În iulie 2007 am plătit pentru un autoturism pe care mi l-am adus din Germania taxă de primă înmatriculare în cuantum de 5728 lei.
În anul 2010, luna octombrie mi-a fost restituită , în urma deciziei tribunalului bihor, această taxă, precum şi dobânda pentru perioada de când au depus la finanţe cererea prealabilă (martie 2010) de restituire a taxei şi până la data plăţii efective a taxei (octombrie 2010).
Având în vedere că la 18.04.2013 Curtea Europeana de Justitie prin hotararea pronunţată în afacerea C-565/11, Mariana Irimie a stabilit că dobânda se datorează de la data la care statul a încasat taxa respectivă (adică în cazul meu ar fi vorba de iulie 2007) şi nu de la data depunerii cererii prealalbile la finanţe se pun în discuţie următoarele aspecte:
- în cazul în care solicit diferenţa de dobândă (de la iulie 2007 şi până la martie 2010) se poate respinge acţiunea deoarece s-a împlinit termenul de prescripţie a dreptului la acţiune pentru restituirea sumei ce reprezintă taxa de primă înmatriculare?
-
Daca prin actiunea formulate ati cerut doar restituirea taxei si dobanda calculata de la data depunerii cererii prealabile, instanta asa v-a acordat, intrucat era dreptul dvs sa precizati intinderea pretentiei. O noua actiune va fi respinsa pe exceptiile prescriptiei dreptului la actiune ca si pe cea a autoritatii de lucru judecat
În acţiune nu am solicitat dobânda doar de la data depunerii cererii prealabile ci dobânda aferentă pentru taxa de primă înmatriculare, fără a preciza de când şi până când.
Insatnţa a acordat dobânda în conformitate cu prevederile codului de procedură fiscală, neexistând la acea dată o hotărâre a Curţii Europene de Jusitie, în sensul arătat de mine mai sus.