avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Control acte comisia de cenzori
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Control acte comisia de cenzori

Buna ziua!

Am nevoie de sfatul dumneavostra legata de contabilitatea asociatiei de proprietari. Pe scurt problema este urmatoare: in adunarea generala s-a hotarat ca administratorul care are si functia de contabil si casier sa tina contabilitatea intr-un soft contabil. Acest soft a fost cumparat insa prima luna cand a fost folosit a fost luna octombrie.
In comisia de cenzori avem 3 cenzori intre care unul dintre ei este presedintele comisiei de cenzori.
Administratorul a predat in luna octombrie un registru de casa in format electronic, ceea ce la infuriat pe presedintele comisiei de cenzori fiindca el vrea sa fie scris manual. In lege scrie ca este permis ca registrul de casa sa fie intocmit pe calculator. Fiind prima luna in care a folosit softul a avut o greseala in registrul de casa, adica nu a fost preluat soldul final de la 30.10 ca sold initial la 31.10, acesta motivand ca a fost o greseala de soft. A adus dovezi scris din partea softului ca a fost o problema cu softul si ca nu a fost vina lui, insa presedintele comisiei de cenzori nu vrea sa i-a in considerare acest aspect. I s-a facut verificare de casa si banii sunt ok. Desi avem 3 cenzori presedintele comisiei de cenzori in momentul in care a facut aceste verificari nu a chemat si pe cel de-al treilea cenzor, acesta nestiind de aceste aspecte.
De aici a inceput o serie de discutii. I s-au cerut toate actele spre verificare. Acesta a predat actele atat facturile, registre de casa cat si modul de calcul. Presedintele comisiei de cenzori i-a facut un proces verbal in care a scris urmatoarele:
-in luna septembrie a inregistrat ori o data cu plus si o data cu minus (cand a fost intrebat adminsitratorul a motivat si a dovedit ca acea chitanta era inregistrata in luna august insa dupa copie, a uitat ca a inregistrat-o atunci si a inregistrat-o inca o data in septembrie apoi anuland-o)
-in luna septembrie a cerut acceptul presedintelui pentru un avans din salariul lunii octombrie, acesta semnand si fiind de accord cu avansul; presedintele comisiei de cenzori spune ca nu avea voie sa i-a acest avans;
-actele au fost predate nesemnate de el, atat registrele de casa cat si actele contabile;
-in registrul de casa au fost constate stersaturi cu pasta corectoare si au fost inregistrate pe fiecare zi iar la finalul fiecarei zile restul de randuri se bara;

Acestea sunt nemultumirile presedintelui comisiei de cenzori. Problema este ca administratorul nu a produs niciun prejudiuciu asociatiei si vrea sa semneze acele acte si sa completeze, insa cei 2 cenzori nu vor sa-i inapoieze actele. Din ce am citit eu legea spune ca registrul de casa se inregistreaza exact asa cum a facut el pe fiecare zi si la finalul zilei de bareaza (asta inainte sa-l faca pe calculator) si stiu ca exemplarul 1 sta la administrator nu la cenzor.
Mentionez ca el si-a dat demisia pe data de 05.10 si la finalul lunii termina perioada de preaviz urmand sa predea actele. Acesta a facut o foaie catre presedinte ca nu are actele si ca nu poate sa predea situatia pana la finalul contractului de munca. Totodata cei 2 cenzori desi acesta nu a adus niciun prejudiciu material asociatiei continua sa-l ameninte ca se duc la politie si ii fac plangere precum si la primarie. Din partea administratorului exista bunavointa si vrea sa semneze acele acte si sa le predea cum trebuie.

Va rog sa ma ajutati cu un sfat! Eu sunt in comitet si am inteles situatia. Presedintele comisiei de cenzori isi depaseste atributiile si a incalcat de multe ori legea. Mentionez ca nu avem inca un administrator, in aces caz catre cine trebuie sa se faca predarea? Daca nu-i vor fi dattele actele pentru predare cum sa procedeze? A gresit cand a facut acea corectie in registrul de casa? Pot cei 2 cenzori sa-i faca legal ceva avand in vedere ca el are in scris ca a predat actele catre ei ba chiar a dat si o nota explicativa catre presedinte?

Mentionez ca presedintele nu vrea sa intervina.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mira55 , utilizator 22:10, 28 Noiembrie 2013
Registrul de casa poate fi redactat si in format electronic. Probabil ca presedintele comisiei de cenzori este dintre oamenii care mai umbla cu creionul chimic dupa ureche....
Ce ne-ati povestit aici pare a fi "gasirea nodului in papura", atata vreme cat administratorul are gestiunea curata.
Chiar daca a facut mici erori de completare, asta nu inseamna sa fie pus la zidul infamiei, sa nu i se inapoieze documentele, sa nu ii fie semnate si, in general, sa i se creeze o atmosfera mizerabila.
In aceste conditii nu se poate lucra, iar presedintele ar trebui sa se implice pentru a media conflictul.

