avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Decizii abuzive ale comitetului executiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Decizii abuzive ale comitetului executiv

Buna seara,

As dori sa va intreb daca sunt legale urmatoarele lucruri pe care le sustin ca ar fi reprezentantii asociatiei de locatari:

- au dreptul sa ma pozeze cand intru si cand ies <din bloc> si sa ma bage in plus la intretinere (si dreptul meu la viata privata?!).
- au voie sa modifice numarul de persoane la intretinere doar pe baza unor declaratii <verbale> ale unor vecini.
- comitetul vrea sa dea o decizie conform careia daca am consum la apa sunt bagat automat in plus la intretinere.

De asemenea, daca vin timp de 3 ore pe zi, timp de 20 de zile intr-o locatie unde am facut cerere sa fiu scos de la intretinere (si mai si platesc intretinerea unde locuiesc acum), au voie sa ma bage in plus la intretinere acolo?

Altfel spus, 60 de ore echivaleaza cu cele 15 zile prevazute in lege? Daca nu, cum pot sa le explic si lor asta punctual??

Va rog frumos, am nevoie de niste informatii concrete deoarece vreau sa reclam asociatia la primarie si eventual sa ajung si in instanta. Sunt luat de fraier (si nu numai eu) si nu mai suport, vreau sa am bazele legale ca sa cer sa fie demisi.
Cel mai recent răspuns: AlainCostea , utilizator 23:07, 30 Noiembrie 2013
Deci daca inteleg bine, dvs. va "puneti" pentru 10-15 lei, in conditiile in care recunoasteti ca "vizitati" locuinta cate 3 ore/zi tim de 20 de zile? Asta chiar ca nu am mai auzito. In fine, treba dvs. cu avocatii si actionarea in instanta. Sper sa nu va faceti de ras pe-acolo...
Cu filmatul... Ati intins si dvs. coarda si unu' mai nashparliu din comitet a spus ca o sa va filmeze... Parca sta cineva sa va filmeze pentru ce 10-15 lei pe luna pe care ii pagubiti? Fiti serios!
In opinia mea, dvs. nu intelegeti situatia, asa in general. Eu cunosc oameni la mine in bloc care stau mai putin in locuinta decat ati zis (unul este mecanic de locomotiva, altul are o functie de conducere, un altul are un butic si sta mai mult pe-acolo...).
HG 1588/2007 stabileste ca o persoana este trecuta la plata cheltuielilor ce se repartizeaza pe numar de persoane daca locuieste minim 15 zile in luna pentru care se intocmeste lista de plata, asa cum s-a aratat mai sus.
In art. 34 din aceleasi norme se arata care anume cheltuieli se repartizeaza pe numar de persoane dar se aduce si precizarea ca acestea cheltuieli se repartizeaza pe persoanele care "locuiesc sau desfasoara activitati in cladire". Adica nu se pune problema de a dormi, de a sta in apartament 3 ore sau 24 de ore. Legiuitorul, in intelepciunea sa, a facut legea usor de aplicat si nu a introdus calculul intretinerii pe ore, minute, secunde. Ar fi fost un cosmar sa se cronometreze timpul fiecaruia.
Asa ca a stabilit ca interval de calcul "luna de zile".
Exceptii pot exista si rezolva de la caz la caz iar in acest sens, de exemplu, cei ce intra (la cumparare) in apartament dupa jumatatea lunii, sa intre la cheltuieli incepand din prima zi a lunii urmatoare iar cei ce pleaca (la vanzare) dupa jumatatea lunii sa plateasca pentru intreaga luna. La fel, de exemplu la nasterea unui copil, la inchirierea apartamentului, la plecarea in concediu si la intoarcerea din concediu...

Totusi ca sa intelegem, spuneti-ne si noua ce cheltuieli suportati pe numar de persoane in asociatia dumneavoastra. Pentru dumneavoastra, o persoana, ce platiti intr-o luna? De exemplu energie electrica 2,50 lei/pers, gaz 1,99 lei/pers...
@Crusader2010
In locul dvs chiar i-as lasa sa ma pozeze, si sa aplice rationamentul pe care l-au enuntat. Daca vor avea 15 poze in zile diferite, sa va puna la intretinere.

