei, este aplicabil criteriul prevăzut la art. 47 lit. a) sau b) din Legea nr. 230/2007, după caz, cu obligaţia proprietarului de a declara, în scris, numărul persoanelor angajate sau care desfăşoară activităţi în spaţiul său.
in ceea ce priveste autorizarile pentru desfasurarea activitatilor respective in spatiile acelea, nu se prevede acordul locatarilor? au primit acest acord?

nu cred ca sesizarea organelor in drept: mediu, sanitar si care or mai fi...nu ar rezolva problema...intelegand ca ei refuza sau tergiverseaza

In dosarul pe care medicii respectivi l-au prezentat la Colegiul Medicilor (primul pas pt infiintare) trebuie sa se regaseasca acordul scris al colocatarilor:
Daca spatiul respectiv se afla intr-o locatie unde locuiesc sau isi desfasoara activitatea alte persoane fizice sau juridice este necesar acordul scris al colocatarilor (acordul scris al Asociatiei de locatari, al Conducerii Intreprinderii, etc.)

Din ceea ce am observat in cazul celor mai multe cabinete profesionale (sa le zic asa) s-a procedat la intrari separate – deduc de aici ca exista, pe undeva, o dispozitie in acest sens (altfel nu ii vad pe multi sa cheltuiasca ceva bani pt confortul pacientilor - in acest caz).
Nu cred ca e tocmai firesc sa fie "sala de asteptare” in holul blocului – asa ceva chiar nu am vazut / auzit pana azi... Intrari comune da, insa nu "sala de asteptare”...
Poate aveti sanse si cu o reclamatie la "sanatate publica”, deoarece si pacientii pot fi in "pericol” de a li se agrava afectiunile (din cauza... curentilor de aer, sa zicem)

Au o conventie de plata (pt utilitati) incheiata cu asociatia? Asta, daca nu sunt "contorizati” separat...

Daca isi vor face intrare din strada au nevoie de o autorizatie de construire (nu e ieftina o asemenea modificare) si nu le-ar mai trebui acordul colocatarilor...

E chiar neplacut sa dai zilnic nas in nas cu niste necunoscuti care... nu platesc pt curatenie, de exemplu.

Dl adriantot v-a directionat bine: sa le pretindeti bani "pe cap de pacient” (o medie, bineinteles) - pt curatenie si intretinere.

Alte discuții în legătură

conventie cu as.de proprietari (diferenta dintre cabinet individual si societate comerciala) ContSters122901 ContSters122901 Pietena mea, medic stomatolog, profeseaza in cadrul ``Cabinetului individual Dr....`` avand in proprietate un spatiu la parterul unui bloc de locuinte. ... (vezi toată discuția)
Pret diferit pentru persoane juridice? kikitam kikitam la parterul blocului ,in apartamentul 1 proprietarul a deschis acum cativa ani un cabinet stomatologic; la vremea respectiva ,proprietarul a luat aprobare de ... (vezi toată discuția)
Probleme cu un apartament inchiriat unui cabinet medical viorica76 viorica76 Buna ziua Cu ceva ani in urma vecinul de la parter a inchiriat apartamentul unui cabinet medical de ginecologie. Cabinetul medical nu le da voie ... (vezi toată discuția)