avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionarea pe caz de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionarea pe caz de boala

Buna ziua,
Sunt nou pe forum si as dori daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns la urmatoarea intrebare:
Sunt pensionat pe caz de boala gradul 2. Am tradus o carte si as dori sa stiu daca am dreptul de a vinde traducerea cu acte. Adica sa fac un contract de vanzare drepturi de autor (traducere) cu o editura.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:58, 4 Aprilie 2009
Da, deoarece legea nr. 19 nu interzice o asemenea activitate care nu presupune munca salariata
Va multumesc foarte mult.
ionutzmc a scris:

Buna ziua,
Sunt nou pe forum si as dori daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns la urmatoarea intrebare:
Sunt pensionat pe caz de boala gradul 2. Am tradus o carte si as dori sa stiu daca am dreptul de a vinde traducerea cu acte. Adica sa fac un contract de vanzare drepturi de autor (traducere) cu o editura.

Interesanta chestiune! Am intrebat direct la sursa, respectiv la casa de pensii, si am primit doua opinii contradictorii si solicitari de a le mai oferi timp ca sa-si formeze o parere.
Voi reveni si va voi spune care a fost opinia majoritatii celor intrebati!
Va multumesc.

Totusi este interesant ca nu stiu deja (cei de la casa de pensii). Am traducerii care sunt facute in timp ce eram apt de munca. Traducerea fiind intr-o mare parte rezultat al gandiiri, eu fiind pensionat pe caz de boala gradul 2 din cauza inimii, iar contractul nu va fi de colaborare sau ceva de genu acesta. Va fi un contract de traducere, prin care eu ca traducator vand dreptul de a se publica traducerea (creatia) mea. Tot ceva similar ar fi daca as scoate o carte ca autor. Atunci ce ar putea spune?

Inca odata va multumesc.
Situatia pe care ati prezentat-o este nu rara, ci foarte rara. Asa cum am scris mai sus, doua persoane au raspuns pe loc, fiecare altceva.
Eu prefer sa astept opiniile celor care gandesc inainte sa vorbeasca. Dupa aceea vi le voi spune si dvs., folosind butonul "editeaza".
Precizarile pe care le-ati facut sunt importante si erau necesare.

Sambata, 11 aprilie 2009

Asa cum am promis, revin cu opiniile majoritare ale celor care se confrunta direct cu aceste probleme, respectiv cu opiniile celor care lucreaza la stabilirea si plata pensiilor.
Cu o singura exceptie, toti au fost de parere ca incheierea unui astfel de contract nu este de natura sa va afecteze drepturile de pensie.

As vrea, totusi, sa fac unele precizari:
Potrivit cap. B, sectiunea VII, art. 32 din Ordinul 340/2001, plata pensiei de invaliditate gradul I sau II inceteaza atunci cand beneficiarii acestor categorii de pensii se regasesc in una din situatiile prevazute la art. 5, alin. (1) din Legea nr. 19/2000.

In privinta dvs., plata pensiei poate inceta numai daca sunteti:
-traducator autorizat, sau
-realizati venituri din practicarea in mod independent a unor profesii sau meserii reglementate legal (cap. A, sectiunea I, art. 10, alin. (2) din Ordinul nr. 340/2001).

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Aprilie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierdut file din carnet munca nicolpa nicolpa Tatal meu a fost pensionat pe caz de boala iar acum trebuie sa iasa la limita de varsta.Problema este ca ii lipsesc cateva pagini din cartea de munca,probabil ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza varsta de pensionare? Luciana21 Luciana21 Buna ziua, va rog sa imi spuneti cum se calculeaza varsta de pensionare, ma refer la tebelul din lege de unde tregem concluzia ca la ora actuala femeile pot ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate mihaiham mihaiham pot primi pensie de invaliditate daca am o boala cronica dobandita la nastere?am 33 ani,studii la zi,si doar un an pe cartea de munca,certificat de handicap ... (vezi toată discuția)