avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Decizii abuzive ale comitetului executiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Decizii abuzive ale comitetului executiv

Buna seara,

As dori sa va intreb daca sunt legale urmatoarele lucruri pe care le sustin ca ar fi reprezentantii asociatiei de locatari:

- au dreptul sa ma pozeze cand intru si cand ies <din bloc> si sa ma bage in plus la intretinere (si dreptul meu la viata privata?!).
- au voie sa modifice numarul de persoane la intretinere doar pe baza unor declaratii <verbale> ale unor vecini.
- comitetul vrea sa dea o decizie conform careia daca am consum la apa sunt bagat automat in plus la intretinere.

De asemenea, daca vin timp de 3 ore pe zi, timp de 20 de zile intr-o locatie unde am facut cerere sa fiu scos de la intretinere (si mai si platesc intretinerea unde locuiesc acum), au voie sa ma bage in plus la intretinere acolo?

Altfel spus, 60 de ore echivaleaza cu cele 15 zile prevazute in lege? Daca nu, cum pot sa le explic si lor asta punctual??

Va rog frumos, am nevoie de niste informatii concrete deoarece vreau sa reclam asociatia la primarie si eventual sa ajung si in instanta. Sunt luat de fraier (si nu numai eu) si nu mai suport, vreau sa am bazele legale ca sa cer sa fie demisi.
Cel mai recent răspuns: AlainCostea , utilizator 23:07, 30 Noiembrie 2013
@elga50,
Fiind o situatie extrem de speciala, se vor face controale regulate la fiecare apartament(eventual o data pe luna), si se citesc contoarele/apometrele. Se aduna, se compara cu ce apare pe factura. Daca exista diferente inseamna ca si altcineva consuma(femeia de serviciu? oameni care intra pe scara daca interfonul nu merge sau usile sunt lasate deschise? etc) si trebuie facute investigatii suplimentare pentru a vedea cui este corect sa ii fie atribuite \"pierderile\" si in ce procent. Daca nu, costurile se impart conform cu cota parte indiviza sau cu nr de apartamente (CA DOAR SUNT LA COMUN!! TOTI BENEFICIEM LA FEL DE ELE!). Da, nu m-ar deranja sa platesc mai mult la partile comune pentru ca asa ar fi corect sa se faca!

Si asta doar pentru ca este un caz extrem de special. Evident, decizia trebuie luata in adunarea generala si aprobata de comitet, cum prevede legea.
---------------------------------------------------------------------------------------
Acum sa presupunem ca in acel condominiu se locuieste la unul din apartamente cu o persoana. Ar trebui el sa plateasca toate \"pierderile\" si costurile la comun? evident nu. In acel moment se poate lua o alta decizie de catre Adunare (care sincer sa fiu ar trebui sa existe peste tot si sa fie reglementata ca atare):

- tot ce este la comun se va imparti la numarul de apartamente si nu la nr de persoane sau cota parte.
- se fac de asemenea controale pentru a afla exact consumul de apa/gaze si inclusiv cei care NU locuiesc acolo vor fi pusi la plata, cu dovezi, si raportat fix la cat au consumat.
- masurile sunt din nou necesare datorita cazului special.
---------------------------------------------------------------------------------------
Acum sa presupunem ca X apartamente au cel putin o persoana la intretinere, iar 10-X au 0 persoane, cu X>1.

- Adunarea Generala trebuie sa stabileasca un procent acceptabil de apartamente la care NU se locuieste(0 persoane), raportat la numarul de apartamente de pe scara, fara a prejudicia interesul celor trecuti cu 0 persoane (altfel spus, nu o sa stabileasca un procent astfel incat daca nu se sta la un singur apartament sa se si ia masurile).
- daca la orice moment procentul de apartamente cu 0 persoane este mai mic decat cel stabilit mai sus, apartamentele respective nu sunt bagate la niciun fel de plata (adica situatia normala, ca sa spun asa).
- daca se depaseste, se ia decizia aplicarii masurilor de la paragrafele anterioare.
------------------------------------------------------------------------------------------

Vedeti? masuri exista si se pot lua pentru cei care vor. Si acum sa va intreb si eu niste lucruri, tot de principiu:

- daca vin o singura zi pe luna si consum 5 metri cubi de apa, consum de 5 ori mai multe gaze in acea zi decat lunar inainte (nu conteaza cum, sa zicem ca am un aparat care trage gazele de pe teava si le folosesc sa-mi alimentez nu-stiu-ce dispozitive de incalzire prin casa), si umplu toate ghenele de gunoi (numai eu!), ar trebui sa fiu bagat la intretinere?

