avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reziliere contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reziliere contract de munca

Mi se poate rezilia de catre angajator contractul individual de munca fara ca eu sa fiu instiintat in acest sens?...sau se poate aduce vreo modificare contractului individual de munca de catre angajator fara ca eu sa fiu anuntat?...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:41, 29 Noiembrie 2013
buna seara, sigur, angajatorul este factorul decident,Potrivit art. 40 alin. (1) lit. e) din Codul muncii, angajatorul are, intre altele, dreptul sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern .

Intr-adevar, art. 263 prevede ca angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.

Conform prevederilor art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Cele doua termene sunt termene de prescriptie. Primul termen curge de la data la care reprezentantul angajatorului abilitat sa aplice sanctiunea, a luat cunostinta despre savarsirea faptei.

Decizia de concediere se intocmeste in forma scrisa si cuprinde in mod obligatoriu potrivit dispozitiilor art. 252 alin. (2) din Codul muncii, republicat:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

Efectul deciziei prin care salariatul este sanctionat cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca este tocmai incetarea acestui contract. In masura in care sunt respectate cele mentionate mai sus este respectata legislatia cu privire la concedierea disciplinara a salariatului pentru absente nemotivate.

@ Nedelcu1988

1. Regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege, si anume:

Art. 42 C.mun.
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de către angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.
...

Art.48 C.mun.: Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

2. Potrivit dispozitiilor art. 7 6Codul muncii, comunicarea deciziei de concediere salariatului este obligatorie, sanctiunea necomunicarii constând în aceea ca nu produce efecte, acest aspect rezultând din interpretarea dispozitiilor art. 77, 252 alin. 3 Codul muncii.

3. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

In acest sens, depuneti o solicitare scrisa la angajator sa va comunice decizia de incetare a c.i.m.

4. De asemenea, puteti sa va adresati ITM-ului ca sa va comunice daca aveti sau nu raport de munca activ la angajatorul in cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)
Incheierea contractului de munca cristinasova cristinasova Buna seara ! Va rog sa ma ajutati sa pot incheia un contract de munca a unei angajate care a plecat de la locul de munca fara sa anunte si fara demisie, cum ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna - data constatarii cauzei concedierii salariatului ? oanaportar oanaportar Va rog frumos sa ma ajutati sa inteleg ce inseamna - data constatarii cauzei concedierii salariatului ? Sunt membru numit intr-o comisie de cercetare ... (vezi toată discuția)