Buna ziua. Ma aflu in urmatoarea situatie: am terminat concediul pre si postnatal si am depus dosarul pt CIC. Lunar am primit banii direct de la casa de asigurari deoarece am venituri din activitati independente. Am nascut in septembrie 2013, si am avut venituri din activitati independente in perioada ianuarie-august 2013. La inceputul anului 2013 am depus declaratia estimativa cu veniturile pe 2013, stiind ca voi naste in septembrie, am declarat o suma mai mica, procentual pe lunile pe care le voi lucra, adica 8 luni. Casa de asigurari a calculat indemnizatia de maternitate in felul urmator: (venitul estimat / 12 luni x 85% ) - CAS-ul (in val de 230ron). Activitatea am suspendat-o la 01 ian 2014, odata cu depunerea dosarului de crestere copil. Tot atunci am depus si declaratia finala cu veniturile realizate pe 2013.
Intrebarea mea este urmatoarea:
avand in vedere ca in anul 2013 am avut venituri impozabile doar 8 luni , celelalte 4 fiind in conc maternitate, nu era normal ca venitul estimat sa se imparta la lunile lucrate si nu la 12? si daca da, trebuie sa fac sesizare la casa de asigurari pt a-mi primi banii inapoi? mentionez ca diferenta, dupa calculele mele ar fi de cca 7000 ron.
multumesc.
Conteaza momentul in care faceti suspendarea activitatii.
Daca ati suspendat activitatea la 01.01.2014, se considera toate cele 12 luni din 2013 la care se raporteaza veniturile realizate, chiar daca acestea sunt realizate in 8 luni. Asa este stabilit modul de calcul si la indemnizatia CCC.
Va redau mai jos un raspuns oficial pentru indemnizatia CCC:
Ordinul 1474/2011
Situatie: În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?
Raspuns: Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.
1. In calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC) se iau toate veniturile nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
2. In aceste venituri nete intra si veniturile nete din indemnizatiile pentru concedii medicale si pentru concediul de sarcina.
3. Se aduna toate aceste venituri nete, se imparte la 12 iar rezultatul se inmulteste cu 85%.