avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutoare maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutoare maternitate

Detin un II dar nu sunt angajata cu contract de munca si nici nu am platit nimic nici la pensie nici la sanatate. Intre timp am ramas insarcinata Am ceva sanse sa obtin maternitate? As putea plati din urma ca sa pot beneficia de maternitate? Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2013
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:07, 24 Octombrie 2013
1. Conditii de acordare a concediului de maternitate
Au dreptul la concediu si indemnizatie de maternitate femeile gravide sau lauze care:
- sunt cetateni romani sau din state membre UE
- domiciliaza in Romania
- au realizat cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului de maternitate.

Indemnizatia pentru concediul de maternitate este de 85% din venitul pentru care ati platit cota de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.

Indemnizatia se calculeaza si se va plati de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate unde veti depune certificatele medicale.

2. Indemnizatia pentru CCC

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Ordinul nr.1474/2011 prevede:
situatie : În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?

solutie : Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.

situatie : Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.

solutie : Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere si ingrijire copil intreprindere individuala larisa-m larisa-m Buna seara In ce conditii beneficiaza de indemnizatie pentru crestere si ingrijire copil pana la varsta de doi ani un titular de intreprindere ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului monica_1 monica_1 Buna ziua! As aves si eu o intrebare.Am o intreprindere individuala si voi naste in luna ianuare anul viitor.Ce trebuie sa platesc catre stat ca sa primesc ... (vezi toată discuția)
Cum se declara veniturile pe 2014 pentru depunere dosar ccc oana73 oana73 Buna ziua, va rog respectuos sa ma ajutati cu cateva informatii de care am mare nevoie. Detin un CMI din 2010 si sunt medic rezident cu contract de munca ... (vezi toată discuția)