Lasand gluma la o parte, spuneti-le imperativ sa nu se mai joace cu legea. Daca cosidera ei ca dvs locuiti mai mult de 15 zile pe luna in bloc sa va puna la intretinere.
Dvs puteti sa apelati la mecanismele puse la dispozitie si sa:
- contestati listele de plata in scris
- depunezi sesizare la primarie
- teoretic puteti sa depuneti reclamatie si la politie sau la parchet pentru abuz in serviciu, legal aveti tot dreptul, insa practic nu stiu cat de serios va fi tratata.

Oricum, nu are importanta marimea sumei ci aditudinea administratorului, atitudine care lasa de dorit.

elga50: "In lege nu se prevede ca aceste 15 zile minim sa fie consecutive sau nu".

Eu nu m-am referit la zile consecutive ci la 15 zile cumulate pe parcursul unei luni.

elga50: Deci sunteti oarecum in situatia acestei majoritati a celor care sunt la serviciul lor, plecati de acasa 12 ore (ca si dv.), dorm 8 ore (ca si dv. in alta parte) si...le mai raman 4 ore (aproximativ cat si dv.).

Nu, nu sunt deloc in aceasta situatie. Se pare ca nu ati inteles. Persoanele care platesc intretinere acolo DORM acolo (sa zicem 7-8 ore per 24 ore), merg la munca (probabil 8-10 ore cu drum dus-intors cu tot), iar restul de ore tot in apartament le petrec. Mai raman cel putin 14 ore din 24 petrecute acolo, care depasesc lejer cele 15 zile pe luna. Eu petrec cate 3 ore in decurs de 20 de zile. Si mai si platesc intretinere in alta parte!

Adriantot: Ar fi fost un cosmar sa se cronometreze timpul fiecaruia.

Si cele 15 zile nu se numesc tot timp cronometrat? cum difera 15 zile de 360 de ore sau de 0.5 luni? Nu exprima toate fix acelasi lucru? de-asta se si numesc masuri echivalente. Cu ce difera faptul ca trebuie sa ma "cronometreze" asociatia 15 zile sau 360 de ore sau 0.5 luni sau 2 saptamani? Daca are dreptul sa o faca, o va face orice ar fi. Noroc ca nu-l are si ca nu se joaca aproape nimeni cu drepturile omului.

Stiu ca o sa radeti de mine cand va spun asta, dar nu e vorba de SUMA de bani, ci de principiu. Si indiferent cat de mica sau mare ar fi suma, consider ca sunt banii mei munciti si nu vad de ce i-as arunca in vant. Nu o luati personal,nu am nimic cu dvs, este doar o chestiune de principiu, dupa cum spuneam.

Nu e normal sa fiu luat de fraier si bagat abuziv la intretinere ca "asa considera ei". Mai sunt si mintit in fata ca exista reclamatii scrise dar de fapt nu e niciuna. Un presedinte/administrator care are habar de niste legi si nu are nimic de ascuns, de ce merge la intimidare si incearca sa convinga cu minciuni(si asta inainte sa se ajunga sa ne certam, adica prima data cand am vorbit cu ei despre motivul pentru care m-au bagat in plus la intretinere, fara sa ne certam catusi de putin)? Consider ca am si eu acelasi drept sa ma "infig" in ei, doar ca nu vreau sa mint cu nimic. Nu am nimic de ascuns.

Consider ca daca nu ar fi fost 15 zile in total(cumulate), legea ar fi trebuit sa specifice acest lucru foarte clar, folosind termeni ca "in decurs de minimum 15 zile" sau ceva asemanator. Faptul ca nu este reglementat calculul la ore tine de "cultura" noastra ca sa zic asa (de exemplu in alte tari oamenii sunt platiti la zi sau la saptamana, iar la noi la luna). Altfel spus 15 zile vor insemna mereu 360 ore, sau 1/2 luni, sau aproximativ 2 saptamani. Este doar un alt mod de a exprima acelasi lucru.

Va multumesc pentru ajutor!

