avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mosteniri,succesiuni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mosteniri,succesiuni

Suntem 3 surori,parintii au murit acum 15,respectiv 8 ani,nu s-a facut succesiunea si doresc unele lamuriri:
-Daca se mai poate face succesiunea si daca sunt taxe penalizatoare;
-Doua surori vor sa renunte in favoarea celei de-a treia.Ce acte trebuie sa faca inainte de inceperea succesiunii?
-Una dintre surori este in afara granitelor tarii,ce document legal de renuntare trebuie sa faca si unde?
-Partea succesorala se compune din 2 hectare de teren arabil si o casuta din pamant.Intre ce limite se incadreaza taxele? Exista riscul ca,valoarea mostenirii sa fie mai mica decat taxele aferente succesiunii si intrarii in posesie?
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 12:57, 2 Decembrie 2013
Buna ziua,

nu exista penalitati pentru ca nu ati facut succesiunea pana acum.
Cele doua surori pot sa renunte prin act notarial scris. Ele vor fi citate la succesiune iar acolo, vor declara ca renunta. Cea care se gaseste in strainatate poate sa faca declaratia de renuntare in tara unde se afla.
Taxele de succesiune se percep la valoarea mostenirii - prin urmare, ele nu pot sa fie mai mari decat valoarea acesteia.
Cuantumul taxelor vi-l va calcula notarul public de la locul unde a decedat ultimul dintre parinti.

Costi Boncu
"Penalizare" exista in sensul ca sunteti obligata la plata unui impozit in cuantum de 1% din valoarea masei succesorale. (asta pt. faptul ca succesiunile nu au fost dezbatute in termenul legal)
Cele 2 surori renuntatoare se prezinta la notariat (cea din tara), respectiv la ambasada/ consulat (cea din strainatate) unde vor da declaratiile de renuntare. Pe langa declaratii, ambele surori va vor trimite copii legalizate ale certificatelor de nastere+casatorie.
Calculul se face numai de catre un notar, dar nu va temeti ca este posibil sa va coste mai mult "daraua decat ocaua". nici intr-un caz nu poate fi mai mare taxa decat valoarea averii.

Se va achita un impozit de 1% aplicat valorii masei succesorale, iar in plus vor fi de plata onorariul notarului, taxa OCPI pentru intabulare (daca este cazul), precum si costurile declaratiilor de renuntare ale celor doua surori si de legalizare a actelor de identitate necesare, care nu sunt foarte mari.

Taxa de intabulare se achita doar daca se doreste inscrierea certificatului de mostenitor in cartea funciară. Acest lucru nu este obligatoriu.

Onorariul notarului se poate estima, intrucatva, dupa urmatoarea metoda de calcul:
- valoare pana in 6000 lei - 2,7%, dar nu mai putin de 150 ron/certificat de mostenitor
- valoare cuprinsa intre 6001 si 30000 ron - 162 lei + 1,35% pentru ceea ce depaseste 6.001 lei
- valoare de la 30.001 lei la 60.000 lei - 486 lei + 0,6% pentru ceea ce depaseste 30.001 lei
- peste 60.001 lei - 665 lei + 0,45% pentru ceea ce depaseste 60.001 lei

Valoarea estimativa a unui imobil (daca este cazul) se evalueaza conform grilei notariale pentru anul in curs. Cred ca o puteti gasi pe Internet, daca vreti sa va faceti anticipat niste calcule.

Costurile de mai sus se impart, in mod normal, intre toti mostenitorii, Daca insa o parte dintre ei reunta, costul va reveni celor care primesc mostenirea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa 20 ani de la deces xcpaula xcpaula Buna ziua Parintii mei au divortat in urma cu 30 ani, dar nu au facut partajul la momentul divortului. Tatal meu a decedat in urma cu 20 ani si nu s-a facut ... (vezi toată discuția)
Act renuntare la mostenire... bgi503 bgi503 Ziua buna, Am o intrebare referitoare la dreptul de mostenire: tatal meu a decedat si am ramas mama si sora mea. pentru a vinde apartamentul parintilor, ... (vezi toată discuția)
Contract de vânzare Jvs81 Jvs81 Buna ziua .As vrea sa știu care este suma minima care o pot trece într-un contract de vânzare/cumparate apartament pentru a nu putea fi atacată de nimeni ... (vezi toată discuția)