avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ,,santaj "contract de munca.......
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

,,santaj "contract de munca.......

Buna ziua
Va rog sa imi spuneti daca e normal ca administratorul societatii unde lucrez sa imi modifice c.m de la 720 la 360 fara sa-mi ceara acordul in prealabil , motivul fiind taxele catre stat prea mari .Sunt singura angajata.
In fine , n-am fost de acord, nu am semnat , in cazul asta santajandu-ma ca de-acum incolo voi fi platita oricum la jumatate din salariu pt ca nu am acceptat sa-l ,,sprijin" .
Am cerut concediul care mi se cuvine ( de 3 ani jumate lucrez in cadrul firmei) si nu a fost de acord sa mi-l dea pe tot anul ,ci doar pe trei luni adica din ianuarie pana acum( stiti cum se lucreaza pt patron,mai mult fara drepturi).Mentionez ca timp de doi ani nu am avut concediu deloc si nici banii pe el nu i-am primit niciodata iar in 2008 doar o saptamana iar diferenta nu a fost platita.
In acest caz , dupa terminarea concediului de o saptamana cat mi-au acordat , vreau sa depun demisia , pt ca nu mai rezist , aceasta fiind doar una din problemele cu care m-am confruntat de cand lucrez acolo.
Intrebarea mea este , pe data de 10 expira timpul acordat concediului (7 zile) ,cand trebuie sa depun demisia sau cum se procedeaza, pt ca am ajuns sa fac caderi de calciu pe fond de stres si sanatatea nu-mi mai permite sa mai lucrez acolo .
Va multumesc pt atentia acordata.
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 09:13, 7 Mai 2009
Va redau din Codul muncii articolul care se refera la demisie:
Art. 79. - (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Demisia se da, ea nu se aproba de angajator. Ea arata cam asa:



Catre,
S.C. ______________________ SRL




Domnule Administrator,



Subsemnatul(a) __________________________________________________
angajat(a) in functia/meseria ____________________________________________________
la ___________________________________________ , prin prezenta notificare va comunic incetarea contractului individual de munca prin demisie, conf. art. 79 din Codul muncii.

Perioada de preaviz de ____ zile calendaristice va decurge da la data prezentei pana la data de __________________ , iar cu data de ___________________ inceteaza activitatea mea la S.C. _______ SRL .

Va rog sa procedati la intocmirea documentelor necesare pentru incetarea contractului individual de munca!




Data _________________ Semnatura _____________________
Ok, ma gandeam totusi ca ma poate obliga sa stau 15 zile in preaviz pt ca stiu cum procedeaza.Din cate aflasem recent , nu ar mai fi obligatoriu preavizul nici daca il cere angajatul si nici angajatorul.Si in caz ca ma obliga , ce pot sa fac si ma rog ...daca sunt platite aceste zile?
In cazul demisiei, dca angajatorul este de acord va poate scuti de perioada de preaviz. Preavizul se plateste pentru ca sunteti obligata sa veniti laserviciu in aceasta perioada.
In cazurile cand preavizul este dat de angajator, efectuarea acestuia este obligatorie.
Dvs. puteti sa plecati de la firma si cu art.55b din Codul muncii (acordul partilor). Dar asta este posibil numai daca angajatorul este de acord. In acest caz, cererea se face astfel:
SE APROBA,
ADMINISTRATOR
____________________

Domnule Administrator

Subsemnatul/a _________________________________________________________
salariat la SC _________ SRL, va rog sa-mi aprobati incetarea raporturilor de munca cu societatea dvs. incepand cu data de __________________conform art.55 lit.b din Codul muncii (acordul partilor).


Data ___________________ Semnatura,
________________



Dlui Administrator al SC __________________________ SRL





Ok , multumesc pt edificare .
Acum ma intreb daca angajatorul este in legalitate atunci cand ,,ma ameninta' ca la intoarcere imi va da salariul care ramane pe fisa postului dupa ce se platesc darile catre Stat, adica in jur de 5 mil.Nu este obligatia angajatorului sa plateasca aceste dari catre Stat iar angajatul sa primeasca exact cat scrie in cartea de munca la salariul min , adica 7 mil 200?
Si inca ceva , daca se poate , pot sa-mi prelungesc concediul de odihna , cu unul medical inainte de terminarea acestuia ?si daca da , cine plateste acest concediu medical , am inteles ca Statul , nu patronul.
Va mulumesc pt rabdare.S-aveti o zi frumoasa.
Atat angajatorul cat si angajatul platesc "dari catre stat", angajatorul ceva mai multe decat angajatul.
Din salariul brut (cel trecut pe cartea de munca) angajatul plateste: 10.5% la CAS (Casa de Asigurari Sosiale - Pensii in limbaj uzual), 5.5% la CASS (Casa de asigurari sociale de sanatate), 0.5% la Somaj si impozitul de 16% calculat la suma care ramane dupa ce s-au scazut cele de mai sus si deducerea (deducerea fiind o suma din salariul asupra caruia nu se aplica impozit ).
la un salariu brut de 720 lei pe cartea de munca, fara copii sau persoane in intretinere, angajatul ar trebui sa ia in mana (net) 544lei.

Pentru un salariu de 720 lei brut, angajatorul plateste 207 lei.
Pentru ca dvs sa primiti in mana 544 lei, angajatorul plateste intr-o luna, in total, 927 lei.

later edit: Concediul de odihna nu influenteaza curgerea preavizului insa concediul medical suspenda preavizul, asta insemnand ca dupa terminarea zileleor de concediu medical, curs zilele de preaviz ramase.
Concediul medical este platit de angajator urmand ca ulterior sa recupereze banii de la FNUASS - Fondul National Unic de Asisurari Sociale de Sanatate.
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2009
crimson, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul taxe diablo diablo Buna ziua, pentru un salariu brut de 720 de ron, ce suma reprezinta toate taxele sau mai bine zis care e suma neta care ramane dupa plata taxelor? Va ... (vezi toată discuția)
Care este cuantumul contributiilor salariale stancu  georgeta stancu georgeta Buna ziua! Situatia mea este urmatoarea:am lucrat cu carte de munca din 2004 si pana in aprilie 2009 cu norma intreaga , iar din aprilie ... (vezi toată discuția)
Demisie alphinista alphinista buna ziua va rog sa-mi raspunde-ti daca puteti sa ma ajutati intr-o problema.lucrez la o firma cu un contract de munca pe termen nedeterminat.am depus demisia ... (vezi toată discuția)