avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termenul mai permite angajarea unui avocat?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Termenul mai permite angajarea unui avocat?

As dori sa apelez la ajutorul unui avocat in urmatoarea problema, insa nu sunt convins ca termenul procedural este suficient de ingaduitor pentru a mai reusi acest demers.

Dar despre ce anume ar fi vorba? Sunt parte vatamata intr-un dosar in care am formulat la Politie (in luna august 2013) o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de distrugere. In particular, este vorba despre distrugerea (e adevarat, neintentionata, insa substantiala) a unui tablou de mare valoare pe care il transmisesem unei persoane particulare pentru inramare si restaurare. Politistul de la Sectia de Politie la care am depus initial plagerea (in luna august 2013) este evident hotarat sa ingroape dosarul (nu-mi dau seama exact ce motivatii are, dar este cat se poate de evident ca incearca, prin toate tertipurile, sa-l scape pe faptuitor). Din acest motiv, am formulat o cerere de recuzare a respectivului subcomisar de politie. Din pricina faptului ca nu am formulat o cerere de recuzare adecvata, evident ca nu am avut succes. Iata, prin urmare, ca faptul ca nu am apelat, inca de la bun inceput, la un avocat specializat, m-a dezavantajat in mod vadit. Nu doresc sa repet greseala si in contextul de fata.

Referitor la ultimele saptamani, eu am lipsit din Bucuresti si am revenit abia in aceasta seara tarziu. In cutia postala, am gasit o "ORDONANTA" in care Doamna Procuror conchide prin a dispune "RESPINGEREA CERERII DE RECUZARE A SUBCOMISARULUI DE POLITIE XY CA NEINTEMEIATA". Pe plicul (pe care l-am pastrat cu maxima grija) apare o stampila cu data de 04 noiembrie 2013, iar, pe verso, o a doua stampila cu data de 06 noiembrie 2013 (in formatul de pe plic: 06 11 13), aceasta DIN URMA fiind, banuiesc, si data relevanta. In adresa de inaintare (scrisa de Parchet pe doar o jumatate de pagina A4 si semnata de Prim Procuror), care precede "ORDONANTA" amintita mai sus, scrie exact asa:

"In termen de 20 de zile de la comunicare puteti formula plangere impotriva ordonantei, potrivit art. 278, alin. 3 C. p. p.".


Desigur, doresc neaparat sa apelez la serviciile unui avocat pentru a formula aceasta plangere impotriva ordonantei in termen de 20 de zile de la comunicare, PENTRU CA MIZA ESTE MARE IN ACEST DOSAR, insa nu imi este prea clar care ar fi CHIAR ULTIMA ZI din aceste "20 de zile de la comunicare".

Chiar daca nu ma prea pricep, am sunat singurul prieten care are minima pregatire juridica, avand macar o licenta in drept (desi lucreaza, de multi ani, in IT... :)) ). Cu aceasta ocazie, am inteles (desi prietenul meu mi-a subliniat ca nu e sigur, ca a uitat foarte mult din ceea ce a invatat in facultate...) ca nu s-ar socoti ziua de la care incepe sa curga termenul, iar nici ziua in care termenul se implineste si ca, in plus, DACA ultima zi cade intr-o zi nelucratoare, ATUNCI termenul expira in prima zi lucratoare care urmeaza, ACESTE DISPOZITII LEGALE PUTAND SA MAI PRELUNGEASCA TERMENUL CU MACAR CATEVA ZILE! CEEA CE, EVIDENT, AR FI EXTREM DE IMPORTANT PENTRU A MAI AVEA TIMP SA FACEM CEVA!

Pe scurt, dupa prezentarea intregii situatii cu lux de amanunte, as avea doar 2 succinte intrebari (corelate), pentru a vedea daca mai am timp fizic (fara insa sa ma angajez intr-o goana nebuna, pe efectiv ultima suta de metrii...) ca sa mai apelez la un avocat, pentru a uza de dreptul de a formula plangere impotriva ordonantei in termen de 20 de zile de la comunicare:


INTREBAREA 1: CARE ESTE EFECTIV ULTIMA ZI IN CARE AS PUTEA DEPUNE, PRIN INTERMEDIUL AVOCATULUI, ACEASTA PLANGERE:

a.) FIE PRIN POSTA (cu confirmare de primire, imi spunea prietenul),

b.) FIE, PREFERABIL, DIRECT LA PARCHET?



