avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1103 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Decizii abuzive ale comitetului executiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Decizii abuzive ale comitetului executiv

Buna seara,

As dori sa va intreb daca sunt legale urmatoarele lucruri pe care le sustin ca ar fi reprezentantii asociatiei de locatari:

- au dreptul sa ma pozeze cand intru si cand ies <din bloc> si sa ma bage in plus la intretinere (si dreptul meu la viata privata?!).
- au voie sa modifice numarul de persoane la intretinere doar pe baza unor declaratii <verbale> ale unor vecini.
- comitetul vrea sa dea o decizie conform careia daca am consum la apa sunt bagat automat in plus la intretinere.

De asemenea, daca vin timp de 3 ore pe zi, timp de 20 de zile intr-o locatie unde am facut cerere sa fiu scos de la intretinere (si mai si platesc intretinerea unde locuiesc acum), au voie sa ma bage in plus la intretinere acolo?

Altfel spus, 60 de ore echivaleaza cu cele 15 zile prevazute in lege? Daca nu, cum pot sa le explic si lor asta punctual??

Va rog frumos, am nevoie de niste informatii concrete deoarece vreau sa reclam asociatia la primarie si eventual sa ajung si in instanta. Sunt luat de fraier (si nu numai eu) si nu mai suport, vreau sa am bazele legale ca sa cer sa fie demisi.
Cel mai recent răspuns: AlainCostea , utilizator 23:07, 30 Noiembrie 2013
1-Cine va pozeaza cand intrati si cand iesiti din bloc ?

2-
HG nr 1588/2007 Art. 17. ? (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
a) duce Ia indeplinire hotararile adunarii generale si urmareste respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere ale asociatiei de proprietari;
b) emite, daca este cazul, decizii scrise privind regulile pentru ducerea Ia indeplinire a hotararilor adunarilor generale si pentru respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere, precum si alte decizii ce privesc activitatea asociatiei de proprietari;
c) intocmeste proiectul bugetului de venituri si cheltuieli si pregateste desfasurarea adunarilor generale;
d) reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune, inclusiv cu privire Ia consumurile aferente proprietatii comune, in conformitate cu actele normative in vigoare;
e) intocmeste sau propune planuni de masuni ai activitati, conform cu responsabiIitatile ce le revin, si urmareste realizarea Ior;
f) supravegheaza desfasurarea tuturor activitatilor din cadrul asociatiei de proprietari, in mod special situatia incasarilor si a pIatiIor lunare;
g) pentru realizarea scopului si a activitatiIor asociatiei de proprietari, angajeaza si demite personalul necesar, incheie si reziliaza contracte cu pensoane fizice/juridice;
h) isi asuma obligatii, in numele asociatiei de proprietari sau in numele proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari, privind interesele legate de cladire;
i) initiaza sau apara in procese, in numele asociatiei de proprietari sau in numele proprietarilor membri ai asociaiei de proprietari, interesele legate de cladire;
j) stabiIeste sistemul pnopriu de penalizani al asociatiei de proprietari pentru restantele afisate pe lista de plata ce privesc cheltuielile asociatiei de proprietari, conform prevedenilor legale;
k) avizeaza documentele asociatiei de proprietari;
I) asigura completanea Ia zi a cartii tehnice a constructiei;
m) asiguna urmarirea comportarii in timp a constructiei, pe toata durata de existenta a acesteia;
n) gestioneaza situatiiIe exceptionaIe si de criza;
o) exercita alte atributii care i-au fost conferite prin hotararile adunarii generale;
p) aproba lunar lista cu cotele de contributie Ia plata cheltuielilor asociatiei de proprietari, conform hotararii adunarii generale;
r) stabiIeste cotele de participare pe persoana Ia cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care Iocuiesc temporar, minimum 15 zile pe Iuna; stabileste perioada pentru care proprietarii, nespectiv chiniasii, pot solicita in scris scutirea de Ia plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe Iuna, conform hotararii adunarii generale;
s) analizeaza problemele ridicate de membrii asociatiei de proprietari si ia masuni pentru rezolvarea acestora, conform hotararii adunarii generale;
s) ia toate masurile pentru aducerea Ia starea dinaintea producerii evenimentului a zonei In care se efectueaz? reparatii Ia partile comune, urmand ca sumele aferente reparatiilor respective sa fie suportate de toti proprietarii, proportional cu cota indiviza.
Ultima modificare: Joi, 28 Noiembrie 2013
elga50, moderator
Tocmai de asta ma cert si eu cu ei. Am stat maxim 60 de ore intr-una din luni si m-au bagat in plus la intretinere. Apoi au spus ca pe viitor au de gand sa ma pozeze cand intru in bloc si cum se aduna 15 poze, sa ma bage la intretinere iar.

