avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de crestere copil 2013
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de crestere copil 2013

Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine:
-urmeaza sa nasc in luna iulie spre sfarsit sau aug la inceput.Obtin venituri pe pfa si am depus deja declaratia cu venitul estimat pe 2013.As vrea sa stiu daca in momentul cand voi depune dosarul pentru indemnizatie mi se ia in calcul doar estimativa pe 2013 sau mi se elibereaza de la finante o decizie ceva cu venitul realizat pana atunci?Pentru ca eu am depus o declaratie cu un venit foarte mic si daca mi ia aia in calcul e cam .....:(
O a doua intrebare ar fi in legatura cu concediul de lauzie.Eu fiind o persoana care obrine venituri pe pfa si lucrez undeva pe baza unui contract de mandat, nu beneficiez de plata pt conc medical si nici pentru conc de lauzie.Indemnizatie de crestere copil mi se plateste spre exemplu daca nasc in iulie, depun dosarul cand?dupa terminarea concediuliu de lauzie (63 de zile timp in care eu nu am nici un venit pt ca nu mi se plateste de la serv) apoi depun dosarul si mi se mai plateste indemnizatie doar 10 sau 22 de luni?NU MI SE PLATESTE INDEMNIZATIE 12 SAU 24 DE LUNI DIN DATA CAND DEPUN DOSARUL (dupa terminarea perioadei de lauzie?) NU POT SA NU IMI IAU CONS DE LAUZIE?

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns..
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:24, 21 Martie 2013
1. Daca nu puteti beneficia de concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) veti putea beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului.

2. CCC se acorda pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 1 an sau 2 ani, in functie de varianta de CCC pentru care optati.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?

Solutie:
Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.


Situatie:
Referitor la persoanele fizice autorizate cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le impune o cotă de impozitare pentru tot anul, chiar dacă aceste persoane realizează sau nu un anumit venit.

Solutie:
În această situaţie, dacă persoana respectivă plăteşte impozit aferent unui an întreg, se va proceda astfel: se va împărţi venitul estimat sau realizat la numărul de luni în care au fost realizate, respectiv la douăsprezece luni ori până la data efectivă a suspendării activităţii.
Buna seara,
As avea si eu o intrebare referitoare la art 11 din oug 111/2010:
Atat eu cat si sotul suntem eligibili pentru CCC, dar nu scrie nicaieri cat ar fi indemnizatia celuilalt parinte (ex: tatal) care isi ia acea luna din art 11, in cazul in care parintele care solicita de drept CCC (mama) va opta pentru 1 an sau 2 ani.
Daca mama opteaza pentru CCC de 2 ani, tatal va avea indemnizatia pentru acea luna limitata la 1200 lei (limita de plafon) sau exista alta modalitate de calcul pentru acea luna?
Multumesc anticipat!
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC (om luna sau mai mult) trebuie ca tatal copilului sa indeplineasca si el aceleasi conditii legale (obtinerea de venituri in cele 12 luni premergatoare nasterii copilulu) si beneficiaza de aceleasi drepturi.
- Si pentru tatal copilului indemnizatia pentru CCC se calculeaza la fel (85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului).

2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor nu face diferenta intre mama si tata ci vorbeste de persoanele care doresc sa intre in CCC

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (n.m. 1 ISR = 500 lei)

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie ccc ioana.crisan ioana.crisan Buna ziua, Ma ajutati si pe mine cu un sfat? sunt insarcinata in luna a 3-a,am fost in somaj din 27.01.2015 pana in 27.07.2015,eu fiind si pfa cu acte-n ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu maternitate (126 zile) adelabuciu adelabuciu Buna ziua. Ma aflu in urmatoarea situatie: am terminat concediul pre si postnatal si am depus dosarul pt CIC. Lunar am primit banii direct de la casa de ... (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit-indemnizatie crestere copil-calcul utilizator86 utilizator86 1. Sotul meu vrea sa intre in paternitate. Are un pfa cu norma de venit de 11000Ron. Si-a platit impozitul aferent de 1760 Ron/an, pensia si-o plateste la ... (vezi toată discuția)