INTREBAREA 2: IN PLUS, CARE ESTE EXACT ARTICOLUL DIN "CODUL DE PROCEDURA PENALA" CARE I-AR PERMITE AVOCATULUI SA DEPUNA PLANGEREA LA PARCHET (SAU S-O TRIMITA PRIN POSTA, CU CONFIRMARE DE PRIMIRE) PANA IN ACEA ZI PARTICULARA?

Cu multe multumiri,
Cele mai alese sentimente,
Al Dumneavoastra,
Adrian Serban

ART. 186 c.p.p.
Calculul termenelor procedurale
La calcularea termenelor procedurale se porneşte de la ora, ziua, luna sau anul menţionat în actul care a provocat curgerea termenului, afară de cazul când legea dispune altfel.
La calcularea termenelor pe ore sau pe zile nu se socoteşte ora sau ziua de la care începe să curgă termenul, nici ora sau ziua în care acesta se împlineşte.
Termenele socotite pe luni sau pe ani expiră, după caz, la sfârşitul zilei corespunzătoare a ultimei luni ori la sfârşitul zilei şi lunii corespunzătoare din ultimul an. Dacă această zi cade într-o lună ce nu are zi corespunzătoare, termenul expiră în ultima zi a acelei luni.
Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul expiră la sfârşitul primei zile lucrătoare care urmează.
ART. 187
Acte considerate ca făcute în termen
Actul depus înăuntrul termenului prevăzut de lege la administraţia locului de deţinere ori la unitatea militară sau la oficiul poştal prin scrisoare recomandată este considerat ca făcut în termen. Înregistrarea sau atestarea făcută de către administraţia locului de deţinere pe actul depus, recipisa oficiului poştal, precum şi înregistrarea ori atestarea făcută de unitatea militară pe actul depus, servesc ca dovadă a datei depunerii actului.
Cu excepţia căilor de atac, actul efectuat de procuror este considerat ca făcut în termen, dacă data la care a fost trecut în registrul de ieşire al parchetului este înăuntrul termenului cerut de lege pentru efectuarea actului.
#M36

Dreptul avocatului de a asista, a reprezenta ori a exercita orice alte activităţi specifice profesiei se naşte din contractul de asistenţă juridică, încheiat în formă scrisă între avocat şi client ori mandatarul acestuia, astfel avocatul poate formula si depune plangerea atata timp cat incheiati cu acesta un contract de asistenta juridica.
Ultima zi pentru depunerea plangerii: 27.11.2013.
Temeiul legal este limpede. Inteleg deci ca EFECTIV ULTIMA ZI pentru depunerea plangerii ar fi 27. 11. 2013?
Ultima modificare: Marți, 26 Noiembrie 2013
Admin, administrator
Am multumit si in mesajul anterior pentru cele 3 raspunsuri de mai sus. Din motive neclare pentru mine, mesajul a fost editat, eliminandu-se pasajul cu multumirile. Cred ca toate mesajele mele sunt intru totul rezonabile si de bun simt!
Da, efectiv 27 este ultima zi.
A pierde un proces raspunde la toate intrebarile posibile si imposibile si multi platesc bani doar ca sa afle daca pierd sau castiga un proces inainte de a exista pentru ca acesta este lucrul esential...a pierde sau a castiga si nimic altceva...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termenul mai permite angajarea unui avocat? Nicolae Slava Nicolae Slava As dori sa apelez la ajutorul unui avocat in urmatoarea problema, insa nu sunt convins ca termenul procedural este suficient de ingaduitor pentru a mai reusi ... (vezi toată discuția)
Zile lucratoare sau nu? noisette noisette in penal, pentru exercitarea cailor de atac sau pt. ramanerea hotararilor definitive si irevocabile se socotesc termenele incluzand zilele nelucratoare sau ... (vezi toată discuția)
Amenda administrativa data de parchet cleopatraionita cleopatraionita in cazul contestarii exista posibilitatea de a primi o sanctiune mai mare (vezi toată discuția)