avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legislatia muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legislatia muncii

imi spuneti va rog, poti fi data afara din firma fara preaviz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:30, 2 Decembrie 2013
In cazul unei abateri grave, dupa cercetarea disciplinara, se poate concedia fara preaviz.
Codul Muncii reglementeaza situatiile in care se acorda obligatoriu preaviz, si anume: Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 C.mun. beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

Conform art.61 C.mun., angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala.

In astfel de situatii nu se acorda preaviz, dar si in cazul incetarii c.i.m. cu acordul partilor etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! am urmatoarea situatie: un angajat la o firma de ... TLarisa TLarisa Buna seara! Am urmatoarea situatie: Un angajat la o firma de masini, nivel executie, functie sofer tastare masini prototip, a fost acuzat acum 3 zile, de ... (vezi toată discuția)
Nelamurire taga taga in ce conditii angajatorul poate concedia angajatul?Asa, pur si simplu? Angajatul nu are niciun drept? (vezi toată discuția)