avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... scutire plata curent lift
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

scutire plata curent lift

Va rog sa-mi spuneti daca exista vre-o lege care sa permita proprietarilor aflati la etajul 1 al unei Asociatii de Proprietari formata din doua scari a cate 40 apartamente(bloc turn) sa fie scutiti de plata curentului alocat liftului(acestia nu-l utilizeaza).Va rog sa-mi spuneti ce pasi trebuie sa urmeze acestia in caz afirmativ.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:14, 2 Noiembrie 2009
Normă metodologică din 19/12/2007 de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008
Art. 35. - Prin hotărâre a adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin. De asemenea, în cazul clădirilor care au amplasate la etajele superioare băi, spălătorii, uscătorii, prin hotărâre a adunării generale, persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin pot să fie exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor, în baza unor angajamente personale, date în scris către asociaţia de proprietari de către persoanele care nu folosesc spaţiile de la etajele superioare.

Puneti aceasta problema in discutia primei adunari generale si majoritatea poate sa hotarasca scutirea celor care locuiesc la etajul 1 de a plati energia electrica pentru lift daca nu aveti mezanin si dac se angajeaza personal ca nu folosesc spatiile comune de la etajele superioare. Dupa ce s-a hotarat cest lucru in adunarea generala , comitetul, presedintele dau dispozitie administratorului ca la urmatoarea lista de plata sa se conformeze hotararii.
Acest lucru se poate face daca aveti contor separat de inregistrare a curentului electric pentru lift, separat de iluminatul partilor comune. Ca daca nu exista acest contor de unde sa se separe liftul de restul cheltuielilor pentru curentul electric. Asta pe de o parte.
Pe de alta parte plata ascensorului reprezinta de fapt taxa (abonamentul) lunara pentru service. In lege nu scrie de service, scrie de curent.
Unele asociatii scutesc locatarii de la parter si et.1 de plata acestui service. Nu e tocmai cum scrie la lege, dar se aplica totusi aceasta scutire rezonabila pentru o cheltuiala la care nu participa acesti locatari.
Daca nu-l utilizeaza ca liftul nu opreste la etajul 1 mai e de pus intrebarea daca sus, la ultimul etaj aveti uscatorie functionala. In ambele cazuri cu raspuns negativ...nu trebuie sa plateasca liftul. Poate doar daca, asa cum am spus la inceput, cei care fac listele si hotarasc cum se impart cheltuielile aplica litera legii (scutire numai pentru plata curentului electric pentru lift, nu si pentru service).
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Aprilie 2009
elga50, moderator
Comitetul Executiv prin vocea cenzorului a hotarat dupa niste formule inventate de dansii (au oprit curentul pe scara,au calculat cat timp face ascensorul pana la ultimul etaj si inapoi,a corelat cu nr. de persoane......o nebuloasa)si a hotarat cu ce suma sunt scazuti proprietarii din factura de curent.E legal?
O alta intrebare:Avand contoare separate pe fiecare scara ,este normal ca cele doua facturi sa fie adunate sub motivul ca unii proprietari ar putea folosi liftul celelaltei scari?
Multumesc anticipat pt. raspunsuri.
Nimic din ce ati scris mai sus nu e corect si nici legal. E o prosteala!
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Aprilie 2009
elga50, moderator
Dna Elaga, nu vad de ce ar fi o prostie, daca toata lumea este de acord cu aceasta aproximare. Este adevarat, esti descoperit in caz de reclamatie, dar este preferabil decat sa te complici cu separarea c.e. lift- scara. Din moment ce anumite persoane au dreptul la scutire esti dator sa gasesti o solutie. Mi se pare mult mai ilegala(sper sa nu se lege nimeni de exprimare, dar imi place cum suna) este scutirea de la plata abonamentului. Acesta este pentru intretinere si reparatii a unei parti comune si nu este nimic de comentat. Mai bine, prin compensatie, aproximezi "favorabil" pentru cei in cauza cota de c.e. ce revine liftului( nu prea exagerat). De ce sa plateasca cei de la etajele superioare separare? Nu credeti ca ar fi un act de generozitate inutil?
In fond, daca ne gandim la modalitatea de impartire a cotei din partea comuna la incalzire, oricum ai aplica legile, normele si recomandarile, tot aproximatie este, atacabila legal.

Alte discuții în legătură

Bun comun liftul de pe casa scarii florinfane florinfane Buna ziua ma numesc Florin Chelea si locuiesc ca multi alti romani la parterul unui bloc turn cu 10 nivele . Intrebare cum pot sa scap de plata liftului la ... (vezi toată discuția)
Intrebari legate de lift ibis ibis Buna ziua Va rog, in limita timpului disponibil, sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari 1. Cum se calculeaza la bloc intretinerea liftului: pe numar de ... (vezi toată discuția)
Exceptarea de la plata a energiei electrice aferente ascensorului pentru persoanele de la parter este la latitudinea adunarii generale? bsterea bsterea Buna ziua. Locuiesc la parter de 3 ani. Am un copil mic de 4 ani. De cand ma stiu in blocul acesta platesc curentul pentru lift. Am intrebat de ce? Mi s-a ... (vezi toată discuția)