avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Poprire salariu indemnizatie cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Poprire salariu indemnizatie cresterea copilului

Buna ziua,

Sper sa expun cat mai clar problema cu care ma confrunt. Eu voi naste un copil la inceputul lui august, deci in aprox 2 luni, iar sotul meu doreste sa isi ia un an concediu de paternitate, beneficiind asadar si de indemnizatia pentru cresterea copilului.
Eu momentan am un PFA prin care imi platesc darile catre stat ca sa pot beneficia de asigurare de sanatate in primul rand (ceea ce ma intereseaza cel mai mult acum).
Salariul sotului meu (o treime din el) este supus popririi. Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1. eu pot depune dosar la CASMB cu PFA-ul meu pt a beneficia de banii pe concediul prenatal? Sau este mai indicat ca sotul sa depuna acest dosar?
2. sotul meu va primi timp de un an 85% din venitul sau de pe cartea de munca sau 85% din venitul sau mai mic cu o treime rezultat din poprire?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:40, 10 Iunie 2014
Concediu prenatal si postnatal de 126 de zile nu il poate lua tatal, doar mama. Tatal poate intra in concediu de crestere a copilului si va beneficia de 85 % din venitul net, fara a se lua in calcul poprirea.

Indemnizatia nu poate fi supusa popririi in nicio situatie.
Multumesc pentru raspuns. In legatura cu banii de concediu pre si postnatal, daca eu am PFA doar din mai acest an dar mi-am platit asigurarea de sanatate personal pe ultimele 12 luni, pot beneficia de banii pe acest concediu? Si daca da, cum se calculeaza? Conform minimului pe economie, sau se ia in calcul si venitul estimat pe PFA din mai pana la sfarsitul anului?
1. Pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal), in calitate de PFA, trebuie sa fi platit, la CASMB, cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii, in baza unui contract de asigurare incheiat cu CASMB.

2. - Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) se calculeaza 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Venitul net se obtine prin scaderea din venitul brut a impozitului pe salariu si a contributiilor sociale la pensie, sanatate si somaj.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?

Solutie:
Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.


Situatie:
Referitor la persoanele fizice autorizate cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le impune o cotă de impozitare pentru tot anul, chiar dacă aceste persoane realizează sau nu un anumit venit.

Solutie:
În această situaţie, dacă persoana respectivă plăteşte impozit aferent unui an întreg, se va proceda astfel: se va împărţi venitul estimat sau realizat la numărul de luni în care au fost realizate, respectiv la douăsprezece luni ori până la data efectivă a suspendării activităţii.


4. Mai multe amanunte, in legatura cu calculul indemnizatiei pentru CCC, in cazul unei PFA, puteti lua de la Agentia Municipala pentru Plati si Inspectie Sociala Bucuresti, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil pfa si cmi mariannastase mariannastase Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti privind acordarea indemnizatiei de crestere a copilului pana intr-un an in cazul in care am si PFA ( de aprox. 5 luni de ... (vezi toată discuția)
Pfa - concediu de maternitate clamba clamba buna, eu am un PFA si acum sunt insarcinata cum se procedeaza in caz ca vreau sa iau concediu de maternitate? unde trebuie sa merg? cu cine trebuie sa iau ... (vezi toată discuția)
Cand se suspenda pfa pt indemnizatie ccc ContSters114803 ContSters114803 buna ziua la jumatatea lunii decembrie ar trebui sa nasc, sunt angajata cu cim pe perioada nedeterminata si am pfa separat . intrebarea mea este : cand ... (vezi toată discuția)