avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Daca am dreptate eu, unde pot sa ma adresez?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Daca am dreptate eu, unde pot sa ma adresez?

Buna seara ! De cativa ani sunt posesoare de repartitoare pe calorifere (cea mai mare pacaleala si teapa cu aceste repartitoare ).Am doua nelamuriri ,poate ma poate ajuta cineva cu ceva raspunsuri.In fiecare luna primim(asta daca avem grija sa o cerem ,daca nu administratorul o face uitata),o foaie cu calculul facut de o firma( pt. care platim 12 ron de ap,) pentru caldura consumata .In ea se vede clar cum consumul pe care il avem la calorifere este mult mai mic decat consumul perceput de ei si platit de noi pentru coloane.Este corect asa ,noi inghetam facand economie si ei ne pun consum dublu pt, coloane ?(de ex eu am consumat 300000 de unitati iar pentru coloane mi s-au pus 400000de unitati !Coloane am in bucatarie , in sufragerie si in baie ,iar in factura de calcul apare si in dormitor . Aseara a venit baiatul care citeste repartitoarele si l-am rugat sa imi arate si mie coloanele din dormitor ....pai doamna nu aveti ! atunci i-am aratat factura de calcul si el mi-a spus ca trebuie sa vb . cu administratorul , care tipa si urla ca pot sa ma duc si la mama protectiei si a antenelor ca asa este regula ,chiar daca nu detii coloane in dormitor platesti pentru ele ca si cei care detin aceste coloane in dormitor. Dragilor este adevarat ??Cum sa platesc daca nu am ?!Raspundeti-mi daca stiti , va rog ! O noapte linistita !
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 11:59, 12 Decembrie 2013
@Gyna

Initial, citindu-va mesajul chiar am crezut ca pe fisa personala vi se detaliaza coloanele verticale din fiecare camera. Acum, din ceea ce spuneti, observ ca aceasta fisa este intocmita asa cum se face si la alte firme.
Trebuie sa stiti ca factura de caldura, in cazul scarilor contorizate la nivel de apartament, se imparte in 3 categorii de consumatori:
- pe spatiile comune;
- pe tevi verticale;
- pe calorifere.
Primele doua se stabilesc pe baza SET-ului coloanelor din subsol, a SET-ului global al tevilor verticale pe toata scara (nu pe apartamente). Aceste categorii de cheltuieli se impart pe cota-parte indiviza, nu pe numarul de tevi din apartamente.
Numai ultima categorie va individualizeaza consumul dv. sau al oricarui apartament.

Daca toti si-ar inchide caloriferele, temperatura pe care ati obtine-o in toata scara, in apartamente, s-ar datora numai coloanelor comune si tevilor verticale. Coloanele din subsol nu va incalzesc vizibil, dar pe ele se consuma Gcal, atata timp cat circula agent termic, indiferent ca le izolati sau nu. Pe contorul de bransament se inregistreaza acest consum. Sigur, cu cat sunt mai izolate, cu atat consumul este mai mic, dar nu deloc.

Si sigur ca platiti mai mult pentru aceste spatii si tevi verticale daca dv. nu dati drumul la calorifere.
Ia dati drumul sa functioneze la capacitate maxima si o sa vedeti ca proportia se inverseaza.

In urma reclamatiilor dv. poate s-ar putea schimba cate ceva in calculul cotei-parti privitoare la tevile verticale, dar nu mult.
Legal, izolarea tevilor verticale nu se mai ia in calcul, s-a abrogat prevederea ca cei cu tevile izolate sunt scutiti de plata caldurii pe acest gen de consumator. Poate ca s-ar gasi o solutie de compromis intre asociatie si firma de calcul. La unele firme acest compromis nu se poate face, la altele da.

@Negoita Mircea

Daca apa nu este circulata in bloc pentru ca in acel moment nimeni nu are robinetul deschis, da, curge apa rece pana se dezmorteste si apoi ajunge la temperatura normala de apa calda, dar asta pentru ca sta pe tevi si nu e circulata. Si nu dureaza zeci de minute, ci in cel mai rau caz 5-6 minute. Daca dupa acest timp nu da semne ca se incalzeste, atunci trebuie inchis robinetul si incercat mai tarziu.
Apometrele nu sunt aparate care sa masoare temperatura de livrare a apei in apartament si chiar daca ati fi inzestrat cu acest tip de aparate, diferenta de temperatura care se pierde pe reteaua interioara a blocului tot dv., proprietarii, ar trebui sa o suportati, ca e dincolo de bransament.

Va rog nu mai scrieti cu majuscule. Este contrar Regulamentului de postare in forum pe care va rog sa-l cititi.
@Elga50

Am inteles, nu cu majuscule.

