avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil PFA si CMI
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil PFA si CMI

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti privind acordarea indemnizatiei de crestere a copilului pana intr-un an in cazul in care am si PFA ( de aprox. 5 luni de zile) si CMI ( de mai mult de 12 luni consecutiv).
In acest caz, daca nu am achitat cei 0.85% catre Casa de sanatate pentru acordarea de concediu maternitate ( pre si post natal) aferent PFA-ului, pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului? Daca pot beneficia, care este baza legala prin care le pot demostra celor de la DGASPS ca nu este necesara achitarea acestei taxe?

Astept raspunsul dvs cat mai urgent posibil
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:43, 5 Ianuarie 2014
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor nu conditioneaza plata indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC) de plata contributiilor.

2. - Iata ce spune OUG 111/2010:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

- Nu se pomeneste nicaieri de obligatia de plata a contributiilor ci numai de obtinerea de venituri profesionale impozabile.
- DGASPS este cea care trebuie sa va arate prevederea legala a afirmatiei ei Nu este prima data cand se fac asemenea afirmatii, fara acoperire legala).

3. Plata contributiei de 0,85% pentru concedii si indemnizatii este obligatorie numai in cazul in care vreti sa beneficiati de indemnizatie pentru concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

4. Daca de la Primarie primiti acelasi raspuns negativ va puteti adresa, prin e-mail, Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
Va multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriri in privinta perioadei in care trebuie sa suspend activitatea de PFA pentru a putea depune actele pentru CCC ( voi beneficia de concediu postnatal doar la CMI nu si la PFA ptr ca nu am dorit sa achit acei 0.85%).
De asemenea m-ar interesa care este modalitatea de calcul la veniturile realizate din PFA ( la CMI este clar): practic am 2 luni de venituri anul acesta- ianuarie si februarie si 4 luni in anul anterior (septembrie-decembrie).

Astept raspunsul dvs.
multumesc
1. Activitatea de PFA trebuie sa fie suspendata cel mai tarziu incepand cu ziua cu care solicitati indemnizatie pentru CCC.

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?

Solutie:
Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.


Situatie:
Referitor la persoanele fizice autorizate cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le impune o cotă de impozitare pentru tot anul, chiar dacă aceste persoane realizează sau nu un anumit venit.

Solutie:
În această situaţie, dacă persoana respectivă plăteşte impozit aferent unui an întreg, se va proceda astfel: se va împărţi venitul estimat sau realizat la numărul de luni în care au fost realizate, respectiv la douăsprezece luni ori până la data efectivă a suspendării activităţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se declara veniturile pe 2014 pentru depunere dosar ccc oana73 oana73 Buna ziua, va rog respectuos sa ma ajutati cu cateva informatii de care am mare nevoie. Detin un CMI din 2010 si sunt medic rezident cu contract de munca ... (vezi toată discuția)
Pfa - concediu de maternitate clamba clamba buna, eu am un PFA si acum sunt insarcinata cum se procedeaza in caz ca vreau sa iau concediu de maternitate? unde trebuie sa merg? cu cine trebuie sa iau ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu indemnizatie cresterea copilului MihaelaNiculae MihaelaNiculae Buna ziua, Sper sa expun cat mai clar problema cu care ma confrunt. Eu voi naste un copil la inceputul lui august, deci in aprox 2 luni, iar sotul meu ... (vezi toată discuția)