Cel care a spus asta este membru in comitet. Are voie sa faca asa ceva? daca nu, ce lege incalca? (se incadreaza la incalcarea drepturilor omului?)

Din nou va intreb, faptul ca am stat 3 ore pe zi timp de 20 de zile (lucratoare), le da dreptul sa ma bage la intretinere in plus? Altfel spus, cele 15 zile prevazute in lege nu inseamna zile intregi?

Multumesc anticipat!
A pune pe cineva la intretinere inseamna a-l pune sa plateasca curentul electric comun, gunoiul si gazele, adica in jur de 15 - 25 lei / luna / persoana, depinzand de anotimp.

Faptul ca veniti 3 ore pe zi la apartament, inseamna ca folositi aceste servicii si utilitati. Nimeni nu face gunoi cand doarme, ci cand e treaz. Deci nu se pune problema de a locui neaparat, ci de a consuma ceea ce se repartizeaza pe numar de persoane si asta se poate intampla in 3 ore tot atat de mult sau de putin cum altul consuma aceste utilitati si servicii in 10 ore sau in 24 de ore.

Consumul de apa spune destul despre faptul ca aveti o oarecare activitate in apartament, nu discutam si nu ne intereseaza concret ce faceti - asta ca sa vedeti ca va respectam viata privata, dar dv. trebuie sa participati la plata unor facturi la ale caror consumuri participati, chiar si 3 ore pe zi.

Chestiunea cu pozatul probabil a devenit din faptul ca v-oti fi contrazis cu membrii comitetului sau cu altcineva din conducere asupra prezentei dv. in imobil.
Pai bineinteles ca m-am contrazis si ma voi contrazice, pentru ca nu sunt singurul din bloc care vine din cand in cand pe acolo si \"consuma\" cum v-ati exprimat dvs. Doar ca de altii nu se ia nimeni, iar eu nu am "complexe comuniste" ca sa stau sa-i monitorizez pe ceilalti ce fac in timpul liber - sunt banii si viata lor si sunt liberi sa faca ce vor cu ei.

Deduc deci ca partea cu pozatul este ilegala. Acum referitor la partea cu consumatul, ma indoiesc ca eu in 60 de ore consum echivalentul a 360 ore (15 zile). Daca e vorba de consum, pot sa-mi puna pretul la asa ceva raportat la asta, si dau declaratie pe proprie raspundere cat stau acolo din totalul de 15 zile prevazute de lege.

Nu vreau sa intru in detalii, insa ma simt nevoit. Curentul pe scara nu-l consum deoarece sunt pe un culoar unde nu s-au obosit sa repare lumina de 8+ ani, si avem un bec comun, pus de noi, eu si cu vecinul(adica se pune la consumul meu de curent); referitor la gunoi, de cate ori credeti ca duc gunoiul in 60 de ore? o data? Gaze nu consum deoarece am cuptor cu microunde. Si presupun ca nu exista nicio lege prin care sa ma pot scoate definitiv de la plata acestor lucruri, indiferent ca locuiesc sau nu acolo, oferind dovezile aferente ca nu folosesc utilitatile de la comun.

Va multumesc pentru interventie si inteleg ca este vorba de consum, insa dansii o tin una si buna cu cele 15 zile. De asta va si intreb daca se considera cumulate sau nu. La exprimarea din lege, \"care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna\", se poate interpreta foarte usor ca sunt cumulate, iar daca mai consider si termenul \"locuiesc\" inseamna ca trebuie sa si dorm acolo, ceea ce nu fac. De asemenea, unde scrie ca numarul de persoane la intretinere depinde de cat consum am la apa? eu nu am gasit in nicio lege asa ceva.



Cum ati spus si dvs, consumi cand esti treaz nu cand dormi, insa in timpul zilei majoritatea oamenilor sunt la munca, si practic ajung sa petreaca cel putin 12 ore pe zi acasa(si implicit cele 15 zile pe luna) datorita faptului ca mai si dorm! Asadar, desi va dau dreptate cu dormitul, se pare ca ziua este zi (24 ore) indiferent ce faci in ea, si consumul se considera indiferent ca dormi sau nu. Altfel spus, daca as veni numai sa dorm, sa zicem 14 ore pe zi, ar trebui sa nu platesc nimic dupa spusele dvs, ceea ce nu se intampla, pentru ca nu este prevazut nicaieri acest lucru (probabil pentru ca ar trebui incalcate niste drepturi ca sa poti dovedi ca persoana respectiva doar doarme cat este acolo).

Astept si parerea unui avocat care s-a confruntat cu situatii asemanatoare. Se considera sau nu 15 zile cumulate?

