buna seara,sunt directorul unei societati comerciale,am fost amendat de itm cu suma de 5000 lei,pt netransmiterea prin fax a anexei 3 cu raspunsul la masurile cerute.se poate considera pv nul daca inspectorul constatator nu ma lasat sa semnez procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor,mentionand ca mi-l trimite prin posta,iar asa la rubrica alte mentiuni nu am putut trece nimic?am semnat doar procesul verbal de control.mentionez ca am prezentat o procura notariala de reprezentare a societatii precum si o delegatie,eu nefiind administrator ci doar angajat.
Va multumesc!
Nu am gasit altceva in Legea nr.108/ 1999 republicata in 2012
ART. 23
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei:
a) împiedicarea în orice mod a inspectorilor de munca sa exercite, total sau partial, controlul ori sa efectueze cercetarea evenimentelor potrivit prevederilor legale prin orice actiune sau inactiune a conducatorului unitatii, a reprezentantului legal, a unui angajat, prepus ori a altei persoane aflate în locatiile supuse controlului, inclusiv refuzul persoanei gasite la locul de munca de a completa fisa de identificare sau de a da informatii despre evenimentul cercetat;
b) neîndeplinirea sau îndeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta;
c) nerespectarea de catre conducatorul unitatii, reprezentantul legal al acestuia, angajati, prepusi sau alte persoane aflate în locatiile supuse controlului a obligatiei de a pune la dispozitia inspectorilor de munca, în termenul stabilit de acestia, documentele si informatiile solicitate, necesare controlului ori cercetarii evenimentelor.
(2) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute la alin. (1) se fac de catre inspectorii de munca.
Cum ITM are sarcini legale in domeniul ssm si relatii de munca, Legea 108/ 1999 republicata 2013 a Inspectiei muncii se refera la ambele sectoare de activitatet ale ITM.
Amenda este data, asa cum am precizat, pentru neindeplinirea masurilor trasate de catre ITM, indiferent de ce masura a fost trasata, pe linie de RM sau SSM,
Ati incadrat gresit . Este vorba despre contraventia prevazuta pentru lit.b. al art.23 alin.1 din Legea nr.108/1999 si nicidecum la legea invocata de dvs - Legea nr.319/2006.
da multumesc de raspuns ,dar eu mai sus am specificat ca am procura de administrare a acestei societati nu de reprezentare pt control,amenda a fost data pe legea 108/99 art 23(1) lit b strict.in august am fost controlat si mi sa incheiat un proces verbal,eu am dus la indeplinire masurile propuse dar am uitat sa le comunic. pe mine ma intereseaza legalitattea acestui proces verbal de amenda,pt ca la controlul din noiembrie am fost amendat pt un proces verbal emis de alt inspector,iar eu fiind prezent nu am putut mentiona nimic la rubrica ,,alte mentiuni,, pt ca respectiva doamna a spus ca mi-l trimite prin posta,prin asta eu consider ca mi s-au incalcat mai multe drepturi:
- dreptul la aparare,Nu trebuie uitat ca aceasta procedura contraventionala este asimilata unei proceduri penale din perspectiva art. 6 din CEDO, astfel cum a decis Curtea in cauza Anghel impotriva Romaniei, astfel incat eu beneficiez de prezumtia de nevinovatie iar organele statutului trebuie sa-si justifice sanctiunile aplicate unei persoane, (aplicarea unei amenzi reprezentand o ingerinta in dreptul de proprietate, prin diminuarea patrimoniului personal cu suma stabilita drept amenda) prin indicarea tuturor imprejurarilor cauzei.
- agentul constatator este altul fata de cel care a completat procesul verbal
Aveti grija ca trebuie sa contestati ambele procese-verbale.
PVSC v-a fost comunicat?
Societatea a fost controlata si s-a stabilit un plan de masuri care daca a fost indeplinit nu a fost adus la cunostinta ITM-ului, situatie in care ati fost amendat in baza textului de lege mentionat de dvs.
In acest caz, stabilirea si aplicarea sanctiunii trebuia sa fie facuta tot de catre inspectorii care au stabilit acel plan de masuri sau de inlocuitorii acestora.