avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data incepere acordare pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data incepere acordare pensie anticipata

Buna ziua.
Tatal meu s-a pensionat anticipat. Dosarul l-a depus in septembrie. Ultima lui zi de munca a fost 30 mai. Decizia de incetare specificadata de 30 mai. Abia acum i-au intrat banii de la Casa de Pensii, insa au platit doar incepand cu luna septembrie, spunand (i-am sunat sa intreb) ca se plateste doar de la data depunerii dosarului.
In decizia de pensionare pe care a primit-o acasa, nu e specificata data de la care incepe sa fie platita pensia.
Am cautat pe net insa din pacate nu au reusit sa gasesc vreo lege care sa ma lamureasca. Ma poate ajuta cineva?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:28, 25 Noiembrie 2013
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 103
(1) Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.
...

Art. 104
(1) In sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data indeplinirii conditiilor prevazute de prezenta lege, in functie de categoria de pensie solicitata.

(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, emisa in conditiile prevazute de prezenta lege, si se acorda de la data inregistrarii cererii.
...

Art. 105
In sistemul public de pensii, pensiile se platesc de la data acordarii, stabilita prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat.

2. Asadar chiar daca tatal dvs. indeplinea conditiile de acordare a pensiei inca din luna mai aceasta nu se acorda decat la cerere si incepand cu data inregistrarii cererii la Casa de Pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata, punere in plata cfrscrlbv cfrscrlbv Buna ziua , Tatal meu a depus in data de 9.09.2013 dosarul de pensie anticipata. De la unitatea la care a lucrat , persoana care a intocmit dosarul a cerut ... (vezi toată discuția)
Pensie lelina lelina Buna ziua, am varsta limita de pensionare si aveam dreptul la 1 februarie 2012 la preyentarea dosarului dar pentru ca am fost plecata din tara am depus dosarul ... (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala nicu_ned nicu_ned Buna ziua, Sunt din Bucuresti, am 61 ani impliniti in iulie, sunt incadrat cu gradul 2 de invaliditate si am urmatoarele intrebari: 1. cat dureaza ... (vezi toată discuția)