avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune in termen?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune in termen?

Buna ziua.
O prietena vrea sa faca succesiunea dupa sotul ei. In martie se fac 6 luni de cand acesta a murit. A auzit ca daca nu face succesiunea intr-un termen scurt (?), va trebui sa plateasca 40 milioane.
Cine ne poate ajuta cu o informatie referitoare la termen, suma, conditii...?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: antonia77 , utilizator 22:34, 28 Noiembrie 2013
In primul rand, termenul de optiune succesorala este de 1 an. In acest termen, trebuie acceptata mostenirea. Apoi dpdv. al taxelor, succesiunea dezbatuta la notar inainte de implinirea a 2 ani de la data decesului va scuteste de plata unui impozit aferent bunurilor incluse in masa partajabila, care poate fi destul de costisitor.
Daca dezbaterea succesiunii se face la mai mult de 2 ani de la data decesului, in plus fata de onorariul notarului, platiti impozit 1% din valoarea mostenirii.
Ati facut afirmatia "succesiune dezbatuta la notar". Mai exista alta cale? Care e mai avantajoasa din punct de vedere financiar? Intreb aceste lucruri, intrucat prietena mea nu are bani. Din acest motiv nici nu poate demara succesiunea.
Succesiunea este deschisa prin moarte.

Dezbaterea succesiunii, pe cale notariala, in termen de 2 ani de la deschiderea acesteia (adica de la deces) va scuteste de plata impozitului de 1%.


"Art. 109
Oricine pretinde un drept impotriva unei alte persoane trebuie sa faca o cerere inaintea instantei competente.
Sesizarea instantei se poate face numai dupa indeplinirea unei proceduri prealabile, daca legea prevede in mod expres aceasta. Dovada indeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare in judecata.
Neindeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocata decat de catre parat prin intampinare, sub sanctiunea decaderii.
La sesizarea instantei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o incheiere emisa de notarul public cu privire la verificarea evidentelor succesorale prevazute de Codul civil si de lege. In acest caz neindeplinirea procedurii prealabile poate fi invocata nu numai de catre parat, ci si de catre instanta, din oficiu."



OUG nr. 80/2013 este următorul:

1. Regula este dată de art. 11. alin. 1 lit. a), teza 1, care statuează:

(1) Alte categorii de cereri se taxează după cum urmează:
a) cereri prin care părţile solicită instanţei pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegerea părţilor, inclusiv când este rezultată din acordul de mediere – 20 lei;

în cazurile în care înţelegerea sau acordul de mediere priveşte transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la această sumă se adaugă 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru acţiunea în revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat.


În cazul în care înţelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixă se adaugă 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5.



Pentru partaje, la taxa fixă de 20 de lei se adaugă 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5; altfel spus, dacă prin acordul de mediere se realizează partajarea bunurilor comune, pe lângă taxa de 20 de lei, părtile vor mai achita și jumatate din taxa de 3% din valoarea bunurilor partajabile.

(21) Instanţa de judecată nu va dispune restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru învestirea acesteia, în cazul în care conflictul soluţionat este legat de o cauză succesorală pentru care nu s-a eliberat certificatul de moştenitor.




Tot pe cale notariala este mai putin costisitor.

Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc frumos pentru lamuriri.

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire neluvot2008 neluvot2008 buna ziua.as dori sa imi spuneti daca pentru dezbaterea mostenirii facuta pana in 6 luni de la decesul parintilor se plateste o suma mai mica.multumesc (vezi toată discuția)
Mostenire intre sot si copil dupa decesul mamei Mirela Stanga Mirela Stanga Care sunt taxele de mostenire, ca valoare procentuala si absoluta si cum se imparte mostenirea intre sot si copil?Care e termenul limita la care trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Transfer drept de proprietate teren -se poate face prin mediere? liveomars liveomars Mama are 2 surori,sora A care este vitrega (dintr-o alta casatorie a bunicii) si sora B.Bunicii au murit acum 7 ani,ele vor sa faca actele pe pamant,iar ... (vezi toată discuția)