avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament

Buna seara,
se da situatia:apartament proprietate personala detinut de mamasi tata.tatal a decedat.exista doi copii majori.mama poate vinde apartamentul sau este conditionata in vreun fel de cei doi copii?va rog sa ma ajutati cu niste informatii.multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:47, 29 Noiembrie 2013
nu are cum să vândă înainte de dezbaterea succesiunii iar după aceea cu acordul copiilor. sau fără acordul lor dacă la succesiune ea primește toată masa succesorală (tot cu acordul copiilor)
In primul rand, inainte de dezbaterea succesiunii, niciunul dintre mostenitori nu poate dispune de imobil. In aceasta situatie, mostenitori asupra partii de 1/2 din dreptul de proprietate asupra imobilului apartinand defunctului sunt mama in calitate de sotie supravietuitoare si cei doi copii. Asadar copii au un drept de mostenire asupra unei cote parti din casa, ceea ce inseamna ca mama nu va deveni singura proprietara a casei.
1.Cum se poate proceda daca unul dintre copii se impotriveste vanzarii dupa ce se efectueaza succesiunea?
2.poate fi despagubit?
Este si cel ce a ramas in apartament cu mama, celalalt copil s-a casatorit si s-a mutat cu sotul.Un aspect f important este ca cel ramas in apartament refuza plata cheltuielilor lunare commune (intretinere, curent electric, cablu tv), si se foloseste de amenintari directe pentru a impiedica vinderea apartamentului.
In aceste conditii mama doreste vanzarea apartamentului si impartirea banilor conform dreptului de mostenire sau evacuarea copilului din casa.
Care ar fi variantele corecte?
multumesc
Depinde de partea cui ne aflam. Se poate cere partajarea masei succesorale cu atribuirea in natura a bunului catre ciproprietarul care doreste sa vanda cu obligatia de a fi despagubiti celialti. O alta posibilitate este sa solicitati scoaterea la vanzare a imobilului de catre instanta de judecata in cadrul procesului de partaj.
Pentru evacuarea copilului major din apartament ce pasi trebuiesc facuti?multumesc

Alte discuții în legătură

Buna ziua ! am si eu urmatoarea situatie: parintii au decedat ... carmenfl carmenfl Buna ziua ! Am si eu urmatoarea situatie: parintii au decedat si urmeaza sa facem succesiunea. Aceasta a fost deschisa de fratele meu, eu nu am fost de fata ... (vezi toată discuția)
Partaj aurelaurelaurel aurelaurelaurel daca sotia moare si avem 2 copii impreuna si doi copii ai iei din alta casatorie cum se imparte averea....si daca e obligatoriu ca partajul sa se faca atit ... (vezi toată discuția)
Mama mea vrea sa ma evacueze din casa Raluca_Claudia Raluca_Claudia Tatal meu a decedat anul trecut,sunt singurul copil al parintilor mei,locuiesc cu forme legale impreuna cu sotul,fiica si mama mea in aparatamentul ... (vezi toată discuția)