De asemenea va rog sa-mi spuneti daca sunt legale si celelalte doua lucruri:

- au voie sa modifice numarul de persoane la intretinere doar pe baza unor declaratii <verbale> ale unor vecini.
- comitetul vrea sa ia o decizie conform careia daca am consum la apa sunt bagat automat in plus la intretinere.

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 29 Noiembrie 2013
Crusader2010, utilizator
In lege nu se prevede ca aceste 15 zile minim sa fie consecutive sau nu, spune ca nu pot fi mai putin de 15 lunar, intelegand prin asta ca daca locuiti sau sunteti considerat ca locuind 15 zile din 30-31 ale unei luni este suficient pentru a fi trecut la cotele de intretinere sau.... invers, daca lipsiti mai mult de 15 zile, adica 16, 17....30 zile aveti dreptul de a fi scutit de plata celor de mai sus. Este vorba de consum in sine care se acumuleaza indiferent ca e facut consecutiv sau pe sarite.
La dv. se pune problema pentru 20 zile.

Acum, faptul ca sunteti considerat ca locuind acolo, o poate face comitetul executiv, inclusiv prin recunoasterea dv., inclusiv prin marturiile vecinilor.
Ce ar trebui sa intelegeti din aceste marturii ale lor nu este atitudinea comunista de spionare gratuita, ci faptul ca ei doresc ca toata lumea care consuma ce v-am spus mai sus sa participe la cheltuieli, astfel cota lor de contributie sa fie mai mica.

Cat despre plata la curentul electric, daca acesta este tras din casa dv. sau a vecinului este numai un aspect, ca sa despicam firu'n patru, dar becuri or mai fi pe traseul de la usa blocului pana la usa dv. sau poate aveti si lift care functioneaza pe baza de curent electric. Daca nu aveti nimic din toate acestea probabil ca nici factura la curent nu e mai mare de 2 lei pe toata scara, deci ce v-ar reveni dv. ar fi o suma infima.
De la gunoi nu va poate scuti nimeni deoarece simpla locuire presupune ca folositi acest serviciu, de vreme ce el este contractat pentru numar de persoane si nu pe cantitatea de gunoi produsa..
Despre gaze va pot scuti numai daca faceti o deconectare de la conducta comuna, insotita de un act doveditor de la firma care va deconecteaza, altfel o simpla declaratie ca folositi numai un cuptor cu microunde nu este suficienta.

Dv. spuneti:
[...] insa in timpul zilei majoritatea oamenilor sunt la munca, si practic ajung sa petreaca cel putin 12 ore pe zi acasa(si implicit cele 15 zile pe luna) datorita faptului ca mai si dorm! Asadar, desi va dau dreptate cu dormitul, se pare ca ziua este zi (24 ore) indiferent ce faci in ea, si consumul se considera indiferent ca dormi sau nu.

Deci sunteti oarecum in situatia acestei majoritati a celor care sunt la serviciul lor, plecati de acasa 12 ore (ca si dv.), dorm 8 ore (ca si dv. in alta parte) si...le mai raman 4 ore (aproximativ cat si dv.).... si cu toate acestea platesc aceste cheltuieli. Asta am vrut sa spun cand am vorbit despre considerat ca locuind acolo.

Da, au voie sa modifice numarul de persoane la intretinere, daca exista marturii ale celorlalti vecini, desi ar fi normal ca dv. sa ajungeti sa declarati singur lucrul acesta, asa cum se petrece el si sa ajungeti la o intelegere amiabila si scrisa cu membrii comitetului in sensul de a fi pus la plata acestei cote individuale la intretinere la 2 luni o data sau la 3 luni etc.
Si chestiunea cu consumul de apa este posibila si legala, atata timp cat acesta este un argument in sustinerea punctului lor de vedere.

Aceasta este parerea mea, nu voi mai interveni decat pe aspecte noi ale discutiei. Puteti astepta opinia avocatilor...

Alte discuții în legătură

Persoana trecuta in plus la intretinere annemaria annemaria Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine sa clarific o problema pe care o am cu asociatia de proprietari de la blocul unde locuiesc. Am avut supriza ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza consumul de apa pe luna cind proprietarul nu il declara ,dar totusi are contorizare. carmen-69 carmen-69 As avea mare nevoie de ajutor pentru a rezolva aceasta problema: la inceputul lui ianuarie 2009 am plecat in strainatate, la munca pentru mai mult timp. In ... (vezi toată discuția)
Apartament in renovari - trecere la intretinere zugrav Costina23 Costina23 Buna seara! Am cumparat un apartament in care nu locuiesc inca si care de 1 luna este in renovari capitale. Eu stau cu familia in chirie pana se ... (vezi toată discuția)