Am ezitat mult până să scriu acest mesaj. Probabil că deja e previzibil că dacă se vorbeşte despre convenţii civile de prestări servicii sunt şanse mari să scriu şi eu ceva. Am tot dezbătut subiectul, cu felurite argumente şi justificări, dar văd că a fost un efort în zadar.
Pentru a evita o reiterare, mi-am adunat principalele observaţii aici:
[ link extern ]
(dacă nu se vede nicio însemnare încercaţi pagina principală:
[ link extern ]
Sunt lăsat perplex de fiecare dată când văd justificări de genul celor de mai sus, aşa încât îndrăznesc încă o dată să vă întreb nişte lucruri simple pe dvs., cei care susţineţi aceste enormităţi.
Imaginaţi-vă situaţia unor persoane reale aflate în căutarea unui loc de muncă:
a) un student care abia a absolvit facultatea,
b) un tânăr venit de la ţară, cu studii medii,
c) o persoană de vârstă medie, cu o familie de întreţinut, care tocmai şi-a pierdut locul de muncă ("e criză", nu?).
Nu ar trebui să vă fie greu să vă imaginaţi că aceste persoane au nevoie de un loc de muncă şi de bani. Ce pot primi dacă un angajator urmează sfaturile dvs.?
O convenţie civilă de prestări servicii "încheiată conform Codului civil".
Ce vor câştiga în cadrul acestui aranjament "legal" (în opinia domniilor dvs.)?
O sumă de bani plătită "în mână" şi atât. Nu vor contribui pentru pensie, şomaj, sănătate etc. Nu vor avea protecţia legislaţiei muncii - ex. pot lucra oricâte ore pe zi au convenit cu angajatorul (aţi fost curioşi vreodată să aflaţi cât lucrează cei angajaţi vara pe litoral?), le poate fi nesocotit dreptul la concediu de odihnă (sunt oameni care au contract de muncă şi tot le este încălcat acest drept), pot fi concediaţi după bunul plac al angajatorului etc. etc.
Vă întreb atunci: aţi recomanda unei persoane apropiate să muncească pe baza unei convenţii civile? Dvs. înşivă aţi accepta să munciţi astfel? Aveţi o reprezentare a consecinţelor zicerilor dvs. total nefondate de pe acest forum?
Aştept un răspuns sincer.