avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... PFA - concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

PFA - concediu de maternitate

buna, eu am un PFA si acum sunt insarcinata cum se procedeaza in caz ca vreau sa iau concediu de maternitate? unde trebuie sa merg? cu cine trebuie sa iau legatura ca sa-mi fac dosarul necesar? si daca nu iau concediu de maternitate cat o sa fie alocatia copilului meu (200 lei pana la 2 ani sau 42 lei cat e normal)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:33, 11 Septembrie 2019
1. - Alocatia de stat pentru copii se plateste indiferent ca intrati sau nu in concediu de maternitate sau in concediu crestere copil (CCC).
- Ea este in valoare de 200 lei lunar pana la varsta de 2 ani a copilului si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.

2. - Puteti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) daca ati platit contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.
- Daca ati platit aceasta contributie atunci depuneti certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care vi le va plati.
- Dupa terminarea concediului de maternitate veti putea beneficia de concediu crestere copil (CCC) pana la 1 an sau pana la 2 ani (depinde pentru ce varianta optati).

3. - Daca nu puteti beneficia de concediu de maternitate atunci veti putea solicita CCC incepand cu data nasterii copilului.
- Ar fi bine sa cititi si OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si Normele de aplicare a ei.

Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
MULTUMESC MULT.NU AM PLATIT AIA 0.85% DOAR CAS-UL NORMAL,ASTA INSEAMNA CA NU POT SA IAU CCC?
1. Indemnizatia pentru CCC nu este conditionata de plata niciunei contributii ci numai de obtinerea de venituri profesionale (din prestarea unei activitati) impozabile.

2. Asadar veti beneficia de CCC.
MULTUMESC.SCUZE CA VA TOT DERANJEZ, DAR IMI SPUNETI VA ROG SI UNDE TREBUIE SA MA ADRESEZ PT CCC?
1. Deoarece nu veti putea beneficia de concediu de maternitate veti beneficia de indemnizatie pentru CCC incepand cu data nasterii copilului.

2. Va trebui sa suspendati activitatea ca PFA incepand cu data cu care solicitati indemnizatie pentru CCC si pana se termina acest concediu.

3. Cererea tip si actele necesare pentru indemnizatie pentru CCC le depuneti la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data de la care solicitati indemnizatia pentru CCC.

4. Mergeti la Primarie sa luati formularul de cerere tip si lista cu actele necesare, specifice situatiei dvs.

Alte discuții în legătură

Poprire salariu indemnizatie cresterea copilului MihaelaNiculae MihaelaNiculae Buna ziua, Sper sa expun cat mai clar problema cu care ma confrunt. Eu voi naste un copil la inceputul lui august, deci in aprox 2 luni, iar sotul meu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pfa si cmi mariannastase mariannastase Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti privind acordarea indemnizatiei de crestere a copilului pana intr-un an in cazul in care am si PFA ( de aprox. 5 luni de ... (vezi toată discuția)
Ajutoare maternitate crisrian crisrian Detin un II dar nu sunt angajata cu contract de munca si nici nu am platit nimic nici la pensie nici la sanatate. Intre timp am ramas insarcinata Am ceva ... (vezi toată discuția)