avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Am cerut schimbarea gradului de pensie de la gradul 2 la gradul 3.Cu gradul 2 primeam 402lei indemnizatie.Acum cu gradul 3 voi primi 56 lei conform deciziei.Este corect?
Cel mai recent răspuns: hoanta_ilona , utilizator 20:10, 30 Noiembrie 2013
Nu veti primi 56 lei veti primi 350 lei probabl 56 lei e valoarea pensiei dvs conform stagiului de contributie dar pana la sum de 350 lei se pune ca indemnizatie pt ca ati trecut la grad 3 aveti drept si sa lucrati 4 ore juma de norma dar nimic peste asta.
fiind incadrata medical in gradul II, ati beneficiat de stagiu potential. prin trecere la gradul III, acesta nu se mai acorda decat pentru cazuri specificate in mod expres de lege.
ART. 75
(1) La stabilirea pensiei de invaliditate se acordă un stagiu potenţial, determinat ca
diferenţă între stagiul complet de cotizare prevăzut în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6 şi stagiul de cotizare realizat până la data acordării pensiei de invaliditate.
(2) Stagiul potenţial rezultat conform alin. (1) nu poate fi mai mare decât stagiul de
cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordării pensiei de invaliditate până
la împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6, la care poate solicita pensie pentru limită de vârstă.
ART. 76
(1) În situaţia gradului III de invaliditate, stagiul potenţial prevăzut la art. 75 alin. (1) se
acordă numai persoanelor prevăzute la art. 74.
(2) Persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevăzător sau în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat li se acordă un stagiu potenţial, determinat ca
diferenţă între stagiile de cotizare cerute de art. 58 şi 59 şi stagiile de cotizare realizate până
la data acordării pensiei de invaliditate
Multumesc frumos pentru informatii.Sper sa primesc macar 350 lei altfel nu-mi vor ajunge nici de medicamente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie limita de varsta dupa pensie de boala dorel13 dorel13 un barbat beneficiaza de pensie de boala la care se adauga si pensie (ajutor, nu stiu sigur cum ii spune) de handicap. Anul acesta implineste varsta de 65 de ... (vezi toată discuția)
Calculul pensiei de invaliditate pentru persoanele care au realizat un stagiu de contizare in conditii de handicap pre existent calitatii de asigurat iolanda2004 iolanda2004 In situatia in care solicit o pensie de invaliditate, la calculul punctajului mediu anual se utilizeaza prevederile art 95 aliniatul (2) (vezi toată discuția)
Cuantumul pensiilor de invaliditate sorinaga sorinaga In conformitate cu noile prevederi ale legii pensiilor, in situatia incadrarii in gradul II de invaliditate al unei persoane, cuantumul pensiei respective ... (vezi toată discuția)