avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionarea
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionarea

Daca cineva lucreaza intr-un stat din Uniunea Europeana(ex:Spania) si aduce in Romania dovada acestui fapt,anii lucrati in strainatate se cumuleaza cu cei lucrati in tara?Au vreo importanta pt.iesirea la pensie? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:44, 29 Noiembrie 2013
Anii in care ati cotizat la sistemul asigurarilor sociale in Spania sunt considerati stagiu de cotizare la pensie.

Art. 19 din Legea nr.263/2010:

(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.

(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/sau regulamente comunitare.
......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime si taxe recunoscute din strainatate gabriel11061967 gabriel11061967 Buna ziua, Daca sunt angajat cu contract pe Spania trebuie sa achit contributiile la pensii, sanatate, somaj si in tara? (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partial Luiza Teo Luiza Teo Am cotizat in Romania 32 ani si 9 luni iar concomitent am cotizat 5 ani si in Spania. Se iau in calcul ambele cotizatii la calcularea pensiei anticipate ... (vezi toată discuția)
Ani vechime pensie sidanno sidanno daca am varsta de 60 ani / vechime 35 ani in romania si 8 ani in franta daca se cumuleaza ani am dreptul sa cer pensia anticipată - fără penalizarea ... (vezi toată discuția)