Un magazin cu amanuntul vinde carne.Cum procedam daca vrem sa schimbam pretul?Se face un nou NIR cu pretul nou?Se poate vinde sub pretul de cumparare daca marfa mai are putin si expira?
Intocmiti un proces verbal de modificare pret cu urmatorul cap de tabel:
Denumire produs, Cantitatea, Valoarea initiala, Valoarea finala, Modificari valoare gestiune
Apoi pe baza totalului acestui proces verbal intocmiti nota contabila.
In cazul unui control,e suficient ca vanzatoarea sa arate doar NIR-ul initial si acest PV?
In contabilitate tin evidenta cantitativ-valoric,deci nu pot face doar o nota contabila.Pot face un NIR cu minus pe primul pret si plus pe cel de-al doilea?Si poate ca si in magazin ar putea sa faca asa,ca sa nu uite sa faca PV,de ce nu...
Da, e de ajuns factura initiala, nir-ul de receptie si procesul verbal de reducere pret. Aveti in vedere sa nu reduceti pretul sub cel de achizitie initial.
Nir se face doar pe baza documentului de livrare care insoteste transportul marfii (facturi, aviz de insotire a marfii), daca nu aveti facturi sau aviz de insotire a marfii nu puteti sa faceti nir.
Nici pt.marfa care expira(adica in ultima zi de valabilitate) nu putem scadea pretul sub cel de intrare?E de preferat sa o distrugem in loc sa recuperam o parte din pretul sau de intrare?
ART. 19 din Ordonantai Guvernului 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata
Este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 18 lit. a) - c), e) - i), precum si in cazul produselor aflate in pachete de servicii. Prin vanzare in pierdere, in sensul prezentei ordonante, se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie, astfel cum acesta este definit in reglementarile legale in vigoare.
ART. 18
g) vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate;
NORME METODOLOGICE:
13. In aceasta categorie intra:
a) produsele agroalimentare si produsele horticole, inclusiv seminte, atunci cand acestea sunt amenintate de o alterare rapida datorita apropierii datei de depasire a termenului de valabilitate sau, dupa caz, a datei durabilitatii minimale, precum si produsele agroalimentare perisabile, cum ar fi, dar fara a se limita la: carne si preparate din carne, peste si fructe de mare, lapte si preparate din lapte, unt, oua, produse de cofetarie-patiserie si preparate culinare care necesita pastrarea in vitrine, alte spatii frigorifice sau sisteme de climatizare, a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate datorita defectarii din cauze obiective, independente de vointa comerciantului sau a personalului din structura de vanzare respectiva, a spatiilor frigorifice in care acestea sunt pastrate;