avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata, punere in plata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata, punere in plata

Buna ziua ,

Tatal meu a depus in data de 9.09.2013 dosarul de pensie anticipata. De la unitatea la care a lucrat , persoana care a intocmit dosarul a cerut pensie pt. limita de varsta, ceea ce era gresit, deoarece el nu se incadra. In data de 9.11.2013 a venit raspuns ca nu se incadreaza la pensie pt. limita de varsta si atunci ne-am dus la Casa de pensii sa vedem ce putem face. I s-a spus sa sa faca o noua cerere pt. pensie anticipata. Am depus cererea si a primit un nou numar de inregistrare. Acum in data de 15 Ian. 2014 a venit decizia in care spune ca are stagiul de cotizare de 45 ani si se incadreaza la pensie anticipata fara penalizare. Va rog sa-mi spuneti daca va primi plata pensiei din urma de la data de 9.09.2013 sau de la data de 9.11.2013 ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 22:32, 26 Ianuarie 2014
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 103
(1) Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.

(2) Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana...
...

Art. 104
(1) In sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data indeplinirii conditiilor prevazute de prezenta lege, in functie de categoria de pensie solicitata.

(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, emisa in conditiile prevazute de prezenta lege, si se acorda de la data inregistrarii cererii.
...

Art. 105
In sistemul public de pensii, pensiile se platesc de la data acordarii, stabilita prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat.

2. - Dosarul pentru pensie nu se face de catre angajator ci de catre fiecare pensionabil in parte.
- Daca era atent camnd a semnat cererea vedea ca este vorba de pensie pentru limita de varsta.

3. Pe decizia de pensie anticipata nu se specifica data punerii in plata pana cand nu duce dovada ca a incetat activitatea.

4. I se va acorda pensie de la data inregistrarii cererii de pensionare la Casa de Pensii.
I se va acorda pensie da la data inregistrarii cererii de pensionare la Casa de Pensii daca aceasta data coincide cu data incetarii activitatii. Daca a lucrat in continuare trebuie sa duca dovada incetarii activitatii si pensia i se va pune in plata incepand cu ziua urmatoare incetarii activitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate vali1968 vali1968 Am iesit la pensie de invaliditate(cod N22),din data de 01-03-2013,conform comisiei de expertiza medicala.Dosarul de pensie a fost depus pe data de 22-04 2013 ... (vezi toată discuția)
Data incepere acordare pensie anticipata cristinaralucaci cristinaralucaci Buna ziua. Tatal meu s-a pensionat anticipat. Dosarul l-a depus in septembrie. Ultima lui zi de munca a fost 30 mai. Decizia de incetare specificadata de 30 ... (vezi toată discuția)
Incetare cim prin decizie de pensionare anticipata perlutza perlutza Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitor la urmatoarea problema: Mama mea si-a depus acum 2 luni la casa de pensii dosarul pentru ... (vezi toată discuția)