Ca sa fiu sincera, mai valoros e un administrator, decat un cenzor,in aceasta situatie, ca administratorul duce greul activitatii, iar el ar trebui ajutat, indrumat de cenzori, nu admonestat, jignit, umilit si amenintat.

Oricum, oricine ar veni sa faca control, ar vedea ca plangerea cenzorului este exagerata.
Sa-i dea omului actele sa-si poata incheia activitatea ca sa predea in bune conditii gestiune si apoi....intampla-se ce s-o-ntampla.
Buna ziua!

Presedintele comisiei de cenzori este un domn in varsta are 87 de ani si nu vrea sub nicio forma sa-i predea actele.

Ce ar trebui sa faca administratorul in acest caz din punct de vedere legal si daca pana la urma ii da actele cui ar trebui sa le predea?

Intradevar am pirdut un administrator tanar si bun. Presdintele comisiei de cenzori este o persoana care incearca sa impuna facand referire la lege ca ceea ce spune el este corect si ca administratorul este un escroc. Aseara am asistat la o discutie in care acesta a solicitat inca o data actele insa acesta refuza sa i le dea il ameninta si ii vorbeste urat de fiecare data cand are ocazia.
Discutia intre cei 2 a aparut cand cenzorul a facut o expertiza fostului presedinte acuzandu-l ca a furat bani si a dorit ca acesti bani sa-i fie afisati in lista de plata. Administratorul a refuzat cerand ca aceasta expertiza sa fie facuta de o persoana certificata, avizata si de atunci este terorizat cu cele de mai sus.

Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns avand in vedere toate cele de mai sus!

Multumesc anticipat!
alina_ele a scris:

Ce ar trebui sa faca administratorul in acest caz din punct de vedere legal si daca pana la urma ii da actele cui ar trebui sa le predea?
Sa-i asteptati obstescul sfarsit pe cale naturala al cenzorului.
Domnilor si doamnelor proprietari in acel bloc, alta treaba n-ati avut decat sa alegeti un domn la o asemenea varsta ca cenzor? Nu v-ati dori ca activitatea asociatiei sa fie indeplinita de persoane in toate facultatile si cu drag de viata si de semeni?
Imi pare rau sa va spun, dar atata timp cat acest personaj isi va inchipui ca este regele lumii in postul de cenzor al asociatiei dv. si locatarii accepta sa-i fie supusi prea plecati, niciun administrator nu va face prea multi purici acolo si....o sa stati mereu intr-o stare de improvizatie periculoasa la urma urmelor.

Daca ii da actele, sa predea gestiunea comitetului executiv, presedintelui.

Ultima modificare: Marți, 26 Noiembrie 2013
elga50, moderator
g) pentru scopul si activitatile asociatiei de proprietari, angajeaza si demite, incheie si reziliaza contracte;
Cenzorul sau Comisia trebuia sa aduca la cunostinta Comitetului Executiv problemele aparute si C.E. lua hotarare daca era cazul de dat afara nicidecum cenzorul .
Prezentati C..E. situatia si sa se hotarasca alegerea uni alt presedinte inComisia de cenzori iar daca nu convocati Adunarea Generala si alegeti cenzori care nu dau in senilitate .

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Follow us: Avocatnetro on Facebook
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ATENTIE! Nu CE hotaraste componenta comisiei de cenzori sau cenzorul. Membrii comitetului executiv si cei ai comisiei de cenzori sant alesi de adunarea generala a proprietarilor si intre cele doua entitati (comitet executiv/comisie de cenzori) nu sant relatii de subordonare.

Alte discuții în legătură

Demiterea administratorului angelica82 angelica82 Buna seara.Locuiesc pe o scara de bloc cu 43 aparatmente.Din cauza unor neregului sesizate de mai multi vecici si din cauza unor salarii colosale pe care ... (vezi toată discuția)
Administrator bun de demis gheorghe.istrate gheorghe.istrate Buna ziua si multumesc anticipat pentru raspuns In asociatia noastra de proprietari presedintele si vicepresedintele si-au dat demisia si vom organiza o noua ... (vezi toată discuția)
Administrator asociatie proprietari evasinai evasinai Buna ziua! As cere si eu un ajutor. In urma cu 3 ani fostul Administrator de bloc a renuntat si o singura persoana a dorit sa preia functia. S-a facut un ... (vezi toată discuția)