Raspuns: NU. In lege este prevazut ca trebuie sa locuiesc minimum 15 zile!
Asadar tot ce ati scris mai sus, conform legii
, nu are sens. Ca mi s-ar parea normal sa se faca asa? da, de acord, dar in lege se spune altceva! Probabil pentru ca administratorilor le este lene sa-si miste partile dorsale si sa controleze cum ar trebui persoanele care poate "fura" apa, gaze, etc.

Cea mai buna varianta ar fi solutia de mijloc, adica masurile pe care le-am prezentat mai sus.

Pacat ca nu cred ca exista multi administratori/presedinti care sa aiba ratiune si sa fie corecti. Majoritatea incearca sa faca diverse \"manevre\" si tot ei sar de fund in sus cand ne cerem drepturile si le aratam ca sunt prosti si incompetenti.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Noiembrie 2013
Adriantot, moderator
Exemplul meu se refera strict la cheltuielile care se repartizeaza pe numar de persoane, adica gaze, curent electric si salubrizare.
Eu am intrebat, in exemplul meu, cum imparti o factura de 10 lei sau 100 lei la 0 persoane.
Asta am intrebat si nimic mai mult. Ca vorbiti de principii.
Daca discutam cum sa facem altfel decat scrie in lege si cum sa se ia hotarari in AG altfel decat in lege, atunci nu mai suntem principiali.

Comentariul dv. iese din exemplul meu.

Daca veniti o singura zi si consumati curent, gaze si umpleti ghena de gunoi pana la refuz, nu, nu va pune la plata pentru ca n-ar fi legal in niciun fel. Dar 20 de zile, deja se poate discuta. V-am sispus ca intr-o discutie amiabila ati fi putut ajunge la rezultate multumitoare pentru ambele parti. Am vaga banuiala ca ati vrut sa luati tot potul.

Iar un administrator, oricat ar face jogging prin bloc la amusinat de persoane care locuiesc si nu sunt trecute la intretinere sau de stat la panda ca sa descopere hotii de apa, gaze, curent si ce s-o mai putea fura dintr-un bloc, nu poate sa dea buzna in casele oamenilor si pana la urma nu asta trebuie sa faca.
Are atributii clar scrise in lege, nu face tot ce-si imagineaza oricare dintre proprietari.
(La mine vin unii sa-i reclame pe vecini, si deci sa intervin eu la ei, ca fac prea mult zgomot in timpul partidelor de sex. Ca doar d-aia sunt administrator, sa pastrez linistea in bloc, sa se poata odihni oamenii !!!).
Aveti o imagine extrem de idilica despre ce ar trebui sa fie un administrator si de aceea plonjarea in realitate va agreseaza cu imaginea unui balaur hidos si incuiat,

Ranchiuna dv. pe administrator nu mai are nimic principial, iar de aici la conflict deschis nu mai e decat un pas.
Calea judecatii este posibila, dar mult prea costisitoare. Si daca va ganditi la bani, eu nu numai la asta ma refer. Traiul in comunitate presupune si aplecare catre intelegerea cu semenii cu care imparti niste interese comune, dar poate costa enorm in planul imaginii si al linistii personale, costuri foarte mari la un moment dat la care nu prea se gandesc cei care incep si poarta razboaie personale cu cei de langa ei.


Crusader2010 a scris:
Pacat ca nu cred ca exista multi administratori/presedinti care sa aiba ratiune si sa fie corecti. Majoritatea incearca sa faca diverse "manevre" si tot ei sar de fund in sus cand ne cerem drepturile si le aratam ca sunt prosti si incompetenti.

Quod erat demonstrandum!=D>

In mesajele dumneavoastra va situati mereu in opozitie cu cei care conduc si administreaza asociatia. Adesea spuneti "ei". Iar pe acestia, iata ca-i considerati asa cum spuneti in citatul de mai sus dar, culmea este ca i-ati ales sa va reprezinte. Eu nu as suporta ca oameni caracterizati asa cum spunet mai sus sa ma reprezinte pe mine, sa-mi reprezinte interesele in asoiciatie, sa-mi administreze proprieattea mea comuna. I-as schimba, i-as inlocui si-as face eu munca lor asa cum prevede legislatia.

