avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract civil de prestari servicii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract civil de prestari servicii

Buna ziua,

Mai este in vigoare posibilitatea incheierii de "contract civil de prestari servicii" (foste "conventii civile") ?
Unul dintre angajatii societatii X are functia de baza, inginer.
Ocazional (1 luna da, 1 nu, posibil 3 luni consecutiv apoi pauza , etc, ... dupa necesitati ...) poate presta in folosul aceleiasi societati anumite servicii, altele decat cele din functia de baza. Pot intocmi cu el "contract civil de prestari servicii", cu impozitare 16% la sursa (societate)? In ce conditi? (eventual referire la actul care reglementeaza acest lucru).
Angajatul este persoana fizica, nu are SRL nici nu e PFA, altfel am putea face contract intre 2 persoane juridice.
Pe de alta parte, fiindu-mi angajat, nu pot nici sa ii maresc/micsorez salariul, de la o luna la alta.

merci
gaby
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 14:56, 3 Aprilie 2009
In conditiile ART. 942 Cod civil Contractul este acordul intre doua sau mai multe persoane spre a constitui sau a stinge intre dansii un raport juridic.Da , se poate incheia in astfel de contract intre dvs, si un tert /Contractul se inregistreaza doar in evidentele societatii si se impoziteaza la sursa.
Contractele civile se pot incheia. Personal consider ca ar trebui ca peroana sa fie autorizata pentru serviciile solicitate ( un PFA).
Contractul civil nu se inregistreaza la ITM dar se inregistreaza la Administratia financiara.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2009
adelaida_07, utilizator
problema e::: daca si la Adm Fin au aceasi parere personala ? Nu exista nici o reglementare clara? (macar sa merg pregatita)
Adica angajatul nu e "autorizat" in acceptiunea legii, desi prin calificarea dansului poate presta serviciile respective. Are diploma, e inginer, dar nu e PFA nu are stampila.
Alternativa deja testata: apelez la un PFA, ma costa de 4 ori mai mult si face treaba la 1/2.
Cealalta alternativa nu o pomenesc si nu o incurajez, si sper ca din lipsa unei alternative legale sa nu trebuiasca sa apelez la ea :(
Nu veti avea probleme la intregistrarea contractului , se face in termen de 30 zile de la emitere. Doar contractul se inregistreaza. Angajatorul poate retine 10 % impozitul pe venit iar salariatul plateste 6 % diferenta sau poate sa dea o declaratie prin care este de acord cu oprirea aimpozitului in cota de 16 % si nu va mai fi nevoie sa plateasca salariatul impozit.
In baza inregistrarii contractului salariatul are putea sa plateasca cei 6% trimestrial pentru a nu avea o suma mare de platit in anul urmator.
Am ezitat mult până să scriu acest mesaj. Probabil că deja e previzibil că dacă se vorbeşte despre convenţii civile de prestări servicii sunt şanse mari să scriu şi eu ceva. Am tot dezbătut subiectul, cu felurite argumente şi justificări, dar văd că a fost un efort în zadar.
Pentru a evita o reiterare, mi-am adunat principalele observaţii aici: [ link extern ]
(dacă nu se vede nicio însemnare încercaţi pagina principală: [ link extern ]

Sunt lăsat perplex de fiecare dată când văd justificări de genul celor de mai sus, aşa încât îndrăznesc încă o dată să vă întreb nişte lucruri simple pe dvs., cei care susţineţi aceste enormităţi.

Imaginaţi-vă situaţia unor persoane reale aflate în căutarea unui loc de muncă:
a) un student care abia a absolvit facultatea,
b) un tânăr venit de la ţară, cu studii medii,
c) o persoană de vârstă medie, cu o familie de întreţinut, care tocmai şi-a pierdut locul de muncă ("e criză", nu?).

Nu ar trebui să vă fie greu să vă imaginaţi că aceste persoane au nevoie de un loc de muncă şi de bani. Ce pot primi dacă un angajator urmează sfaturile dvs.?
O convenţie civilă de prestări servicii "încheiată conform Codului civil".
Ce vor câştiga în cadrul acestui aranjament "legal" (în opinia domniilor dvs.)?
O sumă de bani plătită "în mână" şi atât. Nu vor contribui pentru pensie, şomaj, sănătate etc. Nu vor avea protecţia legislaţiei muncii - ex. pot lucra oricâte ore pe zi au convenit cu angajatorul (aţi fost curioşi vreodată să aflaţi cât lucrează cei angajaţi vara pe litoral?), le poate fi nesocotit dreptul la concediu de odihnă (sunt oameni care au contract de muncă şi tot le este încălcat acest drept), pot fi concediaţi după bunul plac al angajatorului etc. etc.

Vă întreb atunci: aţi recomanda unei persoane apropiate să muncească pe baza unei convenţii civile? Dvs. înşivă aţi accepta să munciţi astfel? Aveţi o reprezentare a consecinţelor zicerilor dvs. total nefondate de pe acest forum?
Aştept un răspuns sincer.
Ultima modificare: Vineri, 3 Aprilie 2009
klewos, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract de prestari servicii in baza de conventie civila mandik mandik Buna dimineata! As dori sa stiu cu ce a fost inlocuit acest tip de contract pentru ca am inteles ca nu mai este in vigoare din 2003. Noi avem un proiect ... (vezi toată discuția)
Conventia civila say say Buna ziua As dori sa aflu mai multe detalii despre conventiile civile de prestari servicii si contractele de prestari de servicii - munca, legislatie, cum ... (vezi toată discuția)
Conventie civila consuela1069 consuela1069 se poate face coventie civila pentru administrator imobil si femeia de servici? (vezi toată discuția)