De cativa ani a inceput sa existe o problema la apa calda in Constanta mai mult vizibila in sezoanele reci, datorita prostiei umane.
Fiecare bloc, din constructie are o teava de recirculare apa calda, care este conectata direct cu punctul termic (PT).
In urma instalarii contoarelor, teava de recirculare s-a anulat pentru ca s-a considerat ca e mai ieftin sa fie obturata decit sa fie montat inca un apometru. Ce se intimpla de fapt? In urma anularii acestei tevi, apa de pe traseul cald de tur pierde din caldura prin convectie. Cu cat este mai mare distanta dintre PT si imobil, creste si pierderea de caldura a apei, in cele din urma, apa atingand temperatura mediului ambiant.
Mai clar, daca distanta intre PT si imobil este de 100 metri si nu exista consum pe durata noptii, deci nici flux, atunci apa care este in teava se raceste, este un fenomen normal.
Daca ar fi fost in functiune acea teava de recirculare, atunci putem vorbi de 1-2 minute pana la aparitia apei calde la robinet functie de inaltimea la care este apartamentul. Diferenta de plata ar fi infima considerand ca apa rece trece prin apometrul de apa calda.
Dar ce te faci ca astepti circa 15 minute, chiar mai mult, sa vina apa calda si apometrul inregistreaza?

Pana la urma ce platim? O anumita fractiune de apa rece la un pret de apa calda, de cele mai multe ori aceasta fractiune e mare. Calculul este simplu, stiind presiunea de 3 bar, diametrul tevii sa zicem de 20mm, timpul 15 minute, obtinem cantitatea de apa.

Sunt 2 solutii:
1. Reconectarea/rebransarea tevii de recirculare a apei calde si montarea pe aceasta a unui apometru, calculul real consumat este usor de dedus, prin efectuarea diferentelor.
2. Instalarea la fiecare consumator din apartament a unui apometru calorimetru din care sa rezulte consumul corect functie de temperatura, mai scurt, care sa faca media temperaturii de apa calda consumata, calculul de plata ar fi cu mult mai realist.

Solutia 1 o sa fie ff costisitoare pt Radet pentru ca o sa trebuiasca sa inlocuiasca tevile de la PT la intrarea in imobil care din cauza nefolosirii s-au spart, sapat santuri, reparat asfalt, betoane, etc.
Solutia 2 o sa fie costisitoare pt proprietari datorita pretului apometrului mai sus descris, exista imobile noi care sunt astfel dotate.

Apropo, nu recomand instalarea apometrilor cu citire la distanta. In cazul in care se necesita inlocuirea acestora, costul este mare si nu se poate monitoriza zilnic consumul propriu.

Si daca ne mai punem intrebarea cine a anulat teavile de recirculare intre PT-uri si Blocuri, probabil ajungem sa constatam ca tot Radet. E mai economic nu? Mai bine un singur apometru...
Mi se pare normal sa platesc ce primesc.

O a 3-a solutie ar putea fi instalarea unui boiler electric?
1. RADET nu vrea reinfiintarea circuitului tur-retur al apei din pricina de costuri.
2. Si diferenta intre ce ar declara proprietarul si factura cine l-ar plati? Ma refer la propunerea cu apometre care masoara Gcal ci volumul....habar n-am, ceva de genul acesta. Pe langa costul apometrului. Un pic de realism nu ne strica. Mare lucru nu se obtine ca economie. Ma rog, poate ma insel eu.
De ce ar fi necesar sa se stie consumul zilnic al unui proprietar? E suficient sa se cunoasca indexul atunci cand e citit si bransamentul sau pe-aproape.... Ma refer la apometrele cu citire radio.
Daca consumul era pentru tevile verticale de pe scara , atunci de ce scrie consum coloana bucatarie , consum coloana sufragerie , consum coloana baie ,consum coloana dormitor (in dormitor nu am , dar platesc).Consumul comun nu este cel din subsol si scari ??!!Trei grile de consum am pe facturi . 1.consum comun , 2.consumul coloanelor din fiecare camera ,3.consumul din caloriferele din ap. Imi pare rau , dar dvs. nu a-ti inteles , sau eu nu inteleg ce mi-ati scris dvs.

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale? 13anamb 13anamb Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face. Am centrala, stau la bloc si vad ca ... (vezi toată discuția)
Plata pierderilor de caldura atomis atomis Eu m-am debransat de la caldura, de vreo 2 ierni, si am tot platit nu stiu ce pierderi de caldura, ba pe scara, ba din apartament, dar tin sa sublinie ca pe ... (vezi toată discuția)
Plata caldura parti comune marinica71 marinica71 am primit factura la intretinere pe noiembrie.eu am ct de apartament dar am constatat ca in factura de la intretinere apar ca plata si tevile de la sist ... (vezi toată discuția)