avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de invaliditate

Am iesit la pensie de invaliditate(cod N22),din data de 01-03-2013,conform comisiei de expertiza medicala.Dosarul de pensie a fost depus pe data de 22-04 2013 deoarece eu am trimis decizia medicala la societatea unde am lucrat pentru a incheia contractul de munca,aceasta a fost trimisa inapoi motivind ca nu se incheie contractul in baza acestui document.Decizia de pensionare de la Casa Teritoriala de Pensii a sosit in data de 24-07-2013,pensia fiind calculata incepind cu data de 22-04-2013 si nu cu data de 01-03-2013.Documentele necesare de la firma unde am lucrat au sosit pe 05-07-2013.Vreau sa va intreb daca este corect sa se calculeze pensia de la data depunerii dosarului sau de la data primirii deciziei de la comisia de expertiza medicala.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:46, 20 Septembrie 2013
1. - Codul muncii spune:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

- Deci angajatorul a procedat legal, el nu putea sa va inceteze contractul individual de munca (CIM) pana nu i se comunica decizia de pensionare de catre Casa de Pensii sau de catre dvs.


2. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 104
(1) In sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data indeplinirii conditiilor prevazute de prezenta lege, in functie de categoria de pensie solicitata.

(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, emisa in conditiile prevazute de prezenta lege, si se acorda de la data inregistrarii cererii.

(3) In functie de elementele specifice fiecarei categorii de pensie, pensiile se acorda si de la o alta data, dupa cum urmeaza:
a) de la data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca sau, dupa caz, de la data incetarii calitatii de asigurat, cu exceptia asiguratilor prevazuti la art. 6 alin.(2), daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, in situatia pensiei de invaliditate acordate persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, are calitatea de asigurat;
...

Art. 105
In sistemul public de pensii, pensiile se platesc de la data acordarii, stabilita prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat.


2. - Decizia comisiei de expertiza medicala a propus pensia de invaliditate cu data de 01.03.2013.
- Cererea de pensionare, impreuna cu actele necesare, ati depus-o la Casa de Pensii in data de 22.04.2013.
- Casa de pensii a emis decizia de acordare a pensie cu data de 22.04.2013 cand ati depus cererea de pensionare, deoarece ati depus cererea mai tarziu de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale.

3. Asadar s-a procedat legal in stabilirea datei de punere in plata a pensiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata anticipata cas suprapusa cu decizia de pensionare de boala adilamax adilamax Am vechime in munca 34 ani ,sant actualmente internat in spital ,am platit anticipat 12 luni cas sa am contributia completa (35ani). Vreu sa inaintez dosarul ... (vezi toată discuția)
Depunerea dosarului de pensionare stelyan stelyan buna ziua...as dori un raspuns la o intrebare daca sunteti amabili....sotia s/a pensionat medical incepind cu data de 24-01-2011.....dar pentru a depune ... (vezi toată discuția)
Incheiere cim fara decizia de pensionare flori9 flori9 Buna ziua, ma intampin cu o situatie noua: un angajat s-a pensionat cu grad de invaliditate III, i-am intocmit toate actele necesare dosarului de pensionare, ... (vezi toată discuția)