la jumatatea lunii decembrie ar trebui sa nasc, sunt angajata cu cim pe perioada nedeterminata si am pfa separat .
intrebarea mea este : cand anume trebuie suspendat pfa-ul ?
nu imi surade ideea de a umbla pe la finante si reg com insarcinata in 8,sau 9 luni ....
mentionez ca voi opta pt concediu 1 an
( doar daca vor modifica limita de 1200 ron pt 2 ani , as putea opta , altfel , depasesc ... si sunt nevoita sa optez pt 1 an )
pt pfa banuiesc ca se va calcula 85% din venitul net pe anul 2013 si va trebui achitat impozitul si cass pt venituri 2013 ca sa il pot suspenda ?
1. Suspendarea activitatii PFA se face cal mai tarziu cu data cu care solicitati indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
2. Achitarea impozitului pe veniti si a contributiilor nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC (adica veti beneficia de indemnizatie pentru CCC chiar daca nu le platiti).
3. Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete (cumulate din toate sursele) pe cel 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
Inteleg ca mi se da voie sa il suspend daca nu achit impozitul si cass pe venitul din 2013 care mi se ia in calcul pt indemnizatie ccc...
Din cate am inteles ( si sper sa ma lamuriti va rog ) , solicitarea indemnizatiei se depune dupa concediul de 126 zile ( concediul prenatal si postnatal) ?
de exemplu, daca intru in concediu prenatal in noiembrie , nasc in decembrie si termin concediul postnatal in ianuarie, abia atunci se depune cererea ?
Si cum se calculeaza ( in afara celor 6 luni de salariu, aici e clar ) pt pfa pe ultimele 6 luni pentru plata concediului prenatal si postanatal ? aici sunt nelamurita :( cum dovedesc venitul pe ultimele 6 luni pfa ?
1. CCC se poate solicita dupa terminrea concediului de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
2. Plata impozitelor poate fi o conditie pentru suspendarea activitatii dar nu este o conditie pentru a beneficia de CCC.
3. Cererea si celelalte acte se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care solicitatii indemnizatia pentru CCC.
4. In veniturile pe cele 12 luni eligibile intra veniturile din salariu, din activitatea de PFA (veti solicita o adeverinta de la Fisc cu aceste venituri), si veniturile din indemnizatia pentru concediul de maternitate.
5. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?
Solutie:
Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.
Situatie:
Referitor la persoanele fizice autorizate cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le impune o cotă de impozitare pentru tot anul, chiar dacă aceste persoane realizează sau nu un anumit venit.
Solutie:
În această situaţie, dacă persoana respectivă plăteşte impozit aferent unui an întreg, se va proceda astfel: se va împărţi venitul estimat sau realizat la numărul de luni în care au fost realizate, respectiv la douăsprezece luni ori până la data efectivă a suspendării activităţii.
buna seara , as dori sa ma lamuriti , eu ca si tata vreau sa intru in c , c, c pe o perioada de 2 ani cu 85 din sal eu lucrez in M,A,I * * militar ** si as dori sa intru eu . daca sotia va sta acasa cu copilul si nu are serv eu as dori sa va intreb eu pot merge in strainatate la rude pe timpul verii adik 2 ,3 lun pe an ? imi afecteaza ceva de serivici verifica cineva ceva , au cei de prestatii sociel, /? astept rasp , va multumesc
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
...
2. - Daca va verifica cei de la serviciu intrebati-i pe ei.
- Fiind militar indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) este platita de unitatea angajatoare.
3. - Daca sotia nu are serviciu si poate sta acasa cu copilul v-as sugera o varianta mai buna din punct de vedere financiar.
- Sa solicitati direct stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si in acest fel primiti si salariu (solda) pentru munca depusa si inca 500 lei.