@grandanat,
Multumesc pentru interventie! Chiar am de gand sa fac aceste lucruri. Administratorul este obligat sa-mi taie chitanta pe cati bani ii dau. Asadar nu am de gand sa mai platesc diferenta de la 0 la 1 persoane. Penalitati se pot acumula doar pana la 100% din valoarea la care se aplica si maxim 6% pe luna. Nu au voie sa ia nici penalitati la penalitati, dar in mod sigur vor incerca.

Mai am si alte informatii cu privire la alte nereguli pe care le fac si am de gand sa depun un dosar la primarie. Am facut o cerere scrisa ca sa-mi dea documentele pe baza carora m-au bagat la intretinere in plus, si mi-au spus ca nu exista o hotarare a Adunarii Generale (desi in lege asa se specifica, nu mai stiu daca in HG 1588/2007 sau HG 400/2003(5)). Comitetul are voie doar sa aprobe o hotarare luata de Adunare, nu mai mult.

Momentan astept acest raspuns ca sa incep "razboiul" pe care si-l doresc. Un avocat mi-a spus si ca la orice hotarare a Adunarii trebuie sa existe atasate documente care sa justifice din punct de vedere legal decizia luata. Administratorul m-a mintit ca exista, ca mai apoi sa ma intrebe "si daca documentele nu exista, ce facem?". I-am raspuns si eu, "gestiune frauduloasa si abuz in serviciu". Astept dovezile ca initial sa-i reclam la primarie.

In ceea ce priveste pozatul si filmatul nu cred ca au voie sa faca asta fara acordul meu explicit. Asadar ii voi lasa sa se incrimineze singuri.

Multumesc pentru sfaturi si ma bucur ca mai exista si oameni care se bazeaza pe principii!
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Noiembrie 2013
Adriantot, moderator
Daca tot e vorba de principii atunci sa consideram un exemplu de discutat in principiu:
- se da un condominiu cu 10 apartamente in care proprietarii nu locuiesc. Doar vin din cand in cand ...
- fiecare sta cate 3 ore a cate 20 zile pe luna. Exemplificam identic ca sa nu ne incurcam in amanunte secundare.
- asociatia nu are contract cu firma de salubrizare pentru ca nu are persoane care sa locuiasca acolo, considerand exemplul dat de utilizatorul nostru si in care se doreste a nu fi considerat la cotele de intretinere;
- asociatia are contract cu furnizorul de curent;
- condominiul are si lift;
- asociatia are contract cu furnizorul de gaze.
- lunar la asociatie vine o factura la gaze de 10 lei si la curent electric de 100 lei.
- gunoiul in cel mai bun caz, si-l ia fiecare in traista si-l arunca la primul colt de strada, asta ca sa nu presupunem tendentios ca il arunca la ghena de unde nu are cine-l lua deoarece nu exista serviciu de salubrizare.

Holurile sunt luminate cat mai economic, dar proprietarii cand vin acasa, aprind lumina, nu bajbaie pe intuneric. Urca cu liftul, deci consuma curent electric. Poate unii isi fac o cafeluta sau isi fac o omleta la aragaz....

Cum imparte administratorul aceste facturi la gaze si energie electrica, daca la toate apartamentele sunt 0 persoane? De principiu. Nu punem in discutie sumele, vedeti bine.

Alte discuții în legătură

Persoana trecuta in plus la intretinere annemaria annemaria Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine sa clarific o problema pe care o am cu asociatia de proprietari de la blocul unde locuiesc. Am avut supriza ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza consumul de apa pe luna cind proprietarul nu il declara ,dar totusi are contorizare. carmen-69 carmen-69 As avea mare nevoie de ajutor pentru a rezolva aceasta problema: la inceputul lui ianuarie 2009 am plecat in strainatate, la munca pentru mai mult timp. In ... (vezi toată discuția)
Apartament in renovari - trecere la intretinere zugrav Costina23 Costina23 Buna seara! Am cumparat un apartament in care nu locuiesc inca si care de 1 luna este in renovari capitale. Eu stau cu familia in chirie pana se ... (vezi toată discuția)