buna ziua
sunt in litigiu cu fosta firma (unde am lucrat) pentru diferenta plata salariu, deoarece dupa unele verificari de cei de la ITM s-a constat ca unele state au fost calculate gresit plus ca nici banii pentri CO nu au fost intregi
firma la care am lucrat m-a disponibilizat si am in prezent un somaj de 375 lei
la tribunal mi s-a cerut medierea, am platit 100 lei (iar presedinta completului mi-a zis ca trebuie sa fie gratis) in schimb acum mi s-a impus de catre complet sa platesc un expert contabil pentru a face calculele necesare, cu toate ca am la dosar si raspunsul ITM-ului pentru calculele gresite
problema este : cum sa platesc expertul cu 500 lei , daca eu am 375 lei somajul plus un copil minor (8 ani) in intretinere?
cum sa rezolv problema cu expertul?
P.S. sotul a lucrat cu contr determinat de munca iar cand au facut 9 luni au fost concediati toti, fara a beneficia de somaj...
supravietuim 3 persoane cu somajul meu, fara alte venituri
multumesc
Formulati o cerere de ajutor public judiciar in baza OUG NR.51/2008:
ART. 6
Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;
b) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecătoresc;
d) scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
ART. 8
(1) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
(2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România.
Depuneti la arhiva tribunalului cu nr. de inregistrare/ data cererea de ajutor public judiciar in materie civila, daca indepliniti conditiile mentionate la art.8 din OUG nr. 51/ 2008 cu modificarile si completarile ulterioare. Anexati la cerere documente care sa ateste indeplinirea acestor conditii - veniturile nete incasate din somaj si oricare alte surse, componenta familiei (nr.de membri).
Cererea dvs. se va lua in discutie la primul termen de judecata.
Era bine daca spuneati in instanta la ultimul termen de judecata, cand s-a dispus expertiza tehnica judiciara, ca nu aveti posibilitati materiale sa platiti expertiza.
Expertiza a fost dispusa de catre instanta de judecata pentru a se verifica calculele facute de catre ITM.
Partaj
vasilicaa
fostul sot a cerut expertiza tehnica pt.partajarea bunurilor dar nu a platit expertii nici la cel de al doilea termen de judecata. era firesc sa i se acorde ... (vezi toată discuția)