avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Daca am dreptate eu, unde pot sa ma adresez?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Daca am dreptate eu, unde pot sa ma adresez?

Buna seara ! De cativa ani sunt posesoare de repartitoare pe calorifere (cea mai mare pacaleala si teapa cu aceste repartitoare ).Am doua nelamuriri ,poate ma poate ajuta cineva cu ceva raspunsuri.In fiecare luna primim(asta daca avem grija sa o cerem ,daca nu administratorul o face uitata),o foaie cu calculul facut de o firma( pt. care platim 12 ron de ap,) pentru caldura consumata .In ea se vede clar cum consumul pe care il avem la calorifere este mult mai mic decat consumul perceput de ei si platit de noi pentru coloane.Este corect asa ,noi inghetam facand economie si ei ne pun consum dublu pt, coloane ?(de ex eu am consumat 300000 de unitati iar pentru coloane mi s-au pus 400000de unitati !Coloane am in bucatarie , in sufragerie si in baie ,iar in factura de calcul apare si in dormitor . Aseara a venit baiatul care citeste repartitoarele si l-am rugat sa imi arate si mie coloanele din dormitor ....pai doamna nu aveti ! atunci i-am aratat factura de calcul si el mi-a spus ca trebuie sa vb . cu administratorul , care tipa si urla ca pot sa ma duc si la mama protectiei si a antenelor ca asa este regula ,chiar daca nu detii coloane in dormitor platesti pentru ele ca si cei care detin aceste coloane in dormitor. Dragilor este adevarat ??Cum sa platesc daca nu am ?!Raspundeti-mi daca stiti , va rog ! O noapte linistita !
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 11:59, 12 Decembrie 2013

Pai daca s-au montat repartitoarele acum doi ani cum sa ceara recalculare pe ultimii trei ani!?:oops:
Conform legislatiei sumele afisate pe lista de plata pot fi contestate in 10 zile de la afisare.
Dar vecinii de sus, de jos au acea coloana prin dormitor ori nu o au ca si dumneavoastra?
Daca aveti alti vecinii care nu au coloana prin dormitor, acestia platesc ca si dumneavoastra, ori ei nu platesc pentru acea coloana inexistenta?
Userul nu precizeaza exact nr. de ani, dar spune ca este,, posesoare de repartitoare de cativa ani'', in orice caz se presupune mai mult de 2 ani.

As adauga ca sfat pentru initiatorul topicului sa nu se lase fraierit(a) de personalul de acolo, sa nu mai plateasca din nou vreo taxa de recalculare anuala, sa o tina incontinuu aratand ca a platit lunar suficienti bani pentru o treaba facuta prost . Suma de 12 lei/ luna pentru calculatie doar nu i-a platit pana acum degeaba ?.
Va sugerez sa va izolati coloanele. Izolatia pentru 3 metri limiari costa 3 RON. Materialul il puteti cumpara de la DEDEMAN, functie de dimensiunile exterioare a tevilor. Materialul arata ca un burete.

Chemati firma care se ocupa de citirea repartitoarelor si incheiati un proces verbal cu ei referitor la izolarea coloanelor ce trec prin apt. dvs. In cazul in care se eschiveaza sau refuza, faceti acest PV cu 2 vecini si depuneti-l la administratia imobilului impreuna cu cererea de a va scadea suprafata radianta a coloanelor izolate.

Important: LA achizitionarea izolatiei, cereti un certificat de conformitate si fisa tehnica din care sa reiasa coeficientul de transfer de caldura lambda. De obicei lambda este de 0.042. Astfel, in urma aplicarii la calcul a acestui coeficient, pentru caldura radiata de coloane veti plati doar 2%, fata de 100%.

Daca coloanele sunt din polipropilena, (nu metalice), atunci si acestora li se aplica un coeficient de transfer de caldura diminuat, functie de grosime. La fel tb consultata fisa tehnica.

Salutari
Va multumesc frumos pentru raspunsuri ! Repartitoarele le am de la inceput de cand au aparut si ni s-a impuiat capul cu fel si fel de chestii cum ca ar fi nemaipomenite si economisesti......(cred ca de vreo 7 ani ).Am avut incredere ,niciodata nu m-am uitat indeajuns de amanuntit pe facturile de calcul ! Eu am aprins acum focul de paie ,in situatia mea este jumatate de bloc ! Azi am sunat la firma Techem ,nu au oameni sa trimita pe teren, cate reclamatii au , asa mi-a comunicat o doamna amabila , asa ca am de asteptat si daca am dreptate situatia se v-a remedia !Cand te gandesti ca administratorul le-a dat planul blocului ,el care tipa ca nu pierd nimic , ca coloanele care sunt trecute sunt de fapt coloane comune din subsol care trec pe sub dormitorul meu .(eu stau la et. 1 ).Auzi minciuni si prostie sau smecherii!!!!Ce economie poti sa mai faci in astfel de situatie , pe factura se vede clar 3 grile de calcul ,pentru calorifere ,pentru coloane comune ,pentru coloanele din apartament . cand te gandesti ca aceasta caldura vine dintr-un loc comun ,din niste coloane din subsol .......Oare de cate ori vom ajunge sa platim aceeasi caldura ?unde este economia pe care poti sa o faci ? :(
Cunosc techem, izolati-va coloanele asa cum v-am descris, chemati pe cei de la techem sa constate izolarea, incheiati un proces verbal sau minuta cu lucratorul lor. In urma minutei realizate, techem este obligat sa opereze modificarile care mai tarziu se vor concretiza prin scaderea cheltuielilor. Nu uitati de specificatia tehnica a materialului izolant care tb depus la procesul verbal.

Cei de la techem pot constata izolarea coloanelor din apartament si cand se efectueaza citirea repartitoarelor, dar va recomand sa nu intarziati.

Coloanele care trec prin subsol nu sunt izolate? Ar trebui sa fie conform standardelor. Intrebati administratorul cu ce sunt izolate si daca exista specificatia materialului din care tb sa reiasa coeficientul de transfer de caldura. La fel, daca nu s-a luat in calcul aceast coeficient, atunci e clar ca ati platit mai mult decat trebuia, iar gigacalorimetrul nu este calibrat la suprafata radianta actualizata a intregului bloc.

De exemplu, daca pt suprafata radianta a blocului, energia minima pt care este calibrat sa zicem 5 gw, iar blocul consuma prin calorifere, tevi, 4 gw, gigacalorimetrul va inregistra minimul lui de calibrare, adica 5 gw. Acel 1 gw, il platiti in plus.... La comun.

Apropo, cu apa calda cum stati? Nu-i asa ca la inceput vine apa rece si dupa cateva zeci de minute incepe sa vina calda? Aici platiti apa rece la un pret de apa calda.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2013
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale? 13anamb 13anamb Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face. Am centrala, stau la bloc si vad ca ... (vezi toată discuția)
Plata pierderilor de caldura atomis atomis Eu m-am debransat de la caldura, de vreo 2 ierni, si am tot platit nu stiu ce pierderi de caldura, ba pe scara, ba din apartament, dar tin sa sublinie ca pe ... (vezi toată discuția)
Plata caldura parti comune marinica71 marinica71 am primit factura la intretinere pe noiembrie.eu am ct de apartament dar am constatat ca in factura de la intretinere apar ca plata si tevile de la sist ... (vezi toată discuția)