avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie copil

Buna seara. Am si o intrebare:sunt in crestere copil pe perioada de 1 an.Firma la care lucrez se va inchide in ianuarie(nu stiu daca intra in faliment),as putea sa imi mai iau inca 1an de crestere copil(pana face copilul 2 ani),dar ce trebuie sa fac?
as putea intra in somaj?
mai as primi aceiasi bani pe care ii iau acum? multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:03, 1 Decembrie 2013
Nu mai puteti opta acum pentru CCC de 2 ani, dupa ce ati optat pentru CCC cu o durata de 1 an.

Conform art.2 alin.7 din OUG nr.111/2010, ppţiunea beneficiarului prevăzută la alin. (1) se exprimă în scris, pe bază de cerere, şi nu poate fi schimbată pe parcursul acordării drepturilor.

In schimb, potrivit art.6 alin.1 din acelasi act normativ, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, cu excepţia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) au dreptul la concediu fără plată pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani.

Tot din OUG nr.111/2010:
art.21 (3) : Perioada în care o persoană beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) sau se află în concediul fără plată prevăzut la art. 6 constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

art.22 : (1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5,art. 6,art. 9 alin. (4) şi (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Perioada concediului pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) şi art. 6 constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de ccc este vechime in munca? andrei_ady84 andrei_ady84 Buna ziua! Vreau sa stiu daca, concediul de crestere copil intra la experienta de lucru. Vechime ani de munca.Va multumesc. (vezi toată discuția)
Concediu fara plata dupa ccc de un an cristinaflp cristinaflp O zi buna tuturor! Conform legii, parintele care a optat pentru CCC de un an are dreptul la concediu fara plata pana la implinirea varstei de 2 ani de catre ... (vezi toată discuția)
Concediul crestere copil este vechime in munca? rellys rellys concediul de crestere copil este considerat ca vechime ? se ia in calcul la somaj? (vezi toată discuția)