avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prime sarbatori
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prime sarbatori

Buna ziua,

Am 2 intrebari legate de acordarea primelor de sarbatori:
potrivit art. 55 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal:
Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit: Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 1.500.000 lei.

Prin urmare angajatilor care au copii minori la data acordarii cadourilor li se applica prevederea de mai sus.

1. avand in vedere ca legea nu distinge ca si cadouri pot fi acordati bani (in limita celor 150 RON)?
2. daca da, se mai platesc si alte contributii avand in vedere ca sumele nu sunt acordate din fondul de salarii?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 16:52, 3 Decembrie 2008
Ati citat incomplet Art.55 alin.4 lit.a) din Codul fiscal, care prevede:
(4) Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 1.500.000 lei.

Asadar, daca legiuitorul s-a referit in mod expres la cadouri a caror valoare a fost cuantificata in lei pana la suma maxima de 150 lei (RON) - nu se pot acorda bani in loc de cadouri.
Multumesc mult pentru raspunsul dvs, dar vreau sa mai fac cateva precizari
Avand in vedere ca sursa din care se acorda aceste cadouri in natura este fondul de cheltuieli sociale, consider ca potrivit art. 21 alin. 3 lit. c) din Codul fiscal:
" c) cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii, cu modificările şi completările ulterioare. (...) În cadrul acestei limite, pot fi deduse şi cheltuielile reprezentând: tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare, cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori şi salariaţilor, cadouri în bani sau în natură acordate salariatelor. "
legiiuitorul acorda posibilitatea angajatorului de a acorda cadouri in bani copiilor minori ai angajatilor cu ocazia Craciunului (neimpozabili in limita a 150 RON/eveniment).

Nedumerirea mea este ca in acest caz care mai este rolul tichetelor cadou?

Si in plus inca nu am primit un raspuns referitor la celelalte contributii datoarate sau nu asupra acestor sume.....

Chiar nu ma poate ajuta nimeni legat de problema de mai sus???? :((
Poate este mai explicit asa?
O a doua categorie se refera la ceea ce, generic, sunt denumite cheltuieli sociale, acordate de catre companii propriilor angajati, în diverse împrejurari. Astfel, Codul fiscal prevede ca nu sunt impozabile pentru persoana juridica în cauza cheltuielile sociale în limita unei sume stabilite prin aplicarea unei cote de pana la 2% asupra fondului de salarii realizat anual si acordate pentru salariatii proprii sau alte persoane. În textul de lege se mentioneaza ca astfel de ajutoare se acorda în conditiile precizate în contractul de munca, din categoria acestora cele mai uzuale fiind ajutoarele de înmormantare, pentru pierderile produse în gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave sau incurabile, inclusiv proteze, cele pentru nastere, tichetele de cresa, cadourile pentru copiii minori ai salariatilor, cadourilor oferite salariatelor cu ocazia unor zile speciale, gen 1 sau 8 martie, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora.

Dar cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajatilor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt deductibile în masura în care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 de lei, cu respectarea plafonului de 2% din fondul anual de salarii.

Ultima modificare: Miercuri, 3 Decembrie 2008
adelaida_07, utilizator
Multumesc pt precizari.
Sunt 100% de acord cu acestea intrucat nu am nelamuriri legate de deductibilitatea acestor cadouri la calculul impozituluii pe profit.

Consider ca aspectele legate de modul de acordare a acestora (natura sau bani) si cele legate de calculul salarial nu imi erau foarte clare.

Legat de aceste aspecte am ajuns la ormatoarele concluzii:
1. Cadourile acordate de angajator in beneficiul copiilor minori ai angajatilor (in cazul meu) pot fi acordate si in bani.
2. sumele astfel acordate nu sunt impozabile in limita a 150 RON
3. pentru aceste sume nu se calculeaza si nu se datoreaza contributii sociale (nici ale angajatului nici ale angajatorului).
4. afirmatiile de mai sus raman neschimbate si n cazul in care acestea depasesc limita de 2% ale cheltuielilor sociale, in acest caz sumele care depasesc plafonul de 2% nu sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Sper ca precizarile de mai sus clarifica o parte din aspectele legate de acordarea acestor cadouri.
O zi buna,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prime 8 martie anamariacelik anamariacelik societatea la care lucrez doreste sa premieze angajatii cu ocazia zilei de 8 martie Poate acorda 150 lei ,fara sa fie impozitati in 2012? daca se incadreaza ... (vezi toată discuția)
Premii de 8 martie puicuta puicuta Daca se dau premii cu ocazia zilei de 8 martie, se includ in salarul lunii martie si se calculeaza toate contributiile ca si la salarii (impozit, sanatate, ... (vezi toată discuția)
Suma de bani pentru copii in intretinere neimozabila malina62 malina62 Buna seara , O societate a acordat angajatilor prime cu ocazia sarbatorilor de Craciun . Va rog sa imi spuneti daca din acea suma ... (vezi toată discuția)