Societatile care acorda angajatelor cadouri de 8 martie pot beneficia de o oferta care presupune cele mai mici taxe catre stat, in functie de o anumita suma in care acestea trebuie sa se incadreze. In acest sens, art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal reglementeaza veniturile care nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit. Acestea includ si venituri reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, acordate in anumnite conditii, astfel cum este prevazut in contractul de munca. Potrivit pct 81 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal , plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori copiilor minori ai angajatilor cu ocazia Pastelui, Zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase se aplica pentru fiecare copil minor al fiecarui angajat, precum si pentru cadourile oferite angajatelor cu ocazia Zilei de 8 martie, in ceea ce priveste atat darurile constand in bunuri, cat si cele constand in bani, in cazul tuturor angajatorilor de forta de munca.
Sunt asadar neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei:
- cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor cu ocazia Pastelui,
- cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor zilei de 1 iunie,
- cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase,
- cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie.
Nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu intra in baza de calcul, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 lei potrivit art 296 indice 15 lit b) din Codul fiscal .
La calculul profitului impozabil,aceste cheltuieli vor putea fi considerate deductibile in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii , cadourile in bani sau in natura oferite copiilor minori, dar si salariatilor potrivit art 21 alin 3 lit c) din Codul fiscal . Daca se constata ca s-a depasit limita de 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, cheltuielile ce depasesc aceasta limita sunt considerate nedeductibile la calculul profitului impozabil . Intra sub incidenta acestei limite, cu prioritate, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru inmormantare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile si protezele, precum si cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor activitati ori unitati aflate in administrarea contribuabililor: gradinite, crese, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti, pentru scolile pe care le au sub patronaj, precum si alte cheltuieli efectuate in baza contractului colectiv de munca.
In concluzie, cadourile oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, nu depaseste 150 lei reprezentand contributii sociale nu sunt impozabile si sunt cheltuilei deductibile in limita a 2% din fondul de salarii.
[ link extern ]