Nu are rost sa reiau fiecare din opiniile dumneavoastra total inaplicabile intr-o asociatie de proprietari si chiar in afara legii. Este suficient exemplul cu femeia de serviciu. Numai ca daca ati conduce dumneavoastra asociatia nu vad cum o sa puteti sa puneti femeia de serviciu la plata utilitatilor pentru ca ea circula prin bloc, asa cum spuneti.
Buna ziua,

Daca la mine in asociatie (unde sunt presedinte), ar veni cineva si mi-ar spune sa il scot de la intretinere, pentru ca el sta doar cate 3 ore in fiecare zi (presupunand ca in weekend pleaca pe la tara pe undeva), adunand 20 de zile lunar, in nici un caz nu as face asta.

Din punct de vedere legal nu se specifica cat anume inseamna o zi. Cu alte cuvinte, legal si daca vii in fiecare zi si stai jumatate de ora, se considera ca in ziua aia ai fost acolo.

Moral, sa zicem ca se poate discuta, adica daca omul ar veni si mi-ar spune, ca trece si el sa verifice daca totul este ok (nelocuind acolo), intra se uita si pleaca, sau bea o cafea la o (singura :) ) tigara, poate as intelege si nu ar fi o problema. Insa 3 ore (oricum e amuzanta durata, adica stati cu cronomentrul in mana? sau se intampla ca cele trei ore sa se mai faca si patru, cinci...sau doua) este mult. Adica, ai timp sa iti faci de mancare, sa faci un dus, sa mananci, sa iti speli o masina de rufe.

Daca insa, omul nostru m-ar ameninta ca imi trimite primaria pe cap, atunci exista cel putin doua moduri prin care eu sa ma apar: prima sa iau declaratii de la vecini si sa imi spuna daca ei considera sau nu ca acolo locuieste cineva (ca presupun ca cele trei ore nu sunt intre 2- si 5 noaptea) si doi sa folosesc sistemul video instalat si sa salvez intrarile si iesirile persoanei in cauza. Din pacate, fata de astfel de oameni, chiar daca e aiurea sa ma apuc sa fac asa ceva, trebuie sa te protejezi.

In concluzie, domnule ”Crusader2010”, incercati sa priviti punctul dumneavoastra putin mai obiectiv. Adica, ce ati face daca rolurile ar fi invers... Formulele de calcul pe care le propuneti ma duc cu gandul la Kafka... ar fi o totala nebunie sa se ajunga la calcul de ore si alte minunatii. Parerea mea este ca nici macar nu se va ajunge la instanta, sau daca e asa, ori veti revolutiona sistemul asociatiilor, ori veti pierde.

In spiritul ideilor duse la extrem as mai adauga si eu cateva:
- daca timp de o luna nu ies din casa si nu ma viziteaza nimeni, inseamna ca nu voi plati curentul de pe scara, liftul sau gunoiul? (da ar fi cam aiurea dar sa zicem ca retin totul in casa).

Si o idee, care e interesanta: daca as avea 8 apartamente, si as locui in fiecare cate 3 ore pe zi, platesc 8 intretineri, sau niciuna? Ei bine, eu as zice ca opt. La urma daca cineva e atat de nebun incat sa aiba atatea case si insista sa stea in fiecare, sa ii fie de bine... :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoana trecuta in plus la intretinere annemaria annemaria Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine sa clarific o problema pe care o am cu asociatia de proprietari de la blocul unde locuiesc. Am avut supriza ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza consumul de apa pe luna cind proprietarul nu il declara ,dar totusi are contorizare. carmen-69 carmen-69 As avea mare nevoie de ajutor pentru a rezolva aceasta problema: la inceputul lui ianuarie 2009 am plecat in strainatate, la munca pentru mai mult timp. In ... (vezi toată discuția)
Apartament in renovari - trecere la intretinere zugrav Costina23 Costina23 Buna seara! Am cumparat un apartament in care nu locuiesc inca si care de 1 luna este in renovari capitale. Eu stau cu familia in chirie pana se ... (vezi toată discuția)