avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii 2% fond salarii - prime
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

2% fond salarii - prime

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie, din cate stiu eu din fondul de salarii se pot da prime la sfarsitul anului 2% din fondul de salarii. acesti bani nu sunt impozabili.
va rog sa ma ajutati cu baza legala a ceea ce spun eu, colegii de la departamentul financiar imi spun ca nu exista acesta cale. si o alta intrebare, daca se poate ceea ce sustin eu cum trebuie platiti acesti bani cash sau prin transfer bancar in contul de salarii?
Va multumesc frumos,
Cel mai recent răspuns: camelia david , utilizator 18:07, 18 Decembrie 2013
Buna ziua,

Sumele acordate limitat in procent de 2% aplicat fondului de salarii, sunt de natura sociala, asa cum sunt definite la art.21, alineatul 3, litera c din CF(il gasi mai jos integral)*. Acest text trebuie coroborat cu art.55, alineatul 4, litera a din CF**

*cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare. Intră sub incidenţa acestei limite, cu prioritate, ajutoarele pentru naştere, ajutoarele pentru înmormântare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile şi protezele, precum şi cheltuielile pentru funcţionarea corespunzătoare a unor activităţi ori unităţi aflate în administrarea contribuabililor: grădiniţe, creşe, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale şi al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, cămine de nefamilişti, pentru şcolile pe care le au sub patronaj, precum şi alte cheltuieli efectuate în baza contractului colectiv de muncă. În cadrul acestei limite, pot fi deduse şi cheltuielile reprezentând: tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare, cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori şi salariaţilor, cadouri în bani sau în natură acordate salariatelor, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi pentru membrii de familie ai acestora, ajutoare pentru salariaţii care au suferit pierderi în gospodărie şi contribuţia la fondurile de intervenţie ale asociaţiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din şcoli şi centre de plasament;

**ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.

Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei.


Daca va incadrati in prevederile legale mentionate, puteti face plata acestora e orice cale, fie cash fie prin banca.

Numai bine
multumesc frumos pentru raspuns, insa nu sunt total lamurita, anul acesta nu am acordat salariatilor nici un fel de prima, nu acordam tichete de masa, vrem sa le dam bani.
Din art 21, alin.3, lit.c, nu vad sa fiu conditionata de vreo suma, putem da cati bani vrem ci conditia de a ne incadra in cei 2% din fond?
eu una asa inteleg
Va rog sa cititi cu atentie continutul art.21.alineatul 3, litera c. Nu reiese de nicaieri ca puteti da cati bani vreti sub forma primelor. Puteti sa identificati in continutul acestui articol natura primelor pe care vreti sa le acordati?
Daca va ganditi la cadouri in bani, veti observa ca acestea sunt limitate la copiii minori ai salariatilor de Paste, Craciun, 1 iunie sau salariatelor de 8 martie. Deci nu puteti acorda orisicui. Chiar si in acest caz, nu puteti depasi limita de 150 de lei de persoana. In caz contrar vor fi considerate venituri de natura salariala.
De aceea v-am spus sa cititi impreuna cele doua articole.

Numai bine
In limita a 2% din fondul de salarii, se acorda doar prime SOCIALE, asa cum a postat si colegul mai sus. De aici intelegem doar ajutoare sociale, care pot fi sub mai multe forme.
Cadourile de care vorbiti nu pot fi considerate ajutoare sociale.
Vin cu o completare la intrebarea postata de Anamaria1313:
Daca art.la care face referire ar fi 24 din Legea 284/2010- aceste premii lunare in limita a 2% din fondul de salarii a unei institutii publice, nu s-ar putea acorda??
Adica acest art. trebuie coroborat cu articolele din CF la care faceti referire d-lor contabili?
Va multumesc si chiar vreau un raspuns daca nu cer prea mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor social LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Buna ziua! Un salariat are o problema deosebita de sanatate cu sotia sa(boala incurabila in stadiu avansat). Firma doreste sa-l ajute cu un ajutor material. ... (vezi toată discuția)
Prime 8 martie anamariacelik anamariacelik societatea la care lucrez doreste sa premieze angajatii cu ocazia zilei de 8 martie Poate acorda 150 lei ,fara sa fie impozitati in 2012? daca se incadreaza ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou giulia1975 giulia1975 Buna ziua, daca dorim sa oferim angajatilor tichete cadou in valoare de 150 lei, cu ocazia Craciunului, acestea se vor impozita sau nu? Multumesc mult de ... (vezi toată discuția)