avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pfa norma de venit-indemnizatie crestere copil-calcul
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pfa norma de venit-indemnizatie crestere copil-calcul

1. Sotul meu vrea sa intre in paternitate. Are un pfa cu norma de venit de 11000Ron. Si-a platit impozitul aferent de 1760 Ron/an, pensia si-o plateste la venitul minim pe economie-244Ron/ luna si sanatatea tot la minim pe economie(600 ron/ an). A mai avut lucrat in anul anterior nasterii copilul un contract de munca de 4 luni de zile cu un salariu brut de 200Ron/luna. Intrebarea mea este: cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului?
2. Cand ar trebui sa-si suspende el firma? Eu urmeaza sa nasc, apoi intru in concediu posnatal de 42 zile.
3. Avand in vedere ca si eu as putea sa intru in concediu de crestere copil, este lege data de Uniunea Europeana ca celalalt parinte sa stea o luna zile in crestere copil?( asa am inteles ca este o reglementare data de anul trecut din luna martie)
4. Se poate ca eu sa nasc, apoi sa stau 42 de zile in postanal, apoi o luna de zile in concediu crestere copil si apoi sa-mi reiau somajul care a fost suspendat? Daca voi proceda astfel cand ar trebui sa-si suspende sotul activitatea?
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2013
utilizator86, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:30, 2 Mai 2013
1. - Indiferent cine solicita prima data concediu crestere copil (CCC) trebuie ca si celalalt parinte sa intre cel putin o luna in CCC.
- Daca nu vrea sa intre in CCC se reduce CCC al celuilalt parinte cu o luna de zile.

2. La calcularea indemnizatiei pentru CCC se au in vedere toare veniturile profesionale (din prestarea unei activitati) din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?

Solutie:
Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Veniturile pfa la calcularea indemnizatiei pentru crestere copil nicoleta2014 nicoleta2014 As dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil in situatia in care obtin venituri in calitate de angajat dar si venituri din activitati ... (vezi toată discuția)
Calcul indeminzatie crestere copil daca am cm + pfa cu norma lidypop lidypop Buna ziua, Urmeaza sa nasc in februarie 2015, si am inteles ca s-ar putea ca de la anul sa se scoata plafonul maxim de indemnizatie. Sper sa fie asa, deoarece ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu maternitate (126 zile) adelabuciu adelabuciu Buna ziua. Ma aflu in urmatoarea situatie: am terminat concediul pre si postnatal si am depus dosarul pt CIC. Lunar am primit banii direct de la casa de ... (vezi toată discuția)